Νέος βαλλιστικός πύραυλος που εκτοξεύεται από υποβρύχια από τη Βόρεια Κορέα
Επιστήμη - Τεχνολογία

Νέος βαλλιστικός πύραυλος που εκτοξεύεται από υποβρύχια από τη Βόρεια Κορέα

Η Βόρεια Κορέα αποκάλυψε έναν νέο τύπο βαλλιστικού πυραύλου για εκτόξευση από υποβρύχια, τον οποίο τα κρατικά ΜΜΕ περιέγραψαν ως «το ισχυρότερο όπλο του κόσμου».

Κάποιοι εκ των πυραύλων αυτών παρουσιάστηκαν σε παρέλαση την οποία παρακολούθησε ο ηγέτης της χώρας, Κιμ Γιονγκ Ουν, όπως μετέδωσαν τα κρατικά ΜΜΕ. Η εν λόγω επίδεξη στρατιωτικής ισχύος έλαβε χώρα μερικές ημέρες πριν την ορκωμοσία του νέου Αμερικανού προέδρου, Τζο Μπάιντεν, και λίγες ημέρες αφού ο Κιμ χαρακτήρισε τις ΗΠΑ ως «τον μεγαλύτερο εχθρό» της χώρας του.

Εικόνες από βορειοκορεατικά ΜΜΕ έδειξαν τουλάχιστον τέσσερις ασπρόμαυρους πυραύλους να περνούν μπροστά από πλήθη που ανέμιζαν σημαίες. Όπως αναφέρει το BBC, αναλυτές σημείωσαν ότι πρόκειται για ένα όπλο που δεν είχε θεαθεί στο παρελθόν. «Νέα χρονιά, νέος Pukguksong» έγραψε στο Twitter ο Ανκίτ Πάντα, ειδικός σε θέματα Βόρειας Κορέας, χρησιμοποιώντας το βορειοκορεατικό όνομα για τους πυραύλους SLBM (submarine-launched ballistic missiles).

«Το πιο ισχυρό όπλο του κόσμου, ένας εκτοξευόμενος από υποβρύχιο βαλλιστικός πύραυλος, μπήκε στον πλατεία…επιδεικνύοντας δυναμικά την ισχύ των επαναστατικών ενόπλων δυνάμεων» μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο KCNA.

Στην παρέλαση δεν παρουσιάστηκε ο μεγαλύτερος διηπειρωτικός πύραυλος της Βόρειας Κορέας που είχε αποκαλυφθεί σε μια πολύ μεγαλύτερη παρέλαση τον Οκτώβριο. Το όπλο εκείνο θεωρείται πως μπορεί να πλήξει με πυρηνική κεφαλή οποιοδήποτε στόχο στις ΗΠΑ, και το μέγεθός του είχε προκαλέσει έκπληξη στους αναλυτές.

Μιλώντας σε μέλη του κυβερνώντος κομμουνιστικού κόμματος την προηγούμενη εβδομάδα ο Κιμ είχε δεσμευτεί να ενισχύσει το πυρηνικό οπλοστάσιο και τις στρατιωτικές δυνατότητες της Βόρειας Κορέας, παρουσιάζοντας μια λίστα με επιθυμητά όπλα, μεταξύ των οποίων μακράς εμβέλειας βαλλιστικοί πύραυλοι ικανοί για εκτόξευση από ξηρά ή θάλασσα και «πολύ μεγάλες κεφαλές».

Επί Κιμ Γιονγκ Ουν η Βόρεια Κορέα έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο στα προγράμματα όπλων της, τα οποία η χώρα θεωρεί απαραίτητα για άμυνα απέναντι σε μια αμερικανική εισβολή.

Η αποκάλυψη των νέων πυραύλων φαίνεται να αποτελεί μήνυμα προς την επερχόμενη κυβέρνηση Μπάιντεν.

naftemporiki.gr