Kορωνοϊός: Στις «πράσινες περιοχές» της Eυρώπης παραμένουν τα Δωδεκάνησα!
Ρόδος

Kορωνοϊός: Στις «πράσινες περιοχές» της Eυρώπης παραμένουν τα Δωδεκάνησα!

Η Ρόδος και γενικώς τα Δωδεκάνησα βρίσκονται στις πράσινες περιοχές σε ό,τι αφορά στα κρούσματα κορωνοϊού (συνδυαστικός δείκτης τεστ, νέων κρουσμάτων και δείκτης θετικότητας για την περίοδο από 1 έως 14 Ιανουαρίου), σύμφωνα με χάρτη του ECDC, του ευρωπαϊκού κέντρου ελέγχου λοιμώξεων.

Ειδικότερα η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα στην Ευρώπη, που έχει «πράσινες» περιοχές και μεταξύ αυτών τα Δωδεκάνησα και οι Κυκλάδες! Την ίδια στιγμή η υπόλοιπη Ευρώπη βρίσκεται στο «κόκκινο» ή στο «κίτρινο».

Ο πρόεδρος του ΙΣΡ, Ηλίας Τσέρκης δηλώνει ότι το χαμηλό ιικό φορτίο αποδεικνύεται και από τις μηδαμινές σχεδόν εισαγωγές κρουσμάτων στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου. «Αυτή τη στιγμή το ιικό φορτίο στην περιοχή μας είναι εξαιρετικά χαμηλό. Οι εισαγωγές στο νοσοκομείο είναι σχεδόν μηδενικές. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ρόδος και όλα τα Δωδεκάνησα περιλαμβάνονται στις πράσινες περιοχές σύμφωνα με έκθεση του ECDC, του ευρωπαϊκού κέντρου ελέγχου λοιμώξεων. Η Ελλάδα ειδικότερα είναι η μοναδική χώρα στην Ευρώπη, που έχει «πράσινες» περιοχές με τα Δωδεκάνησα να είναι μία από αυτές. Έχει ιδιαίτερη σημασία και βαρύτητα το γεγονός αυτό και εκτιμώ ότι θα παίξει ρόλο και στην πορεία του τουρισμού. Όσο όμως και αν μας χαροποιούν όλα αυτά, δεν μπορούμε να λέμε ότι ξενοιάσαμε. Το κύριο μέτρο πρόληψης είναι ο εμβολιασμός», είπε ο κ. Τσέρκης.

Στο μεταξύ ολοκληρώνεται ο εμβολιασμός των ιατρών και του υγειονομικού προσωπικού του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου και τη σκυτάλη παίρνουν από την προσεχή Πέμπτη οι ιδιώτες γιατροί και οι φαρμακοποιοί για να ακολουθήσει η ηλιακή ομάδα άνω των 85 ετών.

Σχετικά με τους εμβολιασμούς ο κ. Τσέρκης επεσήμανε τα εξής: «Το 85% των μελών του Ιατρικού Συλλόγου Ρόδου, καθώς επίσης των ιατρών του Δημοσίου, δήλωσαν ότι επιθυμούν να εμβολιαστούν. Πρόκειται για τα υψηλότερα ποσοστά πανελληνίως. Συγκεκριμένα 215 μέλη του ΙΣΡ θα κάνουν το εμβόλιο κατά του Covid-19. Η υψηλή συμμετοχή των γιατρών στους εμβολιασμούς αν μη τι άλλο αποτελεί το καλύτερο παράδειγμα για την άρση των όποιων επιφυλάξεων μπορεί να υπάρχουν σχετικά με τους κινδύνους που ορισμένοι υποστηρίζουν ότι διατρέχει κανείς από το εμβόλιο.

Μας έκανε βέβαια εντύπωση ο διαχωρισμός των γιατρών του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα και η προτεραιότητα που δόθηκε στη δεύτερη κατηγορία των συναδέλφων. Οι γιατροί που υπηρετούν στα νοσοκομεία και στις δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας, δεν είναι περισσότερο εκτεθειμένοι στον ιό απ’ ότι οι ιδιώτες. Σημασία έχει ωστόσο ότι ξεκίνησε η διαδικασία και ότι εξελίσσεται σταδιακά».

Ο κ. Μιχαήλ Βολονάκης, γενικός γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου Ρόδου, προβλέπει ότι θα υπάρξει μεγάλη ανταπόκριση του γενικού πληθυσμού στους εμβολιασμούς κατά του κορωνοϊού. «Είναι πρωτόγνωρο και απαιτητικό το εγχείρημα των μαζικών εμβολιασμών κατά του κορωνοϊού και πολύ περισσότερο για την επαρχία και τα νησιά. Προς τα τέλη της επόμενης εβδομάδας θα πάρουν τη σκυτάλη τα μέλη του ΙΣΡ και θα ακολουθήσει σε επόμενη φάση ο γενικός πληθυσμός με πρώτη την κατηγορία των άνω 85. Πιστεύω ότι θα αποτελεί θετική έκπληξη η ανταπόκριση του γενικού πληθυσμού στη διαδικασία των εμβολιασμών κατά του κορωνοϊού. Τουλάχιστον αυτό εισπράττουμε από τις επαφές με τους ασθενείς μας».

Τέλος ο κ. Τσέρκης τονίζει ότι ο εμβολιασμός αποτελεί το μόνο τρόπο θωράκισης απέναντι στο ενδεχόμενο της έξαρσης της πανδημίας.
«Είναι λάθος η λογική όλων όσοι υποστηρίζουν ότι δεν έχουν κανένα λόγο να εμβολιαστούν επειδή είναι υγιείς και δεν έχουν κάποιο υποκείμενο νόσημα. Με τους εμβολιασμούς στοχεύουμε στο να θωρακίσουμε το κοινωνικό σύνολο. Και πρέπει να θωρακιστούμε απέναντι στο ενδεχόμενο της έξαρσης της πανδημίας. Το εμβόλιο κατά του covid-19 αποτελεί το καλύτερο δώρο της επιστημονικής κοινότητας στην ανθρωπότητα. Θα πρέπει όλοι να το αγκαλιάσουμε», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΙΣΡ.

Πηγή dimokratiki.gr