Δωδεκάνησα

Στο Καστελλόριζο ο Αντιπεριφερειάρχης Χρήστος Ευστρατίου

Σε εξέλιξη τα έργα συντήρησης του βασικού οδικού δικτύου του νησιού, που χρηματοδοτεί και εκτελεί η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου
Στο Καστελλόριζο βρίσκεται τις μέρες αυτές ο Χωρικός Αντιπεριφερειάρχης, Χρήστος Ευστρατίου, στο πλαίσιο των τακτικών επισκέψεών του στα νησιά, για να προωθήσει ζητήματα που απασχολούν τις τοπικές κοινωνίες.
Χθες, Τρίτη, ο Αντιπεριφερειάρχης είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει από κοντά την πρόοδο των έργων συντήρησης του βασικού οδικού δικτύου του νησιού, το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη. Πρόκειται για ένα ακόμα έργο που ενώ εμπίπτει στην αρμοδιότητα του Δήμου, υλοποιεί και χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και το κάνει με μεγάλη προθυμία και με δεδομένη τη μεγάλη σημασία που έχουν τα έργα υποδομής για τα μικρά νησιά, καθώς και την πάγια βούλησή της για παρεμβάσεις που βελτιώνουν την καθημερινότητα των κατοίκων τους.
Το έργο «Συντήρηση οδών από Κεντρικό Λιμάνι προς Πλατεία Παναγιάς, προς Μανδράκι και προς Αεροδρόμιο Δήμου Μεγίστης» αφορά στη συντήρηση, αποκατάσταση και επαναφορά στην προτέρα κατάσταση, των κυριότερων αρτηριών που αφορούν στο υφιστάμενο οδικό δίκτυο του Καστελλορίζου.
Οι εργασίες συντήρησης κρίνονται απαραίτητες για την επαναφορά της λειτουργικότητας αλλά και της οδικής ασφάλειας των χρηστών των κυριοτέρων οδικών αρτηριών του νησιού, ήτοι των οδών που οδηγούν από τον βασικό οικισμό του νησιού – Κεντρικό Λιμάνι προς το Αεροδρόμιο (συνολικού μήκους περί των 2.450m) και από το Κεντρικό Λιμάνι προς το Μανδράκι (συνολικού μήκους περί των 1.175m). Παράλληλα προβλέπονται και εργασίες συντήρησης στην οδό που οδηγεί από την προβλήτα του Κεντρικού Λιμανιού προς την πλατεία Παναγιάς (συνολικού μήκους περί των 485m) αλλά και σε δυο (2) τμήματα της τσιμεντοστρωμένης οδού που οδηγεί από την διασταύρωση από Κεντρικό Λιμάνι προς Αεροδρόμιο προς Αγ. Γεώργιο (συνολικού μήκους περί των 140m).
Φορέας κατασκευής του έργου είναι η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων Δωδεκανήσου και χρηματοδοτείται από πιστώσεις του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, στο πλαίσιο Διαβαθμιδικής Σύμβασης Συνεργασίας που έχει υπογραφεί μεταξύ Περιφέρειας και Δήμου Μεγίστης.
Πρόκειται για ένα ακόμη έργο που δεν είναι αρμοδιότητας της Περιφέρειας, αλλά υλοποιείται από τις υπηρεσίες της, στο πλαίσιο της συνεργασίας της με τους Δήμους, όταν αυτοί δεν διαθέτουν τεχνική επάρκεια.
Όπως τόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης Χρήστος Ευστρατίου, «η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, η οποία έχει επενδύσει στον παράγοντα της καλής συνεργασίας, για την παραγωγή έργου προς όφελος των τοπικών κοινωνιών, παρά την σοβαρή υποστελέχωση των υπηρεσιών της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων, συνεχίζει να υποστηρίζει τους μικρούς αλλά και τους μεγαλύτερους δήμους στην υλοποίηση απαραίτητων έργων, δεδομένου ότι και οι ΟΤΑ του Νοτίου Αιγαίου – και ιδιαίτερα των μικρών νησιών – αντιμετωπίζουν ανάλογα προβλήματα έλλειψης προσωπικού, που δεν τους επιτρέπει να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις των διαφόρων χρηματοδοτικών προγραμμάτων. Και το κάνουμε με χαρά. Για μας δεν υπάρχουν μικρά έργα, όπως δεν υπάρχουν μικρά νησιά. Υπάρχει μόνο το χρέος μας απέναντι στους νησιώτες και αυτούς υπηρετούμε».