Χάρτες ECDC: Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου παραμένει σταθερά "πράσινη" Περιοχή, όσον αφορά την COVID-19.
Δωδεκάνησα

Χάρτες ECDC: Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου παραμένει σταθερά “πράσινη” Περιοχή, όσον αφορά την COVID-19.

 

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου παραμένει σταθερά “πράσινη” Περιοχή, όσον αφορά την COVID-19.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που κάθε Πέμπτη ανακοινώνει το ECDC
(European Centre for Disease Prevention and Control), μόνο τρεις Περιφέρειες σε όλη την Ευρώπη είναι καθαρές από την πανδημία και είναι όλες ελληνικές. Το Νότιο Αιγαίο, τα Ιόνια Νησιά και η Ήπειρος.
Το πράσινο χρώμα σημαίνει ότι τις τελευταίες 14 ημέρες καταγράφονται λιγότερα από 25 κρούσματα ανά 100.000 άτομα πληθυσμού και πως η θετικότητα των τεστ είναι κάτω από το 4%.

Στη δημοσιότητα δόθηκαν από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης & Ελέγχου Νόσων οι αναθεωρημένοι έγχρωμοι χάρτες που αποτυπώνουν την επιδημιολογική εικόνα στα κράτη μέλη της ΕΕ.

Όπως φαίνεται και από τα δεδομένα που αποτυπώνονται στο χάρτη που αφορά το συνδυαστικό δείκτη τεστ, νέων κρουσμάτων και δείκτη θετικότητας για την περίοδο 21 με 28 Ιανουαρίου, η χώρα μας συνεχίζει να έχει το μόνο πράσινο χρώμα στην ΕΕ.

Πιο συγκεκριμένα στην πράσινη και περισσότερο ασφαλή ζώνη βρίσκεται η Ήπειρος, τα νησιά του Ιονίου και των Κυκλάδων και τα Δωδεκάνησα.

Ωστόσο τα νούμερα δεν είναι τόσο καλά για την υπόλοιπη Ευρώπη, καθώς αρκετά κράτη όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία και η βόρεια Ιταλία μεταπήδησαν από το κόκκινο χρώμα, στο σκούρο κόκκινο.

Αυτό σημαίνει πως οι παραπάνω χώρες έχουν πάνω από 500 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμό.

Στο «πράσινο» βρίσκεται επίσης ολόκληρη η Ελλάδα όσον αφορά τον παρακάτω χάρτη με το δείκτη θετικότητας, με το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης να παραμένει στο «κίτρινο».

Αυτό σημαίνει ότι στο σύνολο της επικράτειας ο δείκτης θετικότητας βρίσκεται κάτω του ορίου συναγερμού του 4%, αντίθετα με την υπόλοιπη Ευρώπη όπου ο δείκτης είναι μεγαλύτερος από 4.

Όσον αφορά τον αριθμό διαγνώσεων ανά 100.000 κατοίκους, οι περισσότερες περιοχές στη χώρα μας βρίσκονται στο πορτοκαλί χώρα.

Ωστόσο η Ήπειρος, τα νησιά του Ιονίου και των Κυκλάδων τα Δωδεκάνησα και ένα κομμάτι από την Στερεά Ελλάδα και την Πελοπόννησο βρίσκονται στο κίτρινο χρώμα που σημαίνει πως έχουν και λιγότερα κρούσματα το τελευταίο 14ημερο.

Την ίδια στιγμή το μεγαλύτερο κομμάτι της Ευρώπης όπως φαίνεται και στον παρακάτω χάρτη βρίσκεται στην κόκκινη ζώνη που σημαίνει πως έχουν 150 ή περισσότερα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους. Όσες περιοχές έχουν βαφτεί με σκούρο κόκκινο χρώμα τότε έχουμε 500 ή περισσότερα κρούσματα στον ίδιο πληθυσμό.

Να σημειωθεί ότι το ECDC δεν συλλέγει στοιχεία για τη Βρετανία, την Ελβετία, τις βαλκανικές χώρες (εκτός εκείνων που είναι μέλη της ΕΕ), την Ουκρανία, τη Λευκορωσία και τη Ρωσία.

Υπενθυμίζεται ότι οι χάρτες του ECDC ανανεώνονται κάθε Πέμπτη, σύμφωνα με τη Σύσταση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που έχει ως στόχο την εφαρμογή μιας συντονισμένης προσέγγισης μεταξύ των χωρών της ΕΕ όσον αφορά τον περιορισμό της ελεύθερης κυκλοφορίας για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Πηγή: tanea.gr