“Ψηφιακό φακέλωμα” αυτοκινήτων: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις
Ελλάδα

“Ψηφιακό φακέλωμα” αυτοκινήτων: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις

Η διαδικασία ελέγχου ενός οχήματος από τις Αρχές περνά πλέον μέσα από ένα νέο ψηφιακό μητρώο, για πιο γρήγορη και αποτελεσματική εξακρίβωση διαφόρων στοιχείων.

Στο γενικότερο πλαίσιο εκσυγχρονισμού των υπηρεσιών του κράτους, με την ενίσχυση της ψηφιακής διακυβέρνησης, εντάσσεται και ο κλάδος των οχημάτων, καθώς μέσω μιας ενιαίας ψηφιακής πύλης θα παρέχονται γρήγορα και εύκολα πολλές πληροφορίες.

Πιο αναλυτικά, δημιουργούνται δυο νέες πλατφόρμες, με την πρώτη, τη «myAuto», να αποτελεί το νέο ψηφιακό “πορτοφόλι” όπου θα καταχωρούνται πληροφορίες για την άδεια κυκλοφορίας, τα τέλη κυκλοφορίας, την ασφαλιστική κάλυψη, τα ΚΤΕΟ και την τυχόν ένταξή του στο Μητρώο Κλεμμένων Οχημάτων της ΕΛ.ΑΣ. Η δεύτερη πλατφόρμα, το «Audit-Car» θα αφορά την άλλη πλευρά, αυτή των ελεγκτικών υπηρεσιών του κράτους, οι οποίες θα έχουν πρόσβαση, όταν απαιτείται στα ίδια στοιχεία.

Μέσω της ψηφιακής υπηρεσίας «myAuto», οι ιδιοκτήτες οχημάτων έχουν πρόσβαση, σε πραγματικό χρόνο, σε πληροφορίες που αφορούν στο όχημά τους και σχετίζονται, ιδίως, με: α) την ημερομηνία έκδοσης και ανάκλησης της άδειας κυκλοφορίας και τα λοιπά βασικά στοιχεία αυτής, β) την ημερομηνία καταβολής τελών κυκλοφορίας, γ) την περίοδο ασφαλιστικής κάλυψης σε ισχύ και το ιστορικό ασφαλιστικών αποζημιώσεων, δ) το ιστορικό Κέντρου Τεχνικού Ελέγχου Οχημάτων στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό αν το όχημα εισήχθη μεταχειρισμένο, με βάση τις διελεύσεις και τα διανυθέντα χιλιόμετρα, ε) τον τύπο και το μοντέλο του οχήματος, ζ) τη θέση του οχήματος σε προσωρινή ακινησία, η) τον τεχνικό έλεγχο του οχήματος και θ) την ένταξή του στο Μητρώο Κλεμμένων Οχημάτων της Ελληνικής Αστυνομίας.

Στις ίδιες πληροφορίες έχουν πρόσβαση και τα όργανα ελέγχου οχημάτων μέσω της ψηφιακής υπηρεσίας «Audit-Car». Για τον σκοπό αυτό, οι ανωτέρω ψηφιακές υπηρεσίες διασυνδέονται με πληροφοριακά συστήματα των φορέων του δημοσίου τομέα και ιδίως του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.), της Ελληνικής Αστυνομίας και του Επικουρικού Κεφαλαίου Ασφάλισης Ευθύνης από Ατυχήματα Αυτοκινήτων.

Οι νέες ηλεκτρονικές πλατφόρμες βρίσκονται στο στάδιο της υλοποίησης και είναι πολύ πιθανό να βγουν στον “αέρα” στις αρχές του χρόνου.

Θυμίζουμε ότι η ψηφιοποίηση των υπηρεσιών για το αυτοκίνητο έχει ήδη ξεκινήσει αφού είναι σε ισχύ η πλατφόρμα myCar, από την οποία μπορεί ο ιδιοκτήτης του αυτοκινήτου να “κατεβάσει” τα τέλη κυκλοφορίας, να θέσει σε ακινησία το όχημά του, να λάβει βεβαίωση μη οφειλής των τελών κυκλοφορίας κ.α.