Μειωμένη κατά 70% η κίνηση σε Πεταλούδες και Πηγές Καλλιθέας
Δήμος

Μειωμένη κατά 70% η κίνηση σε Πεταλούδες και Πηγές Καλλιθέας

Παρά τις αντιξοότητες η ΔΕΡΜΑΕ κατάφερε να μείνει όρθια και συνεχίζει τους στοχευμένους σχεδιασμούς της

Άντεξε η ΔΕΡΜΑΕ, παρά τα απανωτά χτυπήματα που δέχθηκε αυτή τη χρονιά που εκπνέει, αφού δίχως να έχει έσοδα και με την οικονομική ζημία να υπερβαίνει τα εξακόσιες χιλιάδες ευρώ, συνεχίζει να σχεδιάζει με στόχο, όπως λέει ο Πρόεδρός της κ. Γιάννης Ιατρίδης, την παροχή των καλύτερων δυνατών υπηρεσιών προς τους επισκέπτες αλλά και να γίνει η υπέρβαση για το νησί.

Με αφορμή την επικείμενη κατάθεση του απολογισμού των πεπραγμένων της Επιχείρησης για το 2020, ο κ. Ιατρίδης, σε δηλώσεις του χθες, αναφέρθηκε τόσο στις τεράστιες δυσκολίες με τις οποίες ήρθαν αντιμέτωποι αφότου ανέλαβαν τη Διοίκηση όσο και στα σχέδια που συνεχίζουν να κάνουν για την αξιοποίηση των ακινήτων που διαχειρίζεται η ΔΕΡΜΑΕ και κυρίως των πιο εμβληματικών όπως είναι οι «Πηγές Καλλιθέας» και η «Κοιλάδα των Πεταλούδων», με τον βέλτιστο τρόπο, κάτι που συνεπάγεται και την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος της Ρόδου.

ο Πρόεδρός της ΔΕΡΜΑΕ κ. Γιάννης Ιατρίδης

ο Πρόεδρός της ΔΕΡΜΑΕ κ. Γιάννης Ιατρίδης

Καταρχάς, συνοψίζοντας απολογισμό του 2020, ο κ. Ιατρίδης μίλησε για ένα χρόνο γεμάτο προκλήσεις πρωτόγνωρες σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο, με όλα αυτά να ξεκινούν μετά το Μάρτιο όταν εκδηλώθηκε η πανδημία. Είπε, λοιπόν, ότι ο σχεδιασμός της Εταιρείας ήταν τελείως διαφορετικός από αυτόν στον οποίο αναγκάστηκαν…να προσγειωθούν με τα δεδομένα τα οποία υπήρχαν. «Είχαμε ετοιμάσει πάρα πολλά πράγματα αλλά, δυστυχώς, η πανδημία και οι πλημμύρες που είχαμε, κυρίως το Νοέμβριο του 2019, μας άλλαξαν όλο τον σχεδιασμό», είπε.

Το τοιχίο στην Κοιλάδα των Πεταλούδων

Το τοιχίο στην Κοιλάδα των Πεταλούδων

Με τα δεδομένα, λοιπόν, που υπήρχαν μέχρι τότε, και με το αύριο αβέβαιο γιατί ήταν απόλυτα εξαρτημένοι από τις αποφάσεις της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας, καταρχάς, ακύρωσαν όλους τους διαγωνισμούς που έκαναν τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο το 2020 προκειμένου να προλάβουν τις εξελίξεις αλλά δυστυχώς όλα ανατράπηκαν.  Παρ’ όλα αυτά, έθεσαν κάποιους μεγάλους στόχους και έπρεπε να τρέξουν πολύ πιο γρήγορα μετά τις αποφάσεις για την παραχώρηση των ακινήτων στη ΔΕΡΜΑΕ, και κυρίως της «Κοιλάδας των Πεταλούδων».

Στη ΔΕΡΜΑΕ, όμως, οι προκλήσεις ξεκίνησαν ακόμη πιο νωρίς όταν τον Νοέμβριο του 2019 η θεομηνία που έπληξε το νησί της Ρόδου, προκάλεσε καταστροφικές ζημιές στην Κοιλάδα των Πεταλούδων, ζημιές που εάν δεν τις αντιμετώπιζαν άμεσα θα επηρέαζαν τη λειτουργία της ολοσχερώς.

«Στη δύσκολη στιγμή αυτή αλλά και σε όλες τις δυσκολίες που έφερε η μετέπειτα εξέλιξη της χρονιάς με την έξαρση της πανδημίας, τα lockdowns και το μεγάλο πλήγμα που υπέστη ο τουρισμός, η Εταιρεία επέδειξε αντανακλαστικά που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη λειτουργία και βιωσιμότητα όλων των ακινήτων, χώρων και μνημείων που βρίσκονται υπό την διαχείρισή της», αναφέρει στον απολογισμό ο κ. Ιατρίδης.

Η πολιτική της Διοίκησης της ΔΕΡΜΑΕ κινήθηκε πέραν από τον στρατηγικό προγραμματισμό που είχε σχεδιαστεί με την ανάληψη των καθηκόντων της, καθώς όλος ο χειρισμός ήταν μια μεγάλη «διαχείριση κρίσεως» που όπως αποδεικνύουν  τα νούμερα, στο τέλος της ημέρας κατάφερε να μη διακινδυνεύσει η ίδια η Εταιρεία αλλά και να συνεχιστεί μεγάλο μέρος των έργων που είχαν προγραμματιστεί.

Ακόμη, αξίζει να σημειωθεί πως η Εταιρεία απασχόλησε 3 άτομα μέσα από το Πρόγραμμα Ανέργων 55-67 με 50% ίδια συμμετοχή και 2 άτομα από το Πρόγραμμα Στήριξης ΑΜΕΑ με 10% ίδια συμμετοχή, δίνοντας τη δυνατότητα σε 5 συνολικά συμπολίτες μας να εργαστούν σε μια σεζόν δύσκολη και γεμάτη προκλήσεις.

Οικονομικά στοιχεία
Καταρχάς, σύμφωνα με τον Πρόεδρο, κλείνοντας ο ισολογισμός του 2019 τέλη του χρόνου, στην Επιχείρηση δυστυχώς έχουν βεβαιωθεί μισθώματα από τον Δήμο σε ακίνητα που δεν εισπράττει. Δηλαδή, αυτή τη στιγμή πληρώνει μισθώματα για το «Θέρμαι», το «Όασις» που ανήκει στο ΤΑΠΑ, τις κατασκηνώσεις και για όλα αυτά χωρίς η Επιχείρηση να εισπράττει. «Αυτό ήταν ένα λάθος μεγάλο που έχει γίνει και αυτό ήταν ένα βάρος για την Επιχείρηση», τόνισε ο ίδιος.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε σε στοιχεία λέγοντας ότι, όταν ανέλαβαν τη Διοίκηση, ήταν  βεβαιωμένα 1.200.000 ευρώ  μισθώματα από τον Δήμο. Αυτή τη στιγμή, με βάση τον ισολογισμό, οι ζημιές της Επιχείρησης ανέρχονται σε 620 χιλιάδες ευρώ για τη χρονιά που πέρασε.

Για τη φετινή σεζόν, με βάσει τα οικονομικά στοιχεία που έχουν, δηλαδή για την οικονομική διαχείριση των «Πηγών Καλλιθέας» και της Κοιλάδας, η μείωση της επισκεψιμότητας για τη μεν πρώτη αγγίζει το 70% και για τις Πεταλούδες το 67,22%. Στην ουσία, βέβαια, έχει να κάνει με τρεις μήνες λειτουργίας, δηλαδή τον Ιούλιο με ελάχιστες αφίξεις, τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο.

Στο σημείο αυτό, μάλιστα, ο κ. Ιατρίδης θέλησε να ξεκαθαρίσει: «Η Επιχείρηση ούτε επιδότηση παίρνει από τον Δήμο, ούτε μπορεί να επιχορηγηθεί από τον Δήμο ούτε μπορεί να συνάψει οτιδήποτε άλλο πέραν από την εσωτερική διαχείριση την οποία πρέπει να κάνει.

Κάναμε, λοιπόν, μία ορθολογική διαχείριση προβλέποντας αυτά όλα τα πράγματα, για να μπορέσουμε να καλύψουμε τις ανάγκες. Και μην ξεχνάτε ότι είχαμε τρέξει ένα πολύ μεγάλο κομμάτι που αφορά τα έργα στις Πεταλούδες τα οποία έπρεπε να συμπληρώσουμε και ήταν ένα πολύ μεγάλο ποσό και ξεκινήσαμε πολύ νωρίς. Παρ’ όλα αυτά, αντέξαμε στην κρίση, αντέξαμε στα οικονομικά δεδομένα τα οποία υπήρχαν και φέραμε το αποτέλεσμα που θέλαμε. Και σήμερα η Επιχείρηση λειτουργεί μόνο με χρήματα δικά της, δεν έχει να πάρει καμία στήριξη, καμία υποστήριξη, καμία χρηματοδότηση από πουθενά.

Να το ξεκαθαρίσω για να γίνει κατανοητό σε όλους, ότι διαχειριζόμαστε με τον καλύτερο τρόπο και τα έσοδα της Επιχείρησης αλλά να ξέρετε ότι επενδύουμε και για το νησί, βοηθάμε όλους τους φορείς του νησιού, ό,τι και να ζητήσουν στηρίζουμε, προσπαθούμε και εμείς με κάθε τρόπο, με βάση τα στοιχεία τα οποία έχουμε, να βοηθήσουμε και το νησί αλλά και την υπέρβαση την οποία πρέπει να κάνει το νησί».

Όσο για το πώς βλέπουν να διαμορφώνεται η κατάσταση το ερχόμενο καλοκαίρι, ο κ. Ιατρίδης είπε ότι εάν δεν περπατήσει η σεζόν, και η Εταιρεία θα έχει πρόβλημα αφού δεν εισπράττει από πουθενά. Δηλαδή, δεν μπορεί να πάει στον Δήμο και ζητήσει επιχορήγηση όπως η ΔΕΥΑΡ και η «ΡΟΔΑ».

Μέχρι στιγμής, βλέπουν ότι υπάρχει μία πρόβλεψη για να ξεκινήσει η σεζόν 1η Μαΐου, αλλά είναι μόνο πρόβλεψη και πρέπει να έχουν τα αντανακλαστικά για να μπορούν να αντιδράσουν σε κάθε στιγμή σε οποιαδήποτε κρίση δημιουργηθεί. «Εμείς είμαστε έτοιμοι να διαχειριστούμε όπως διαχειριστήκαμε τις δύσκολες καταστάσεις μέχρι τώρα», είπε και ανέφερε ότι το πιο σημαντικό για τον ίδιο ήταν ότι η Εταιρεία ανέλαβε την Κοιλάδα, τη λειτούργησε χωρίς πρόβλημα, χωρίς κανένα παράπονο, και πιστεύει ότι όλοι οι επισκέπτες της ήταν ευχαριστημένοι και αυτά ήταν τα μηνύματα που πήρε.

Αναλυτικά, για τα υποκαταστήματα της ΔΕΡΜΑΕ
Πηγές Καλλιθέας 
Μεταξύ άλλων, ο κ. Ιατρίδης κατήγγειλε τους βανδαλισμούς και τις κλεψιές που έγιναν στις «Πηγές» καθώς έχουν τοποθετήσει έξω από το Μνημείο ένα ηλεκτραγωγό για να μπορεί να καλύψει τις ανάγκες σε ενέργεια και, όπως είπε, είναι η δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες που σπάνε τον οικίσκο, έχουν κλέψει τις μπαταρίες, τα πετρέλαια και έτσι τώρα έβαλαν σειρήνες ενώ θα μπει και συναγερμός.

Το Θέατρο στις «Πηγές»

Το Θέατρο στις «Πηγές»

Μεταξύ των έργων που έχουν γίνει μέχρι στιγμής είναι τα παρακάτω: 
– Υπογραφή συμβάσεων Πρασίνου, Φύλαξης-νυχτερινής λειτουργίας-και Καθαριότητας του Μνημείου, συντήρηση του κτηριακού συγκροτήματος εσωτερικά και εξωτερικά καθώς και αποκατάσταση κουφωμάτων, ολοκλήρωση των εξωτερικών παρεμβάσεων με σεβασμό στο περιβάλλον, τοπογράφηση και οριοθέτηση της παραχώρησης της κυριότητας των Πηγών, επανασχεδιασμός της πρότασης για τον Αιγιαλό και την Παραλία σύμφωνα με την απόφαση παραχώρησης, αποκατάσταση της παραλίας μετά τις πλημμύρες που προκάλεσαν ολοσχερή καταστροφή της κ.ά.

Το μεγάλο στοίχημα της επόμενης ημέρας, το έργο που θα δώσει προστιθέμενη αξία στον χώρο είναι η δημιουργία Θεάτρου το οποίο θα φιλοξενεί παραστάσεις, συναυλίες και πολιτιστικά δρώμενα που θα ξαναδώσουν στον χώρο την έμψυχη πολιτιστική διάσταση που συνάδει με την ιστορία του. Ο τόπος που αγκάλιασε την 7η Τέχνη, με τη δημιουργία του θεάτρου στο πίσω μέρος της ροτόντας, θα αγκαλιάσει και κάθε μορφής πολιτιστικής έκφρασης που θα λαμβάνει  χώρα στη Ρόδο. Η χωρητικότητα του θα είναι 700 θέσεων και θα είναι φτιαγμένο με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον και σε πλήρη αρμονία με το φυσικό τοπίο.

Επίσης, θα δημιουργηθούν βοηθητικοί χώροι για τις ανάγκες των θεατρικών παραστάσεων και των εκδηλώσεων καθώς επίσης θα γίνει και δημιουργία νέου εστιατορίου για την κάλυψη των αναγκών των εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται στην Ροτόντα.

Σχετικά με την πορεία του έργου: 
Έχουν ολοκληρωθεί τα αρχικά σχέδια, έχουν εκδοθεί οι αδειοδοτήσεις από τη Διεύθυνση Νεωτέρων Μνημείων, έχουν ολοκληρωθεί οι στατικές και μηχανολογικές μελέτες, προχωρά η διαδικασία προϋπολογισμού του έργου και των τευχών δημοπράτησης.

Κοιλάδα Πεταλούδων 
Καταρχάς, ο κ. Ιατρίδης δεν θα μπορούσε να μην αναφερθεί στην εκτεταμένη καταστροφή που υπέστη η Κοιλάδα με τη θεομηνία τον Νοέμβριο του 2019, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι εκεί έπρεπε… να προσγειωθούν ανώμαλα. Έπρεπε να τρέξουν γρήγορα αφού η Κοιλάδα έπρεπε να είναι ανοικτή την 1η Απριλίου, με τα τότε δεδομένα βέβαια, ανεξάρτητα από το εάν ανατράπηκαν στη συνέχεια με την πανδημία.

«Εκεί έπρεπε να σχεδιάσουμε, να στοχεύσουμε και να υλοποιήσουμε για να είμαστε μέσα στο χρονοδιάγραμμα και στο χρόνο τον οποίο θέσαμε. Ήταν μία μεγάλη υπέρβαση την οποία κάναμε και προσπαθήσαμε μέσα σ’ αυτά τα πλαίσια και στο χρόνο που είχαμε να καταφέρουμε αυτό το εμβληματικό φυσικό τοπίο του νησιού να είναι έτοιμο την ημέρα που άρχιζε η σεζόν», είπε ο Πρόεδρος.

Η Κοιλάδα έπρεπε να οργανωθεί από την 1η Ιουλίου που, σύμφωνα με την κυβέρνηση, άρχιζε η σεζόν. Κατάφεραν να κάνουν πολλά πράγματα μετά την καταστροφή και, όπως είπε, δημιούργησαν τέτοιες προϋποθέσεις που η Κοιλάδα πήρε μία υπεραξία και ήταν ένα κομμάτι που με τη λειτουργία του και την οργάνωση που έκαναν έστω και μετά την 1η Ιουλίου κατάφεραν τρία βασικά πράγματα: Το πρώτο ήταν να λειτουργήσει άψογα, το δεύτερο ήταν να μπορέσουν να έχουν οργάνωση στη λειτουργία της και το τρίτο ήταν η αποκατάσταση των ζημιών αλλά και ο σχεδιασμός που έπρεπε να κάνουν βάσει κάποιων προγραμμάτων που έτρεχαν.

Αναλυτικά τα έργα: 
• Διαμόρφωση των δύο εισόδων της Κοιλάδας με την τοποθέτηση του λογοτύπου της με σκοπό να καταστεί το σημείο κατατεθέν της και να ταξιδέψει η εικόνα της μέσα από τις φωτογραφίες των επισκεπτών της ανά τον κόσμο.  Φύτευση καλλωπιστικών φυτών στην κεντρική είσοδο. Κατασκευή τοιχίων αντιστήριξης και η τοποθέτηση συρματοκιβωτίων για την προστασία των πρανών της Κοιλάδας. Κατασκευή κολωνακίων περιμετρικά της διαδρομής από το πάρκινγκ στην κεντρική είσοδο. Συντήρηση στο κιόσκι της πυροσβεστικής υπηρεσίας. Βελτίωση του αποχετευτικού συστήματος και του συστήματος όμβριων. Εκπόνηση μελετών αντιπυρικής προστασίας και πινάκων υλοτομίας της Κοιλάδας την επιμέλεια των οποίων είχε ο Δρ. Θανάσης Σταμπολίδης.

Οι εν λόγω μελέτες κατατέθηκαν στη Δ/νσης Δασών και την Πυροσβεστική υπηρεσία Ρόδου για την παροχή σύμφωνης γνώμης. Οι αδειοδοτήσεις έχουν εγκριθεί και τα έργα έχουν προταθεί στο πρόγραμμα 8.3 – 8.4 του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης με προϋπολογισμό 1.3 εκατ. ευρώ και τα δύο. Μάλιστα, τις προηγούμενες ημέρες, ήρθε απάντηση από την Επιτροπή αξιολόγησης της Περιφέρειας, που τους ζητούν κάποια συμπληρωματικά στοιχεία και πιστεύουν ότι το έργο θα εγκριθεί.

Τοποθέτηση συστήματος πυρασφάλειας, που αποτελείται από κάμερες και  φυλάσσεται από το απαραίτητο προσωπικό σε 24ωρη βάση της Κοιλάδας. Τοποθέτηση σύγχρονου συστήματος φύλαξης, τις επαρκείς υπηρεσίες καθαριότητας, καθώς και τις καλύτερης διαχείρισης τόσο της κυκλοφορίας όσο και της καθιέρωσης μιας κεντρικής εισόδου των επισκεπτών. Η ομαλή λειτουργία τόσο της εισόδου όσο και της εξόδου, ανατέθηκε σε ιδιωτική εταιρεία. Διαμόρφωση του νέου καταστήματος πώλησης τουριστικών ειδών.

Εγκατάσταση δικτύου οπτικής ίνας και ταυτόχρονη δημιουργία θαλάμων  τηλεφώνων ανάγκης. Δημιουργία QR code για την παροχή πιο εξειδικευμένων πληροφοριών προς στους επισκέπτες, αναβαθμίζοντας την εμπειρία που προσφέρει ο χώρος της  Κοιλάδας στο κοινό. Επίσης, το 2020 παρατηρήθηκε μια αισθητή αύξηση του πληθυσμού του εντόμου και αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο σε παρεμβάσεις που έγιναν.

Η Διοίκηση επίσης, προχώρησε στην ολοκλήρωση της μελέτης για τη δημιουργία του Μουσείου της  Κοιλάδας σε συνεργασία με τον Μουσειολόγο κ. Νίκο Σισαμάκη, όπως και στην ολοκλήρωση των μελετών της οδού διαφυγής. Επιπλέον, κατασκευάζεται νέο κιόσκι για τον σταθμό πρώτων βοηθειών κ.α.

Πάρκο Ροδινίου 
Το Πάρκο του Ροδινίου είναι το μεγάλο στοίχημα της Διοίκησης της ΔΕΡΜΑΕ. Το  Ροδίνι, είναι το σημείο αναφοράς πολλών γενεών που, ξυπνά αναμνήσεις και  μνήμες της παιδικής ηλικίας των κατοίκων της Ρόδου και εκπροσωπεί τον τόπο στον  οποίο πάντα ο Ροδίτης θέλει να επιστρέφει, να εμπνέεται, να επισκέπτεται με την  οικογένειά του, να περπατά και να αναπνέει. Είναι το στολίδι της Πόλης στο οποίο η  ΔΕΡΜΑΕ επιδιώκει να δώσει όλη την παλιά του αίγλη και ταυτόχρονα να κάνει ένα  πάρκο σύγχρονο που θα αποτελέσει σημείο συνάντησης επισκεπτών και κατοίκων.

Στη μελέτη του Πάρκου, προβλέπεται η αποκατάσταση και ανάδειξη του πάρκου  «Ροδίνι». Πιο συγκεκριμένα, στην παρούσα μελέτη προβλέπονται οι ακόλουθες εργασίες:
• Ανακατασκευή του υφιστάμενου περιμετρικού δρόμου του πάρκου με κυβόλιθο, συμπλήρωση και ανακατασκευή των κουνεττών και ηλεκτροφωτισμός.
• Ανακατασκευή τμήματος αναλημματικού τοίχου ύψους 3,50μ. και σε μήκος  περίπου 30μ. της όχθης της λίμνης, μετά το παλιό υδραγωγείο, ο οποίος φέρει  ενδείξεις κατάρρευσης, καθώς και τμήμα του λιθόκτιστου τοίχου στήριξης του  δρόμου, ύψους 1,40μ. και μήκους περίπου 10μ.

• Σύνδεση ιταλικού με αρχαίο ελληνικό πάρκο με την κατασκευή μονοπατιών  που οδηγούν σε διάφορες αρχαιότητες (τάφοι Πτολεμαίων, σπηλαιώδη ιερά,  σκαλιστοί βράχοι κ.λπ.).
• Δημιουργία παιδικής χαράς με περίφραξη και εξοπλισμό βάσει προδιαγραφών, δίπλα στο αναψυκτήριο το οποίο επίσης συντηρείται για χρήση.
• Διαμόρφωση των εισόδων του πάρκου με μεταλλική κατασκευή.
• Διαμόρφωση της εισόδου, που θα κατασκευαστεί, με έγχρωμο κυβόλιθο, σε όλο το πλάτος της εισόδου, και διάτρητο κυβόλιθο σε όλο το πλάτωμα από την είσοδο μέχρι τον δρόμο που αρχίζουν τα μονοπάτια από νταμαρόδεμα, όπως φαίνεται στο σχέδιο Α2 της μελέτης.

• Αναδιαμόρφωση του χώρου προσέλευσης και στάθμευσης οχημάτων κατά μήκος της νησίδας επί της οδού Λίνδου με διαγώνια προς αυτήν κατεύθυνση για εξοικονόμηση χώρων στάθμευσης.
• Τοποθέτηση αστικού εξοπλισμού (ξύλινα περίπτερα, παγκάκια, ημιυπόγειοι κάδοι απορριμμάτων χωρητικότητας 300lt) και ενημερωτικών πινακίδων.
• Ανακαίνιση τουαλετών που βρίσκονται κάτω από το «ΚΕΚ Γ. Γεννηματάς» και στον δρόμο προς Πευκάκια.

Ηλεκτρομηχανολογικές μελέτες
Η Εκπόνηση μελέτης ανάπλασης της κεντρικής εισόδου του Πάρκου έχει  προϋπολογισμό 1,2 εκατ. ευρώ. Επίσης, αρκετά είναι τα έργα που έχουν γίνει ήδη.
Αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη η διαδικασία αδειοδοτήσεων των κτηρίων από την Αρχαιολογική Υπηρεσία Δωδεκανήσου και την Αρχιτεκτονική Επιτροπή. Τέλος, οι μελέτες των έργων βρίσκονται σε τελικό στάδιο καθώς επίσης και οι προτάσεις αξιοποίησής του.
Σημειώνεται ότι η τεχνική μελέτη έγινε σε συνεργασία με τις Τεχνικές Υπηρεσίες του  Δήμου Ρόδου.

Κατασκηνώσεις Προφήτη Ηλία 
Τραγική και δραματική χαρακτήρισε την κατάσταση στις κατασκηνώσεις ο κ. Ιατρίδης λέγοντας ότι όλα τα ξεκίνησαν από το μηδέν, δηλαδή το ιδιοκτησιακό καθεστώς. Βρήκαν, λοιπόν, ότι ένα πολύ μεγάλο κομμάτι δεν είναι στην ιδιοκτησία του Δήμου. Έκαναν την έρευνα στο Κτηματολόγιο και έδειξε ότι οι μερίδες αυτές, από το 1929-1930 που καταγράφηκαν, βρίσκονται στους αρχικούς ιδιοκτήτες, ιδιώτες. Έκαναν την έρευνα και έβαλαν το θέμα στο δ.σ. να προχωρήσουν σε χρησικτησία.

Τι αντίκρισαν στις κατασκηνώσεις

Τι αντίκρισαν στις κατασκηνώσεις

Χαρακτηριστικό είναι ότι για να δημιουργήσουν το γενεαλογικό δένδρο της κάθε οικογένειας εκτυπώθηκαν  120 οικογενειακές καταστάσεις, αφού πολλοί είναι στο εξωτερικό, άλλοι αγνώστου διαμονής κτλ. και ερευνάται το καθένα ώστε να ολοκληρωθεί η μεταβίβαση. «Δεν είναι εύκολο αλλά θα το φέρουμε σε πέρας», είπε. Πάντως, είναι σε καλό δρόμο για την αξιοποίηση του ακινήτου με τον καλύτερο τρόπο αλλά «σε θεμέλια γερά», ξεκαθάρισε ο κ. Ιατρίδης. «Στον αέρα δεν πρόκειται να κάνω τίποτα για κανέναν. Ξεκάθαρα πράγματα. Ό,τι αφήνω πίσω μου θα είναι γερά θεμέλια για τις επόμενες γενιές».
Ήδη η Διοίκηση της ΔΕΡΜΑΕ επεξεργάζεται την προοπτική δημιουργίας μοντέλου Glamping, μιας σύγχρονης μορφής τουριστικού προϊόντος και εγκατάστασης

Παλαιοντολογικό Μουσείο 
Καταρχάς, ο κ. Ιατρίδης εξέφρασε την έκπληξή του όταν διαπίστωσε ότι το κτήριο είναι τεράστιο, ένα κτήριο που ξεκίνησε από την Περιφέρεια, δημοπρατήθηκε, κατασκευάστηκε και παραδόθηκε το 2017. Δυστυχώς, όταν το επισκέφθηκε για να δει σε τι κατάσταση βρίσκεται διαπίστωσε ότι έχει λεηλατηθεί.
Η ΔΕΡΜΑΕ θεωρεί το έργο αυτό πρωταρχικής σημασίας και περνά στο επόμενο στάδιο που είναι η σύναψη σύμβασης με το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, για να επικαιροποιηθεί η μουσειακή μελέτη που θα προσαρμοστεί στις σύγχρονες ανάγκες φωτισμού και ήχου, και η οποία θα περιλαμβάνει και τα νέα ευρήματα.

Πιο συγκεκριμένα:
• Από το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (τμήμα Γεωλογίας και  Γεωπεριβάλλοντος) έχει συνταχθεί μελέτη με τίτλο «Μουσειακή Μελέτη και Μελέτη περιπατητικών διαδρομών Γεωπάρκων για τη νήσο Ρόδο» (Τόμος Α και Β) στα οποία γίνεται παρουσίαση των ευρημάτων που πρόκειται να  στεγαστούν στο εν λόγω μουσείο. Υπάρχει επίσης σχέδιο κάτοψης με τις  θέσεις των προθηκών.
• Ο προϋπολογισμός της μελέτης ανέρχεται σε 173.600 ευρώ. Η συγκεκριμένη είναι η προϋπάρχουσα προ 15ετίας μελέτη, η οποία πρέπει να επικαιροποιηθεί με προγραμματική σύμβαση που πρέπει να πραγματοποιηθεί με το ΕΚΠΑ (τον Καθηγητή Παλαιοντολογίας κ. Βενιζέλο). Πρέπει να σημειωθεί ότι η Τεχνική έκθεση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με  τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου Ρόδου.

Κλειστό Γήπεδο Καλλιθέας 
Όπως είπε ο κ. Ιατρίδης, έχουν εκδώσει οριστικές άδειες λειτουργίας του γηπέδου και ίσως είναι το μοναδικό κλειστό γήπεδο στο Αιγαίο το οποίο έχει άδεια λειτουργίας και άδεια λειτουργίας και για διεθνείς αγώνες. Είπε, ακόμη, ότι έχει έναν αγωνιστικό χώρο 2000 τ.μ. και δεν υπάρχει άλλο τέτοιο γήπεδο αφού μπορεί να καλύψει όλες τις ανάγκες του κλειστού εκτός από τον κλασικό αθλητισμό ενώ μπορεί να μετατραπεί ακόμα και σε εκθεσιακό χώρο.
Έργα:  Ολοκλήρωση μελέτης διαμόρφωσης περιβάλλοντος χώρου που έχει συμβασιοποιηθεί με προϋπολογισμό 250.000 ευρώ – αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα η εργολαβία. Ολοκλήρωση μελέτης των αντλιών θερμότητας σε συνεργασία με τις τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου – ετοιμάζεται η δημοπράτησή τους. Τοποθέτηση οπτικών ινών με σκοπό την καλύτερη μετάδοση των αγώνων κ.α.

Θέρμαι 
Ο κ. Ιατρίδης αναφέρθηκε στην ιδιαιτερότητά του αφού είναι ένα πάρκο μέσα στην πόλη, 4700 τ.μ. ακίνητο, και εμπλέκονται πολλοί φορείς ενώ έπρεπε να κάνουν διαδικασίες αποτύπωσης και τοπογράφησης. Σε αυτή τη φάση, αξιολογούν τα δεδομένα έχουν και το ΦΕΚ ρωτούν και τις υπηρεσίες για να δουν τι μπορεί να φιλοξενηθεί μέσα στο πάρκο, με στόχο πάντα να αξιοποιηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Επίσης πραγματοποιήθηκαν εργασίες συντήρησης και καλλωπισμού, καθαρίστηκε ο περιβάλλων χώρος, αφαιρέθηκαν οι σιδερένιες κατασκευές και έγινε περιποίηση  πρασίνου.

Στα υπόλοιπα υποκαταστήματα της Εταιρίας (σ.σ. Ακταίον, Έλαφος και Ελαφίνα, Παλαιό Συσσί­τιο, αναψυκτήριο και ανθοπωλείο Ταξιάρχη, φράγμα Απολακκιάς, WC κτλ.) εξυπηρετούνται κανονικά οι συμβάσεις. Όσον αφορά το παραλιακό μέτωπο (αναψυκτήρια και WC), η ΔΕΡΜΑΕ ετοίμασε τους φακέλους για την νομιμοποίηση της λειτουργίας των 8 καταστημάτων (που έως τότε λειτουργούσαν χωρίς άδεια), διευθετώντας αρχικά τους φακέλους πυρασφάλειας που έπρεπε να διαθέτουν, ώστε να προχωρήσει στην αξιοποίησή τους.

Πηγή Ροδιακή