Ρόδος

Ιατρικός Σύλλογος Ρόδου: Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι εργαστηριακοί γιατροί

 

Συνεχίζεται η κινητοποίηση των εργαστηριακών γιατρών που απέχουν από τα καθήκοντά τους από τις 8 Μαΐου έως και σήμερα, αντιδρώντας στις υπέρογκες υποχρεωτικές επιστροφές (clawback και rebate).

Με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ζητούν συνάντηση οι εργαστηριακοί γιατροί στα Διαγνωστικά Κέντρα και Πολυϊατρεία, καθώς αντιμετωπίζουν σημαντικό αδιέξοδο με τις πολιτικές που εφαρμόζονται στον κλάδο τους τα τελευταία 12 χρόνια, όπως λένε.

Κατά τη διάρκεια πολύωρης συνεδρίασης που έγινε το απόγευμα της Παρασκευής (17/05) και με ψήφους 78% υπέρ και 22% κατά, οι εκπρόσωποι των εργαστηριακών γιατρών της Περιφέρειας αποφάσισαν να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους συνεχίζοντας το «λουκέτο» στις επιχειρήσεις τους, από την Τετάρτη (8/5).

Στις κινητοποιήσεις συμμετέχουν περίπου 1.400 Διαγνωστικά Κέντρα και Εργαστήρια της περιφέρειας (εκτός της Αθήνας και του Πειραιά). Οι ιδιοκτήτες τους – κλινικοεργαστηριακοί γιατροί- διαμαρτύρονται για τα υπέρογκα ποσά (clawback και rebate) που καλούνται να καταβάλλουν στο κράτος από την τσέπη τους, από το 2012 και μέχρι σήμερα.

Απειλούν, μάλιστα, με συντεταγμένη αποχώρηση από τις συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ, μετά την τρίωρη συνάντηση που είχαν την Πέμπτη 17/05/24 με τον υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος δεσμεύτηκε σε σειρά προτάσεων για να αντιμετωπιστεί η παρατεταμένη οικονομική κρίση που βιώνουν τα Διαγνωστικά Κέντρα, με την εφαρμογή του μέτρου των υποχρεωτικών εκπτώσεων και επιστροφών (rebate και clawback).

 

Ο Ιατρικός Σύλλογος Ρόδου σε ανακοίνωση του αναφέρει τα εξής 

Την Παρασκευή 17/5/2024 πραγματοποιήθηκε Πανελλαδική Διαδικτυακή Συνεδρίαση των αυτοαπασχολούμενων Εργαστηριακών Ιατρών, στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 800 ιατροί και αποφασίσθηκε η συνέχιση της αποχής από την εργασία τους, των ακτινολόγων και μικροβιολόγων, για άλλη μια εβδομάδα (από 20 – 24 Μαΐου 2024).

Το Σάββατο 18 Μαΐου και ώρα 11.00 π.μ. συνεδρίασε εκτάκτως το Δ.Σ. του Ιατρικού Συλλόγου Ρόδου παρουσία όλων των εργαστηριακών ιατρών, όπου αποφασίσθηκε ομόφωνα η συνέχιση των κινητοποιήσεων μέχρι τη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό.

Δυστυχώς, τα αιτήματα των εργαστηριακών ιατρών για μείωση του clawback και όλων των δυσβάστακτων μέτρων που δημιουργούν τεχνητά χρέη στα ιατρεία τους, δεν έγιναν αποδεκτά με αποτέλεσμα να μην υπάρχει άλλη επιλογή από την συνέχιση των κινητοποιήσεων.

Ως Ιατρικός Σύλλογος Ρόδου, ζητάμε την κατανόηση των συμπολιτών μας για την ταλαιπωρία και την αναστάτωση, ωστόσο επιθυμούμε τη στήριξή τους στα δίκαια αιτήματα του αγώνα μας.

Με εκτίμηση,

Για τον Ι.Σ.Ρ.

Ο Πρόεδρος                 Ο Γεν. Γραμματέας

Ηλίας Ι. Τσέρκης           Μιχαήλ Ν. Βολονάκης