Ελλάδα

Κυρ. Μητσοτάκης: «Κλειστή» η διασκέδαση μέχρι το εμβόλιο

Τα επιδημιολογικά δεδομένα των τελευταίων ημερών φαίνεται πως «φρενάρουν» τις σκέψεις της κυβέρνησης για άμεση παρουσίαση του οδικού χάρτη εξόδου από το καθεστώς του lockdown.

Βέβαιο θα πρέπει να θεωρείται ότι η χώρα οδεύει σε παράταση του καθολικού «λουκέτου» για τουλάχιστον μία ακόμη εβδομάδα, έως δηλαδή τις 14 Δεκεμβρίου, με τις σχετικές ανακοινώσεις να αναμένονται αύριο, Πέμπτη ή την Παρασκευή.

Κατά συνέπεια, προς τα πίσω φαίνεται πως μετακινείται και ο οδικός χάρτης άρσης του lockdown, ο οποίος θα παρουσιαζόταν από τον πρωθυπουργό, μιας και τοποθετείται χρονικά όταν θα υπάρχει στέρεα εικόνα αποκλιμάκωσης του πανδημικού κύματος.

Κάτι που δεν συνέβη την Τετάρτη, μιας και τα επιδημιολογικά δεδομένα που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ επιβεβαίωσαν για δεύτερο συνεχόμενο 24ωρο την ανάκαμψη του δείκτη των νέων κρουσμάτων, που παρέμεινε πάνω από τις 2.000, ενώ αύξηση σημειώθηκε και όσον αφορά τους διασωληνωμένους ασθενείς.

Μητσοτάκης για μπαρ, εστίαση και σχολεία

Σε κάθε περίπτωση, με δεδομένο τον στόχο της κυβέρνησης να αποφύγει πάση θυσία ένα τρίτο lockdown, αλλά και το διατυπωμένο αίτημα πλήθους ειδικών που ζητούν παράταση των μέτρων ακόμα και μετά την 21η Δεκεμβρίου, είναι σαφές ότι το άνοιγμα της οικονομίας, όταν κριθεί ότι μπορεί να γίνει, να πραγματοποιηθεί ιδιαίτερα συντηρητικά.

Από την πλευρά του, άλλωστε, ο πρωθυπουργός, μιλώντας στο πλαίσιο της συμμετοχής του στο Φόρουμ «World Leaders», σημείωσε ότι η επαναλειτουργία μπαρ και νυχτερινής διασκέδασης θα καταστεί εφικτή μόνο όταν έχουμε τα εμβόλια. Επιπλέον, ως προς την εστίαση και το λιανεμπόριο, υπογράμμισε ότι θα ανοίξουν σταδιακά και με πολλούς περιορισμούς.

«Πρέπει να γνωρίζουμε ότι κάποια είδη οικονομικής δραστηριότητας απλά δεν θα λειτουργήσουν έως ότου να έχουμε ένα εμβόλιο, για παράδειγμα η νυχτερινή διασκέδασητα μπαρη διασκέδαση σε προχωρημένη ώρα. Δεν μπορούμε να έχουμε συγχρωτισμό στα μπαρ έως ότου να έχουμε ένα εμβόλιο.

Ίσως σε κάποιο σημείο θα έχεις τη δυνατότητα να ανοίξεις εστιατόρια, με την τήρηση των πρεπουσών αποστάσεων, σίγουρα μπορείς να εξετάσεις το άνοιγμα του λιανεμπορίου όμως κάποιοι περιορισμοί θα είναι απολύτως απαραίτητοι», ανέφερε.

Παράλληλα, σε ομιλία του στο 31ο ετήσιο Greek Economic Summit, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στο ζήτημα των σχολείων, τονίζοντας ότι θα παραμείνουν κλειστά για όσο διάστημα εισηγηθούν οι ειδικοί.

Κικίλιας για εμβόλιο

Την ίδια ώρα, πάντως, ενώ η Βρετανία έγινε η πρώτη χώρα της Δύσης που ενέκρινε τους εμβολιασμούς και η Ευρώπη κινείται αναλόγως – το αργότερο έως το τέλος του μήνα – και η Αθήνα προετοιμάζεται προς την ίδια κατεύθυνση.

Μιλώντας στην τακτική ενημέρωση της Τετάρτης, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας ανέφερε ότι οι εμβολιασμοί στη χώρα θα αρχίσουν την επομένη κιόλας της παραλαβής των εμβολίων, ενώ παρείχε διαβεβαιώσεις για την επάρκειά τους.

Έστειλε, πάντως, και σαφές μήνυμα κατά του εφησυχασμού το επόμενο διάστημα, σημειώνοντας πως αν αρθούν τα μέτρα θα υπάρξει μια ραγδαία αύξηση κρουσμάτων και θανάτων, προσθέτοντας ότι «μπροστά μας είναι ένα 3ο κύμα».

Πηγή kathimerini.gr