SOS εκπέμπει η Αττική: Εκτίναξη 80% στη χρήση κοκαΐνης και ψυχοφαρμάκων κατά το δεύτερο lockdown Τι “αποκάλυψαν” τα λύματα
Ελλάδα

SOS εκπέμπει η Αττική: Εκτίναξη 80% στη χρήση κοκαΐνης και ψυχοφαρμάκων κατά το δεύτερο lockdown Τι “αποκάλυψαν” τα λύματα

Ο Καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαϊδης, υποστηρίζει ότι η εξέταση των λυμάτων της Αττικής το περασμένο φθινόπωρο έδειξε αύξηση στη χρήση κοκαΐνης κατά 80% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019.

Το lockdown βλάπτει σοβαρά την ψυχική υγεία. Το τονίζουν όλοι οι ψυχολόγοι και ψυχίατροι πως ο κόσμος έχει πια κουραστεί από το παρατεταμένο δεύτερο lockdown. Η “αποκάλυψη” ωστόσο που έρχεται από τα λύματα της Αττικής όπου ζει ο μισός πληθυσμός της χώρας, είναι σοκαριστική καθώς καταγράφεται εκτίναξη κατά 80% στη χρήση κοκαΐνης και ψυχοφαρμάκων.

Συγκεκριμένα, τη μεγαλύτερη αύξηση της δεκαετίας παρουσίασε η χρήση κοκαΐνης κατά τη διάρκεια του δεύτερου πανδημικού κύματος στην Αττική, σύμφωνα με το Εργαστήριο Αναλυτικής Χημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Μεγάλη αύξηση εντοπίστηκε στα λύματα, όμως, και στη χρήση ψυχοδραστικών ουσιών, όπως οι βενζοδιαζεπίνες.

Ενδεικτική του αυξημένου στρες και των ψυχολογικών αδιεξόδων της πανδημίας είναι η αύξηση στη χρήση ψυχοτρόπων και ναρκωτικών ουσιών που παρατηρήθηκε κατά τη διάρκεια του πρώτου lockdown και μετατράπηκε σε “έκρηξη” κατά τη διάρκεια του δεύτερου πανδημικού κύματος στο λεκανοπέδιο Αττικής.

Με δηλώσεις του στο iatropedia.gr o Καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαϊδης, υποστηρίζει ότι η εξέταση των λυμάτων της Αττικής το περασμένο φθινόπωρο έδειξε αύξηση στη χρήση κοκαΐνης κατά 80% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019, γεγονός που είχε καταγράψει το dikastiko.gr 

Η αύξηση παρατηρήθηκε από τις αρχές Σεπτεμβρίου μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου και ήταν κατά 20% μεγαλύτερη από αυτή που καταγράφηκε κατά τη διάρκεια του πρώτου lockdown τον Μάρτιο.

“Τον Μάρτιο του ’20 είχαμε δει αύξηση στη χρήση κοκαΐνης της τάξης το 60%, σε σχέση με το 2019 την αντίστοιχη περίοδο, επειδή ψάχνουμε αυτές τις ουσίες εδώ και πολλά χρόνια. Στη συνέχεια υπήρξε πτώση το καλοκαίρι με το ελάχιστο, το μίνιμουμ στη χρήση κοκαΐνης να σημειώνεται τον Αύγουστο. Τον Σεπτέμβριο, όμως, άρχισε και πάλι να αυξάνει λίγο, και μετά τον Οκτώβριο και Νοέμβριο αυξήθηκε σημαντικά. Τον Νοέμβριο του 2020, η αύξηση ήταν 80% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του ’19 και αυξήθηκε κατά 20% από την περίοδο του πρώτου lockdown”, αναφέρει ο καθηγητής.

Θωμαϊδης: “Αύξηση και στα ψυχοφάρμακα”

Σημαντική αύξηση παρατηρήθηκε κατά το ίδιο διάστημα στην εξέταση των λυμάτων της Ψυττάλειας και στη χρήση ψυχοδραστικών ουσιών, που ανήκουν στην οικογένεια των βενζοδιαζεπινών. Συγκεκριμένα εντοπίστηκε σε υψηλές συγκεντρώσεις η δραστική ουσία οξαζεπάμη, σύμφωνα με τον κ. Θωμαϊδη:

“Από τον Αύγουστο μέχρι τον Νοέμβριο φάνηκε αύξηση των αγχολυτικών και κάποιες δραστικές ουσίες, μάλιστα, αυξήθηκαν πάρα πολύ”, αναφέρει ο Καθηγητής.

Να σημειωθεί ότι η οξαζεπάμη χρησιμοποιείται ως φαρμακευτικό σκεύασμα, για τη θεραπεία του άγχους, της αϋπνίας και για τον έλεγχο των συμπτωμάτων του συνδρόμου απόσυρσης από το αλκοόλ.

Το πρόγραμμα ανίχνευσης ψυχοδραστικών ουσιών του ΕΚΠΑ

Το πρόγραμμα ανίχνευσης ψυχοδραστικών ουσιών και άλλων χημικών ενώσεων του Εργαστηρίου Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, με επικεφαλής τον Καθηγητή Νίκο Θωμαϊδη, είναι αυτό πάνω στο οποίο “πάτησε” το πρόγραμμα της ανίχνευση του κορονοϊού στα λύματα. 

Εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το 2010 και από τότε κάθε χρόνο ανιχνεύει τη χρήση φαρμάκων, ψυχοδραστικών και ναρκωτικών ουσιών, στοιχεία που αποδεικνύονται πολύ χρήσιμα για τη χάραξη πολιτικών στην Υγεία.

Ενδιαφέρον παρουσίαζαν τα στοιχεία, επίσης, και κατά την περίοδο των μνημονίων και της οικονομικής κρίσης. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της εξέτασης των λυμάτων κατά την περίοδο 2012 – 14, είχε παρατηρηθεί, επίσης, μία πολύ μεγάλη αύξηση των ψυχοφαρμάκων στο λεκανοπέδιο της Αττικής και επίσης μια σταδιακή αύξηση των διεγερτικών ναρκωτικών, όπως η μεθαμφεταμίνη και η κοκαΐνη.

 

ΠΗΓΗ: iatropedia.gr