Παρέμβαση Εργατικών Κέντρων Ρόδου και Κρήτης για τους εποχικά εργαζόμενους
Κοινωνία

Παρέμβαση Εργατικών Κέντρων Ρόδου και Κρήτης για τους εποχικά εργαζόμενους

Με κοινή επιστολή τους προς τους Υπουργούς Οικονομικών κ. Σταϊκούρα και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Βρούτση τα Εργατικά Κέντρα Ρόδου και Κρήτης ζητούν να αποκατασταθεί η αδικία εις βάρος των εποχικά απασχολούμενων που δεν είχαν δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης, καθώς και των εργαζομένων, οι οποίοι δεν αναγνωρίζονται εποχιακής φύσεως και δεν μπορούν να καταθέσουν ενώ πληρούν τις προϋποθέσεις για να λάβουν το επίδομα ανεργίας.

«Η υλοποίηση των αιτημάτων μέσα και από τις τροπολογίες που σας έχουμε κατά καιρούς αποστείλει, είναι η μόνη μας ελπίδα για να εξασφαλίσουμε ένα πενιχρό εισόδημα, το οποίο θα μας επιτρέψει να ζήσουμε το επόμενο διάστημα. Δεν μπορεί μία κυβέρνηση, η οποία διατυμπανίζει και καυχιέται ότι στηρίζει τους εργαζόμενους, να κάνει διαχωρισμό και να αφήνει τους μισούς σχεδόν εποχιακά απασχολούμενους χωρίς καμία βοήθεια» αναφέρουν τα δύο Εργατικά Κέντρα.

Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα αναφέρουν και την περίπτωση εργαζομένων σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στα αεροδρόμια (αφορολόγητα, ΤUI, κλπ) αλλά και σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό (τουριστικά γραφεία, γραφεία ενοικιάσεως αυτοκινήτων, οδηγοί ταξί κλπ).

Οι επιχειρήσεις αυτές λόγω της πανδημίας δεν προσέλαβαν το ανάλογο προσωπικό την περίοδο αιχμής της δραστηριότητάς τους. Έτσι φέτος αυτές οι επιχειρήσεις δεν χαρακτηρίζονται εποχιακές. (Μια επιχείρηση χαρακτηρίζεται εποχιακή από τον ΟΑΕΔ αν απολύει το 75% του μέσου όρου των υπαλλήλων που απασχολούσε την περίοδο αιχμής της δραστηριότητάς της).

Έτσι, ενώ αυτοί οι εργαζόμενοι θα δικαιούνταν να επιδοτηθούν λόγω ανεργίας με 100 ημέρες εργασίας το τελευταίο 12μηνο (ή με 50 φέτος), επειδή η επιχείρηση δεν χαρακτηρίζεται εποχιακή θα πρέπει για να πληρούν τις προϋποθέσεις για επιδότηση, να έχουν πραγματοποιήσει 125 ημέρες εργασίας το τελευταίο 14μηνο και μάλιστα χωρίς να υπολογίζονται οι ημέρες εργασίας των τελευταίων 2 μηνών πριν την απόλυσή τους.