Δοκιμές drones σε στρατιωτικές ασκήσεις από το Ιράν
Επιστήμη - Τεχνολογία

Δοκιμές drones σε στρατιωτικές ασκήσεις από το Ιράν

Το Ιράν άρχισε ασκήσεις με τη συμμετοχή ενός μεγάλου εύρους εγχώριας παραγωγής drones την Τρίτη, μετέδωσαν ιρανικά ΜΜΕ, μερικές ημέρες μετά την επέτειο του φόνου του κορυφαίου Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί, σε επίθεση με drone στο Ιράκ πέρυσι.
Όπως σημειώνει το Reuters, τόσο το Ιράν όσο και περιφερειακές δυνάμεις τις οποίες υποστηρίζει βασίζονται όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια σε drones σε χώρες όπως η Υεμένη, η Συρία, το Ιράκ και τα Στενά του Ορμούζ. Οι ένοπλες δυνάμεις του θα δοκιμάσουν drones ως βομβαρδιστικά, αναχαιτιστικά και αναγνωριστικά σε ασκήσεις δύο ημερών στην κεντρική επαρχία Σεμνάν, όπως μετέδωσε το ημιεπίσημο πρακτορείο Fars.
Πέρα από τις δυνατότητες αναγνώρισης/ παρακολούθησης, τα ιρανικά drones μπορούν να ρίχνουν εκρηκτικές συσκευές και να πραγματοποιούν επιθέσεις αυτοκτονίας εναντίον εχθρικών στόχων, φορτωμένα με εκρηκτικά τα ίδια, σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο που μίλησε την προηγούμενη χρονιά στο Reuters.
Το Ιράν έχει αναπτύξει εγχώρια αμυντική βιομηχανία, καθώς είναι αντιμέτωπο με διεθνείς κυρώσεις και εμπάργκο που το εμποδίζουν να εισάγει πολλά όπλα. Δυτικοί αναλυτές θεωρούν πως υπερβάλλει ως προς τις δυνατότητές του, αν και υπάρχουν προβληματισμοί σχετικά με το πρόγραμμα βαλλιστικών πυραύλων μακράς εμβέλειάς του.
Οι ασκήσεις συνέπεσαν με τις αυξημένες εντάσεις μεταξύ Τεχεράνης και Ουάσινγκτον, λίγες ημέρες μετά την πρώτη επέτειο του φόνου Σουλεϊμανί στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης και εν όψει της ανάληψης καθηκόντων από τον εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν. Επίσης, τη Δευτέρα ιρανικές δυνάμεις κατέλαβαν ένα νοτιοκορεατικό τάνκερ στον Κόλπο, ενώ η Τεχεράνη ανακοίνωσε επίσης πως αυξάνει τα επίπεδα εμπλουτισμού ουρανίου.