Πολιτική

Αλ. Σδούκου: Έως 3,6 δισ ευρωπαϊκά κονδύλια για την απανθρακοποίηση των ελληνικών νησιών

Τα ευρωπαϊκά κονδύλια για την απανθρακοποίηση των νησιών στην Ελλάδα μπορούν να φθάσουν μέχρι τα 3,6 δισ. ευρώ, ανέφερε μεταξύ άλλων η Αλεξάνδρα Σδούκου.

Μιλώντας από τη Νίσυρο, όπου πραγματοποιούνται οι «Διάλογοι της Νισύρου», η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας έδωσε έμφαση στην πρωτοβουλία Gr-eco islands για τη βιωσιμότητα και την πράσινη μετάβαση.

«Καταφέραμε ως χώρα να διαπραγματευτούμε με την ΕΕ και να εξασφαλίσουμε έναν προϋπολογισμό που θα κυμαίνονται από 1,8 έως 3,6 δισεκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Απανθρακοποίησης, οι οποίοι θα είναι διαθέσιμοι από το 2025, με στόχο να επενδυθούν με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις και να αξιοποιηθεί στο κάθε νησί» είπε.

Όπως εξήγησε, βασικές προτεραιότητες αποτελούν η περαιτέρω διείσδυση των ΑΠΕ, η άρση της ενεργειακής απομόνωσης των νησιών με υποθαλάσσιες ηλεκτρικές διασυνδέσεις με την ηπειρωτική Ελλάδα, ενώ «με φράγματα μπορούμε να αξιοποιήσουμε καλύτερα τους υδάτινους πόρους». Πρόσθεσε δε, ότι οι δράσεις απαιτούν τη συμμετοχή και τη συναίνεση των τοπικών αρχών και των τοπικών κοινωνιών.

Σύμφωνα με την κα Σδούκου, από το 2019, με επικεφαλής τον Κυριάκο Μητσοτάκη, «θέσαμε ορόσημα για το πού θέλουμε να πάμε σε αυτήν την ενεργειακή μετάβαση με συγκεκριμένα μέτρα και πολιτικές, προκειμένου να επιτύχουμε χειροπιαστές πολιτικές». Και υπογράμμισε ότι εκ του αποτελέσματος η Ελλάδα έχει κάνει μία αξιοσημείωτη πρόοδο στα ζητήματα της πράσινης μετάβασης, καθώς τα τελευταία πέντε χρόνια έχει μειώσει την εξάρτησή της από τη χρήση ορυκτών καυσίμων για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από το 80% στο 5%, με σημαντική διείσδυση των ΑΠΕ.

Παράλληλα, ανέλυσε τα «πράσινα» project που εξελίσσονται στα ελληνικά νησιά, όπως αυτά στον Πόρο, στην Τήλο και τη Χάλκη. «Μέσα από τη συνεργασία τέτοιου είδους έργα μπορούν να είναι απόλυτα υλοποιήσιμα, καθώς οι πόροι είναι εξασφαλισμένοι, ενώ η πολιτεία μπορεί να παίξει τον ρόλο του επιταχυντή» κατέληξε.