Την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου, το ΒΗΜΑ ταξιδεύει στο Καστελλόριζο, τις Θερμοπύλες του Αιγαίου
Δωδεκάνησα

Την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου, το ΒΗΜΑ ταξιδεύει στο Καστελλόριζο, τις Θερμοπύλες του Αιγαίου

Μαζί με τους μαθητές του ακριτικού νησιού εκδίδει «Το ΒΗΜΑ του ΚΑΣΤΕΛΛΟΡΙΖΟΥ» – Υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου
————————————-
Είναι από τα γοητευτικότερα μέρη της Ελλάδας. Η θέση του αυτή καθόρισε και τη μοίρα του. Ένα νησί με πολυτάραχη ιστορία. Η Μεγίστη· έτσι ήταν η επίσημη ονομασία του κατά την αρχαιότητα επειδή ήταν το μεγαλύτερο από τις νησίδες της περιοχής. Τη διεκδίκησαν πολλοί. Ποτέ όμως δεν έχασε την ελληνική ψυχή της. Οι 250 κάτοικοί του βράχοι ακλόνητοι σ’ αυτό το προκεχωρημένο «φυλάκιο του Αιγαίου».
Το «ΒΗΜΑ» συνεχίζοντας το ταξίδι του στις περιφέρειες της Ελλάδας, την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου, «δένει» στο λιμάνι του Καστελλορίζου. Είναι ένα ταξίδι που ξεκίνησε με στόχο η εφημερίδα να ανοίξει τις σελίδες στα σχολεία της χώρας, προσφέροντας στους μαθητές τους τη δυνατότητα να χτίσουν τη δική τους εφημερίδα. Μια πλήρη και ολοκληρωμένη εφημερίδα, τεχνικά και τυπογραφικά άρτια, με ξεχωριστό περιεχόμενο, όπου οι μαθητές θα καταθέτουν τους προβληματισμούς, τις σκέψεις, τις ιδέες και τις αγωνίες τους με τη φλόγα και τον ενθουσιασμό της νιότης τους.
Μετά την επιτυχημένη έκδοση «ΤΟ ΒΗΜΑ της ΖΩΣΙΜΑΙΑΣ» για τα Ιωάννινα, η σχέση που επιχειρούμε να διαμορφώσουμε με τα σχολεία της ελληνικής περιφέρειας, συνεχίζεται στο Καστελλόριζο. Οι μαθητές και οι μαθήτριες του ακριτικού νησιού ανέλαβαν την σύνταξη της μαθητικής τους εφημερίδας. Αρωγός στην προσπάθειά τους αυτή η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, που έβαλε υπό την αιγίδα της το εκδοτικό τους εγχείρημα.
«Το ΒΗΜΑ του ΚΑΣΤΕΛΛΟΡΙΖΟΥ» θα συμπεριληφθεί ως ένθετο στο κύριο σώμα της εφημερίδας και θα κυκλοφορήσει πανελλαδικά με το «ΒΗΜΑ της Κυριακής» την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου.
ΣΤΟ ΕΝΘΕΤΟ ΤΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ ΜΕ ΤΙΤΛΟ «ΤΟ ΒΗΜΑ του ΚΑΣΤΕΛΛΟΡΙΖΟΥ» ΠΟΥ ΘΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕΙ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 13 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΜΑΘΗΤΡΙΕΣ ΕΧΟΥΝ ΕΤΟΙΜΑΣΕΙ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΘΕΜΑΤΑ
-“Ντριιιν” : Οι «πρωτιές» που είχε ο φετινός Αγιασμός με το άνοιγμα των σχολείων στο νησί μας: μάσκες, οι μισοί μέσα-οι μισοί έξω, η ΠτΔ, κανάλια, επίσημοι, δώρα.
-Το κύριο άρθρο από την κυρία Μπέττυ Μούζακ, εκπαιδευτικό και υπεύθυνη ύλης της εφημερίδας
-Το μοναδικό μουσείο γρίφων στην Ελλάδα που εδράζεται στο Καστελλόριζο. Συνέντευξη με τον ιδιοκτήτη του.
-Μέρες αθλητισμού: Ο Θοδωρής Αχλαδιώτης περιγράφει την εμπειρία του από την 3η πανελλήνια μέρα σχολικού αθλητισμού που διοργανώθηκε με σύνθημα: «Νιώσε τη χαρά της άθλησης χωρίς το άγχος της νίκης και το φόβο της αποτυχίας. Ο αθλητισμός είναι δικαίωμα για όλους».
-Αντιπροσωπεία των ποδοσφαιριστών του 2004 επισκέφθηκαν το νησί, έπαιξαν μπάλα και συνομίλησαν με τους μαθητές οι οποίοι και περιγράφουν τις εντυπώσεις του από αυτή τη συνάντηση.
-«Ένας θησαυρός στο υπόγειο»: Τι έκρυβαν οι τρεις βαλίτσες που βρέθηκαν στο υπόγειο του σχολείου! (παλιά γραφομηχανή, σύστημα αναπαραγωγής ήχου του ΄60, κλπ.)
-Ήθη και έθιμα: »Τα Χριστούγεννα κάποτε και σήμερα»
-Πολιτισμός: Έκθεση ευζώνων, 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ, 4 συναυλίες (2 στα πλαίσια του φεστιβάλ), μονόπρακτο με την Κυρά της Ρω.
-Περιβάλλον: Η θαλάσσια χελώνα μας και η διάσωση μια τραυματισμένης χελώνας. Οι φυσικές ομορφιές του νησιού, η γαλάζια σπηλιά, η σαλαμάνδρα του Καστελλόριζου.
-Λύνοντας γρίφους σε κωδικούς QR (Ιούνιος 2020)
-Γεγονότα που σημάδεψαν το νησί το 2020: Η επίσκεψη της Προέδρου της Δημοκρατίας, οι επισκέψεις πολιτικών, της κυρίας Γιάννας Αγγελοπούλου, αντιπροσωπείας του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, εκθέσεις, συνέδρια.
-Φθινοπωρινές εικόνες: βολτάροντας στο νησί ένα πρωινό του Οκτώβρη – έμφαση στο ανθρώπινο στοιχείο.
-Βραχογραφία: η απάντησή μας στην κόκκινη μπογιά που έριξαν στη σημαία μας.
-75 χρόνια από το ναυάγιο του Εmpire Patrol- αναφορά στα γεγονότα
-Οι συνταγές της γιαγιάς
-Το ΒΗΜΑ προτείνει: Ταινίες, βιβλία, μουσεία, θέατρο. Ο κορωνοϊός μπορεί να περιορίζει τη φυσική μας παρουσία όχι όμως την πνευματική. Το διαδίκτυο μας προσφέρει τις εναλλακτικές λύσεις και ο Γιάννης Σμαραγδής ανοίγει «αποκλειστικά» την ταινία του «Καζαντζάκης» στο internet, προσφορά στην έκδοση της εφημερίδας των μαθητών, με κωδικό που θα τους αποσταλεί.
-Όταν τα Drones πετούν πάνω από το ακριτικό μας νησί για να καταγράψουν την μεγίστου κάλους ομορφιά του
-Χριστουγεννιάτικες κατασκευές : Σκίτσα φιλοτεχνημένα από τα παιδιά. Μαθητές είχαν βραβευθεί δύο χρόνια πριν για αγιογραφίες που είχαν κάνει και τις δημοσιεύουν.
Η εικόνα ίσως περιέχει: 1 άτομο, υπαίθριες δραστηριότητες