Εγκαίνια για το data.gov.gr για ελεύθερη πρόσβαση σε ανώνυμα δεδομένα του Δημοσίου
Επιστήμη - Τεχνολογία

Εγκαίνια για το data.gov.gr για ελεύθερη πρόσβαση σε ανώνυμα δεδομένα του Δημοσίου

Ένα αίτημα πολλών ετών, γίνεται πλέον πραγματικότητα μέσω του data.gov.gr.

Τη νέα πλατφόρμα για την παροχή των ανοιχτών δεδομένων του ελληνικού δημοσίου, εγκαινιάζει σήμερα το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, με την Ελλάδα να ενσωματώνει στο εθνικό της δίκαιο

Η πρόσβαση για κάθε ενδιαφερόμενο που θέλει να αναπτύξει τη δική του εφαρμογή ή υπηρεσία, γίνεται εντελώς δωρεάν μέσω του data.gov.gr. Η ιστοσελίδα έχει ανασχεδιαστεί πλήρως με στόχο την καλύτερη εύρεση αλλά και έναν αξιοποιήσιμο τρόπο των σχετικών api για ερευνητικούς και επιχειρηματικούς σκοπούς. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η νέα πλατφόρμα διαθέτει δεδομένα δημοσιευμένα από την κεντρική διοίκηση, οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης και άλλες υπηρεσίες. Για την καλύτερη οργάνωση, υπάρχουν συνολικά 38 σειρές δεδομένων ενταγμένες σε 9 θεματικές κατηγορίες, στα πρότυπα του gov.gr.

  • Οικονομία και εμπόριο (Οικονομία, εμπόριο βιομηχανία, εισαγωγές, εξαγωγές)
  • Έγκλημα και δικαιοσύνη (Δικαστήρια, αστυνομία, φυλακές, εγκλήματα, σύνορα και μετανάστευση)
  • Εκπαίδευση (Μαθητές, φοιτητές, πανεπιστήμια, καθηγητές και βαθμολογίες)
  • Περιβάλλον (Καιρός, φυσικές καταστροφές, ποιότητα ατμόσφαιρας, γεωργία)
  • Υγεία (Φάρμακα, νοσοκομεία, τρόφιμα, αλκοόλ)
  • Κοινωνία (Ανεργία, οικονομικά στοιχεία, πληθυσμός, δημογραφικά)
  • Τεχνολογία (Διαδίκτυο, τεχνολογία, ψηφιακή μεταρρύθμιση)
  • Τηλεπικοινωνίες (Δεδομένα τηλεπικοινωνιών, τηλεόρασης και ραδιοφώνου)
  • Μετακινήσεις (Αεροδρόμια, δρόμοι, λεωφορεία, πλοία, μετακινήσεις)

Μερικά παραδείγματα ανοιχτών δεδομένων που υπάρχουν στο data.gov.gr στην κατηγορία της τεχνολογίας, αφορά την κίνηση του διαδικτύου στην Ελλάδα από το GR-IX, την αναλογία σταθερών και κινητών τηλεφώνων ενώ στις μετακινήσεις παρέχονται δεδομένα για την κυκλοφορία στους δρόμους της Αττικής και των σταθμών εισιτηρίων της ΣΤΑΣΥ.

Για κάθε σετ δεδομένων, δίνεται στον χρήστη μετά από μια γρήγορη εγγραφή, πρόσβαση στο σχετικό API προκειμένου αυτός να μπορέσει να αναπτύξει την εφαρμογή ή την υπηρεσία του, σε όποια πλατφόρμα επιθυμεί. Σε κάθε περίπτωση, ξεκαθαρίζεται ότι τα δεδομένα από όλες τις υπηρεσίες που περιέχονται στην πλατφόρμα του data.gov.gr είναι ανώνυμα και δεν τίθεται θέμα ιδιωτικότητας.

Στην ανακοίνωση διευκρινίζεται ακόμα ότι η Ελλάδα αποτελεί την πρώτη χώρα που ενσωματώνει την οδηγία (ΕΕ) 2019/1024 στο εθνικό της δίκαιο, εκσυγχρονίζοντας το νομοθετικό πλαίσιο που είχε τεθεί με τον νόμο 4305/2014.

insomnia.gr