Η Starlink του Elon Musk φέρνει στην Ελλάδα δορυφορικό Internet αξιώσεων στις αρχές του 2021
Επιστήμη - Τεχνολογία

Η Starlink του Elon Musk φέρνει στην Ελλάδα δορυφορικό Internet αξιώσεων στις αρχές του 2021

Στην Ελλάδα θα κάνει τους πρώτους μήνες του 2021 την εμφάνισή της η υπηρεσία Starlink της SpaceX και του Elon Musk, με δυνατότητα παροχής δορυφορικού Internet σε κάθε σημείο της χώρας.

Αυτό αναφέρουν «άριστα ενημερωμένες πηγές» της Καθημερινής, κάνοντας λόγο για επαφές της εταιρείας με την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) όσο και με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης για την απόκτηση της απαραίτητης αδειοδότησης. Το δορυφορικό δίκτυο της Starlink αποτελείται για την ώρα από 700 λειτουργικούς δορυφόρους μετά και από την τελευταία επιτυχημένη εκτόξευση δέσμης 60 δορυφόρων τον περασμένο μήνα. Τα μελλοντικά σχέδια της εταιρείας ανεβάζουν τον αριθμό σε 12.000 προκειμένου να υπάρχει παγκόσμια κάλυψη με έναν τουλάχιστον δορυφόρο να βρίσκεται μελλοντικά πάνω από κάθε περιοχή της υφηλίου ανά πάσα στιγμή και να παρέχει κάλυψη.

Από τον Ιούνιο, η Starlink έχει ξεκινήσει το δοκιμαστικό της πρόγραμμα με επιλεγμένους χρήστες στις ΗΠΑ και τον Καναδά στους οποίους έχει δοθεί ο κατάλληλος εξοπλισμός με κόστος $499 προκειμένου να έχουν πρόσβαση στο δίκτυό της. Αυτός περιλαμβάνει το router, το ειδικό πιάτο και μηχανισμό που προσαρμόζει αυτόματα τη θέση του έτσι ώστε ο χρήστης να έχει πάντα την καλύτερη δυνατή δορυφορική κάλυψη. Στο μέλλον και όταν ξεκινήσει εμπορικά η διάθεση της υπηρεσίας, ο Musk έχει αναφέρει ότι το μηνιαίο κόστος συνδρομής θα ανέλθεί περίπου στα $80, ενώ για την ώρα όσοι συμμετέχουν στη δοκιμασική περίοδο, καλούνται να πληρώνουν μηνιαία συνδρομή $99.

Με βάση μάλιστα τις πρώτες μαρτυρίες στο reddit, οι επιδόσεις του δικτύου της Starlink είναι αρκετά καλές, τουλάχιστον σε ότι αφορά το download με ταχύτητες που κυμαίνονται από 11 έως 200mbps. Το upload πάντως παραμένει σε σημαντικά μικρότερα επίπεδα με μέγιστη αναφορά τα 28mbps ενώ και το latency βρίσκεται και πάλι σύμφωνα με τις πρώτες αναφορές σε επίπεδα άνω των 50-80ms χωρίς να λείπουν και περιπτώσεις που κυμαίνεται κάτω από τα 30ms, κάτι σίγουρα εντυπωσιακό. Επιπλέον κανένας χρήστης δεν έχει αναφέρει την ύπαρξη οποιουδήποτε ορίου στο πόσα δεδομένα μπορεί να κατεβάσει από το Internet.

Δοκιμές ταχύτητας από χρήστης που συμμετέχουν στη δοκιμαστική περίοδο

Όπως έχει υποσχεθεί η SpaceX, όσο ενισχύεται το δορυφορικό δίκτυο της Starlink «αναμένετε να δείτε ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων που κυμαίνονται από 50Mb/s έως 150Mb/s και καθυστέρηση από 20ms έως 40ms». Σε άλλες παροχές της Starlink βρίσκεται και μια εφαρμογή επαυξημένης πραγματικότητας η οποία επιτρέπει στους συνδρομητές της υπηρεσίας να αναζητούν σημεία στον ουρανό για σύνδεση με δορυφόρο δίχως εμπόδια στη διαδρομή της ακτίνας.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν το ενδιαφέρον τους στο δοκιμαστικό πρόγραμμα της εταιρείας μέσα από την επίσημη ιστοσελίδα της.

Πηγή: insomnia.gr