Ψηφιακοί νομάδες στον δρόμο προς την Ελλάδα
Διεθνή

Ψηφιακοί νομάδες στον δρόμο προς την Ελλάδα

Μπορώ να φανταστώ τον εαυτό μου να δουλεύει από ένα νησί, λέει στην «Κ» ο John Roese, Chief Technology Officer της Dell

Ψηφιακοί νομάδες στον δρόμο προς την Ελλάδα
Ψηφιακοί νομάδες στον δρόμο προς την Ελλάδα

«Μπορώ με ευκολία να σκεφτώ πως θα εργάζομαι από ένα νησί στην Ελλάδα. Είναι μια πολύ όμορφη χώρα. Ως εργοδότης με ενδιαφέρει επίσης το ταλέντο και όχι η χώρα στην οποία βρίσκεται κάποιος εργαζόμενος. Είναι σημαντικό στη χώρα αυτή να υπάρχουν υποδομές δικτύωσης και ένα ευρύτερο οικοσύστημα τεχνολογίας που να επιτρέπει την εργασία από απόσταση».

Με αυτά τα λόγια απαντά ο John Roese, ο Chief Technology Officer (CTO) της Dell Technologies, στην ερώτηση της «Κ» για τις προοπτικές της Ελλάδας ως χώρας προσέλκυσης αλλοδαπών εργαζομένων αλλά και εταιρειών από τον χώρο της τεχνολογίας και όχι μόνον.

Αφορμή, μια κλειστή ενημερωτική τηλεδιάσκεψη που πραγματοποίησαν κορυφαία στελέχη από τα κεντρικά της Dell με έναν εκπρόσωπο των ΜΜΕ από κάθε ευρωπαϊκή χώρα, σχετικά με τις εκτιμήσεις της αμερικανικής εταιρείας για τις τεχνολογικές εξελίξεις το 2021.

Στα πολλά και διαφορετικά ενδιαφέροντα σημεία της συζήτησης αυτής, που κατέστησε σαφές πόσο έχει αλλάξει ο κόσμος από την τεχνολογία και με την πανδημία ως επιταχυντή υιοθέτησης και αφομοίωσής της από ευρύτατες κοινωνικές μάζες και το σύνολο σχεδόν των επιχειρήσεων, παρουσιάστηκαν αρκετά στοιχεία σημασίας και για τις ελληνικές επιχειρήσεις.

Αναφορικά με το νέο εργασιακό περιβάλλον και κατά πόσον η Ελλάδα ως χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η οποία πρόσφατα ολοκλήρωσε την αδειοδότηση του 5G, ενώ πριν από λίγους μήνες η Microsoft ανακοίνωσε επίσης τη δημιουργία ενός περιφερειακού datacenter, μπορεί να κλείσει την ψαλίδα με χώρες περισσότερο προηγμένες στις υποδομές πληροφορικής, ο Chief Technology Officer της Dell, πέραν των προαναφερθέντων, υπογράμμισε πως οι υποδομές πρέπει να αναπτυχθούν και να είναι προσβάσιμες και αξιόπιστες.

Παράλληλα με τα έργα υποδομών cloud, όπως το datacenter της Microsoft, είναι σημαντικό, είπε απαντώντας σε ερώτηση της «Κ», πως πρέπει να αναπτυχθούν και έργα στον τομέα του λεγόμενου edge computing. Edge computing είναι ένας κατανεμητής ανοικτής αρχιτεκτονικής IT που διαθέτει αποκεντρωμένη επεξεργαστική ισχύ, υποστηρίζοντας τις τεχνολογίες του mobile computing και του Internet of Things (IoT). «Στο edge computing, τα δεδομένα υποβάλλονται σε επεξεργασία από την ίδια τη συσκευή ή από έναν τοπικό υπολογιστή ή διακομιστή, αντί να μεταδίδονται σε ένα κέντρο δεδομένων».

Οι τεχνολογικές υποδομές μαζί με την κουλτούρα μιας χώρας αλλά και το νομικό και κανονιστικό πλαίσιο θα καθορίσουν, σύμφωνα με τον κ. Roese, την ελκυστικότητα μιας χώρας να αποτελεί τον τόπο εργασίας ταλαντούχων ανθρώπων. Σημείωσε επίσης ότι ο ίδιος θα αναζητούσε το ταλέντο οπουδήποτε στον κόσμο και αυτό θα αποτελεί σύντομα μια πραγματικότητα για όλες τις μεγάλες εταιρείες που θα αποσυνδέσουν την εργασία από τον τόπο κατοικίας ενός εργαζομένου.

«Πριν από την πανδημία, το 20% των εργαζομένων μας απασχολούνταν από απομακρυσμένες από τα γραφεία μας τοποθεσίες. Μετά την πανδημία, περιμένουμε πως το ποσοστό αυτό θα είναι στο 50%. Κάλλιστα ένας αριθμός από αυτούς θα μπορούσε να είναι στην Ελλάδα», προσέθεσε.

Οι υποδομές 5G αναμένεται να μας απασχολήσουν πάρα πολύ εντός του 2021, σύμφωνα με την αμερικανική εταιρεία, ειδικά για την επιχειρησιακή τους διάσταση, γιατί ενώ το 4G ήταν μια τεχνολογία που μπορούμε να πούμε ότι συνέδεσε τους ανθρώπους προσφέροντας μια νέα διάσταση επικοινωνίας, το 5G είναι αυτό που πρώτα από όλα θα συνδέσει τα δεδομένα, τα μεγάλα δίκτυα αισθητήρων και θα καταστήσει για πρώτη φορά εφικτές νέες έξυπνες εφαρμογές για τις επιχειρήσεις. Αυτές αφορούν πρώτα από όλα τη βιομηχανία.

Στην κλειστή τηλεδιάσκεψη το «παρών» έδωσε και ο Adrian McDonald, πρόεδρος της Dell Technologies για την περιοχή Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής, ο οποίος έδωσε επίσης μια περιγραφή της τρέχουσας κατάστασης, κατά την οποία η πανδημία επιτάχυνε ουσιαστικά την υιοθέτηση της τεχνολογίας.

Οι επιχειρήσεις, σύμφωνα με τον κ. McDonald, κατανοούν πλέον ότι η τεχνολογία δεν είναι ένα κέντρο κόστους, αλλά υπάρχει μια σημαντική διαφορά στον αντίκτυπο της τεχνολογίας σε μια εταιρεία που τη χρησιμοποιεί σωστά και σε εταιρείες που τεχνολογικά υστερούν.

Οι επιχειρήσεις αντιλαμβάνονται πλέον ότι «η τεχνολογία τρέχει την επιχείρηση», για αυτό και η Dell Technologies εκτιμά ότι το προσεχές διάστημα θα πραγματοποιηθούν σημαντικές επενδύσεις σε υποδομές ΙΤ στις επιχειρήσεις. Η εκτίμηση αυτή έρχεται σε ένα χρονικό σημείο στο οποίο επί σειράν διαδοχικών τριμήνων η Dell Technologies βλέπει τα έσοδά της να αυξάνονται, ενώ εκτός από τις οικονομικές της επιδόσεις ο Roese σημείωσε μια σειρά έργων με τα οποία η εταιρεία εντός της πανδημίας βοήθησε πλήθος επιχειρήσεων να επιβιώσει σε αυτές τις ιδιαίτερες συνθήκες. Η αμερικανική εταιρεία εκτιμά επίσης ότι οι τεχνολογίες αυτές και η πρόοδός τους επιδρούν και στον μετασχηματισμό των τηλεπικοινωνιακών παρόχων, των οποίων οι υπηρεσίες σταδιακά θα γίνουν πιο ευέλικτες και θα μοιάζουν με τις υπηρεσίες των παρόχων εφαρμογών υπολογιστικού νέφους. Ο Chief Technology Officer της Dell περιέγραψε όμως και τη μεθεπόμενη μέρα για τον κόσμο της τεχνολογίας και καινοτομίες που μεταβάλλουν ήδη την αντίληψη για τη σχεδίαση εφαρμογών πληροφορικής όπως οι νεότερες εξελίξεις στον χώρο των κβαντικών υπολογιστών.

Εξήγησε ότι οι κβαντικοί υπολογιστές είναι μια πραγματικότητα, όχι όμως κάτι που αναμένεται να τεθεί σύντομα σε ευρεία αξιοποίηση από τις εταιρείες. Αλλάζει ωστόσο τη σκέψη για το πώς σχεδιάζονται, για παράδειγμα, εφαρμογές κρυπτογράφησης, κάτι εξαιρετικά σημαντικό για τα συστήματα ασφαλών συναλλαγών που χρησιμοποιούνται ευρύτατα σήμερα.

Μεγάλης κλίμακας κβαντικοί υπολογιστές σε συνεργασία με κλασικούς υπολογιστές (augmented computing) αναμένεται να λύνουν προβλήματα πολύ ταχύτερα από μεμονωμένους κλασικούς υπολογιστές, χρησιμοποιώντας τους καλύτερους μέχρι τώρα γνωστούς αλγόριθμους, όπως η παραγοντοποίηση μεγάλων αριθμών χρησιμοποιώντας τον αλγόριθμο του Shor ή την προσομοίωση μεγάλων συστημάτων.

Ο θαυμαστός καινούργιος κόσμος έχει ήδη λοιπόν ανατείλει και, με βάση όσα περιέγραψε ο John Roese, η τεχνολογία δεν θα σταματήσει να εντυπωσιάζει και θα πρέπει όλοι να προετοιμαστούν για σημαντικές αλλαγές στον τρόπο που αντιμετωπίζουν σήμερα την επιχειρηματική ανάπτυξη, εντάσσοντας την τεχνολογία σε κομβικό σημείο της εταιρικής δομής.

Οσον αφορά την Ελλάδα, έγινε σαφές πως σύντομα άνθρωποι της διπλανής πόρτας θα είναι και ψηφιακοί νομάδες: άνθρωποι που θα εργάζονται από τη χώρα για εργοδότες που βρίσκονται στην Ευρώπη, την Αμερική ή οπουδήποτε στον κόσμο. Αυτό θα είναι μια σημαντική αλλαγή στη γεωγραφία της απασχόλησης που θα φέρει η τεχνολογική εξέλιξη και στον χάρτη της οποίας η Ελλάδα μπορεί να έχει περίοπτη θέση, συνδυάζοντας τις φυσικές της ομορφιές και το κλίμα της με τις τεχνολογικές υποδομές της.

Οι κομβικές τεχνολογικές εξελίξεις του 2021

Αναφορικά με τις διαφαινόμενες αλλαγές στον τομέα της τεχνολογίας, τόσο ο κ. Roese όσο και ο κ. McDonald σημείωσαν τις τεχνολογίες 5G, multi cloud και edge computing ως αυτές στις οποίες θα σημειωθούν βασικές εξελίξεις εντός τους έτους. Τα περιβάλλοντα multi cloud περιγράφουν τον τρόπο με τον οποίο επιχειρήσεις μπορούν να προμηθεύονται πόρους και να εκτελούν εφαρμογές στις υποδομές τους αλλά και σε δημόσιες υπηρεσίες από διαφορετικούς παρόχους ταυτόχρονα (όπως η Microsoft, η Amazon, η Google και άλλοι). Οι υπηρεσίες edge computing περιγράφουν έναν νέο τρόπο με τον οποίο αναπτύσσονται εφαρμογές πιο κοντά στους τελικούς πελάτες και υποστηρίζονται μεγάλα κατανεμημένα δίκτυα αισθητήρων με έξυπνη ανάλυση δεδομένων. Η ανάπτυξή τους βασίζεται τόσο στα δίκτυα των τηλεπικοινωνιακών παρόχων –όπως το 5G– όσο και στις υπηρεσίες ηλεκτρονικού νέφους. Η πολυπλοκότητα που υπάρχει σήμερα στη σχεδίαση τέτοιου τύπου εφαρμογών οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχουν πολλά ετερογενή μεταξύ τους περιβάλλοντα, αλλά εκτιμάται ότι θα αρθεί σταδιακά.

Πηγή Kathimerini.gr