Νότιο Αιγαίο Περιφέρεια

Κολοσσιαίο φάουλ του Υπουργείου Περιβάλλοντος. Στοχοποιεί (από άγνοια;) Περιφέρεια και Δήμο Ρόδου για δικές του αποφάσεις για τα ελάφια (έγγραφα)

Έκπληξη για το μέγεθος της παραποίησης των πραγματικών γεγονότων προκαλούν δηλώσεις του γενικού γραμματέα Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων Πέτρου Βαρελίδη, στην εφημερίδα «Καθημερινή», σχετικά με την διαχείριση του πληθυσμού των ελαφιών στη Ρόδο, δηλώσεις οι οποίες στοχοποιούν την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τον Δήμο Ρόδου για αποφάσεις που ουδέποτε έλαβαν και που σε καμία περίπτωση δεν εμπίπτουν στις αρμοδιότητές τους, αφού το ζήτημα της διαχείρισης του πληθυσμού των ελαφιών είναι αποκλειστικά αρμοδιότητας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και της Διεύθυνσης Δασών Δωδεκανήσου.

Δηλώσεις του γενικού γραμματέα Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων Πέτρου Βαρελίδη, φανερώνουν ότι κάποιοι στο Υπουργείο δεν έχουν ιδέα για τα θέματα στα οποία τοποθετούνται δημόσια

Ειδικότερα, το δημοσίευμα της εφημερίδας, αναφέρει: «Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας δεν μπορεί να συμφωνήσει με τη δημιουργία ελαφοκομείων στη Ρόδο. ‘Εχουμε να κάνουμε με προστατευόμενο είδος το οποίο πρέπει να ζει ελεύθερο στη φύση. Είναι δυνατόν να δημιουργούμε μικρούς ζωολογικούς κήπους για αυτά τα ζώα;» Ο Πέτρος Βαρελίδης, γενικός γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ξεκαθαρίζει μιλώντας στην «Κ» πως τα σχέδια της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του Δήμου Ρόδου, για τη δημιουργία πέντε ελαφοκομείων στο νησί των ιπποτών, δεν μπορούν να προχωρήσουν. Η δημιουργία των πάρκων, ως λύση στα προβλήματα που προκαλούν –σύμφωνα με μεγάλη μερίδα γεωργών και κατοίκων– τα πλατώνια στο νησί, ανακοινώθηκε τον περασμένο Ιανουάριο από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου έπειτα από συζήτηση και σύμπνοια στο θέμα με τον Δήμο Ρόδου».

Από τα λεγόμενα του γενικού γραμματέα του Υπουργείου Περιβάλλοντος προκύπτει πλήρης άγνοια για το γεγονός ότι η πρόταση για τη δημιουργία πάρκων δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση πρόταση της Περιφέρειας ή του Δήμου Ρόδου. Αντιθέτως, συνιστά αποτέλεσμα μελέτης της Δασικής Υπηρεσίας Δωδεκανήσου για την διαχείριση του πληθυσμού των ελαφιών στη Ρόδο , την οποία χρηματοδότησε το Υπουργείο Περιβάλλοντος, που εν συνεχεία υιοθέτησε και τις προτάσεις της, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται ακόμα και το κυνήγι των ελαφιών, με παράλληλη τόνωση του κυνηγετικού τουρισμού!!! Επιπλέον, με τις δηλώσεις του Πέτρου Βαρελίδη, δημιουργούνται ψευδείς εντυπώσεις όσον αφορά την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και την Δήμο Ρόδου, για δήθεν αποφάσεις που ουδέποτε έλαβαν αφού το θέμα είναι αποκλειστικά αρμοδιότητας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και της Διεύθυνσης Δασών Δωδεκανήσου.
Τα παραπάνω προκύπτουν από τα αποκαλυπτικά έγγραφα που παρουσιάστηκαν σε συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου, στις 25 Απριλίου 2024 και αποτυπώθηκαν σε σχετικό άρθρο στo realvoice995.gr
To αποκαλυπτικό άρθρο για τις ευθύνες του Υπουργείου Περιβάλλοντος και της Διεύθυνσης Δασών, όπως αυτές τεκμηριώνονται από τα σχετικά έγγραφα, αναφέρει τα εξής:

Ανοιχτά πάρκα, ηλεκτροφόροι φράχτες ακόμη και ελεγχόμενο κυνήγι με παράλληλη ανάπτυξη του κυνηγετικού τουρισμού, τα μέτρα που έχει προτείνει το ΥΠΕΝ για τη μείωση του πληθυσμού των ελαφιών (έγγραφα)

Όλα τα έγγραφα παρουσιάστηκαν στη χθεσινή συνεδρίαση λογοδοσίας του Περιφερειακού Συμβουλίου, δίνοντας τις απαντήσεις σε ζητήματα που έχουν τροφοδοτήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα έναν στρεβλό δημόσιο διάλογο, βασισμένο σε ανακρίβειες, παραπληροφόρηση, ελλιπή ενημέρωση ενίοτε δε και σε σκόπιμη διαστρέβλωση της πραγματικότητας.
Αποκαλυπτική για το ζήτημα της διαχείρισης των ελαφιών στο νησί της Ρόδου ήταν η χθεσινή συνεδρίαση λογοδοσίας του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου, στην διάρκεια της οποίας  – και μετά από ερώτημα που έθεσε ο Αντιπεριφερειάρχης Χρήστος Μιχαλάκης, παρουσιάστηκαν από τον Περιφερειάρχη Γιώργο Χατζημάρκο και από τον Αντιπεριφερειάρχη Πρωτογενούς Τομέα Φιλήμονα Ζαννετίδη, έγγραφα που αποδεικνύουν ότι ζητήματα όπως η δημιουργία πάρκων, οι ηλεκτροφόροι φράχτες, ακόμα και η θήρα των ελαφιών, τα οποία έχουν βρεθεί εδώ και πολύ καιρό στο επίκεντρο του δημοσίου διαλόγου, βασισμένου σε ανακρίβειες, παραπληροφόρηση, ελλιπή ενημέρωση ενίοτε δε και σε σκόπιμη διαστρέβλωση της πραγματικότητας και στοχοποίηση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, αποτελούν προτάσεις του Τμήματος Διαχείρισης Άγριας Ζωής και Θήρας της Γενικής Διεύθυνσης Δασών του Υπουργείου Περιβάλλοντος.
Οι προτάσεις αυτές τεκμηριώνονται από την μελέτη με θέμα «Σχέδιο Δράσης για την προστασία του είδους Dama – Dama  – Πλατώνι της νήσου Ρόδου», η οποία εκπονήθηκε από την Διεύθυνση Δασών Δωδεκάνησου με πίστωση που διατέθηκε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και εγκρίθηκε από την Διεύθυνση Συντονισμού και Επιθεώρησης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, τον Οκτώβριο του 2021, για να ακολουθήσει εκ των υστέρων (!) δημόσια διαβούλευση επί της μελέτης, η οποία κατέληγε στην πρόταση δημιουργίας Πάρκων Ανοιχτής Διαβίωσης Πλατωνιών σε συγκεκριμένες θέσεις. Ενδεικτικά:Πάρκο Αγίου Σουλά (11.460 στρέμματα),Πάρκο Γαδουρά (10.600 στρέμματα),Πάρκο Μονής Θάρη (11.370 στρέμματα),Πάρκο Ασκληπειού (10.000 στρέμματα),Πάρκο Απολακκιάς (11.980 στρέμματα).
Πιο συγκεκριμένα:Στις 3-8-2018 το Τμήμα Διαχείρισης Άγριας Ζωής και Θήρας της Γενικής Διεύθυνσης Δασών του Υπουργείου Περιβάλλοντος, σε απάντησή του σε έγγραφο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου και τον τότε Συντονιστή της Νικόλαο Θεοδωρίδη, προβαίνει σε οδηγίες σύμφωνα με την διεθνή εμπειρία για τα ελαφοειδή, με σκοπό τον περιορισμό των ζημιών στις  αγροτικές εκμεταλλεύσεις της Ρόδου. Το πρώτο από τα μέτρα που προτείνονται να δοκιμαστούν είναι το κυνήγι όπως και οι ηλεκτροφόροι φράχτες.
Τον Ιούνιο του 2022, μετά από ερώτηση στη Βουλή βουλευτών του ΚΚΕ, τόσο από  το Τμήμα Διαχείρισης Άγριας Ζωής και Θήρας της Γενικής Διεύθυνσης Δασών του Υπουργείου Περιβάλλοντος, όσο και από την  Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου – Διεύθυνση Δασών Δωδεκανήσου, σημειώνεται ότι η διάσταση της προστασίας και ορθής διαχείρισης του είδους, είναι αρμοδιότητα της τοπικής δασικής υπηρεσίας. Μεταξύ των μέτρων που προτείνουν, επικαλούμενοι και πάλι τις προτάσεις της μελέτης που εκπόνησε η Διεύθυνση Δασών Δωδεκανήσου,  είναι η δημιουργία Πάρκων Ανοιχτής Διαβίωσης σε ορισμένες θέσεις, σε περιοχές που το Πλατώνι έχει ιστορικά υψηλές συγκεντρώσεις ατόμων. Μάλιστα, στην απάντηση του Υπουργείου Περιβάλλοντος επισημαίνεται ότι αν τα προτεινόμενα μέτρα δεν ευδοκιμήσουν, τότε μπορεί να εξεταστεί και η δυνατότητα ελεγχόμενης θήρας, με την παράλληλη ανάπτυξη του κυνηγετικού τουρισμού.
 Παρά τα παραπάνω, αξίζει να τονιστεί ότι το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας,  με έγγραφό του προς την Πανελλήνια Ομοσπονδία «Νέμεσις» ισχυρίζεται ότι ποτέ δεν προτάθηκε από το υπουργείο η δημιουργία πάρκων (!), αντίθετα πρότεινε ως προληπτικό μέτρο την επιδότηση των γεωργών, για την εγκατάσταση κατάλληλων ηλεκτροφόρων περιφράξεων αποκλειστικά στα αγροτεμάχιά τους.
Στο έγγραφο του υπουργείου αναφέρονται τα εξής:«Σε συνέχεια του από 27.03.2024 ηλεκτρονικού μηνύματός σας προς το ΥΠΕΝ και τις Υπηρεσίες του (αρ. πρωτ. – ΥΠΕΝ/ΓρΓΓΦΠΥ/33557/866/29/3/2024), σχετικά με «δημιουργία 5 περιφραγμένων ηλεκτροφόρων πάρκων, για τον εγκλεισμό των εμβληματικών πλατωνιών της Ρόδου» και στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της Γενικής Γραμματείας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων και του ΟΦΥΠΕΚΑ, σας ενημερώνουμε ότι:Δεν έχει προταθεί από τις Υπηρεσίες μας το μέτρο που αναφέρεται παραπάνω.Αντιθέτως, έχει προταθεί η επιδότηση των γεωργών για την εγκατάσταση κατάλληλων ηλεκτροφόρων περιφράξεων, αποκλειστικά στα αγροτεμάχια τους ως ένα σημαντικό προληπτικό μέτρο των ζημιών στη φυτική παραγωγή.Αντίστοιχα μέτρα υλοποιούνται και με άλλα είδη της άγριας πανίδας (πχ με την αρκούδα)».

Οι φιλοζωικές οργανώσεις

Όλα τα παραπάνω βέβαια δεν έχουν υποπέσει σε γνώσει των φιλοζωικών οργανώσεων, οι οποίες… πανηγυρίζουν επειδή τάχα η δική τους παρέμβαση προς του Υπουργείο Περιβάλλοντος έσωσε τα ελάφια από την περιβαλλοντικά “αναίσθητη” Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, η οποία πολλές φορές έχει βρεθεί στο στόχαστρο της κριτικής τους, χωρίς ποτέ να έχουν επιδιώξει να ζητήσουν ενημέρωση, ως οφείλουν, όπως δηλώνουν στον RV αρμόδιες πηγές της Περιφέρειας. Στο ίδιο μήκος κύματος και το άρθρο της Καθημερινής όπου αναφέρονται τα εξής:

Οσο για τις φιλοζωικές οργανώσεις δηλώνουν την ικανοποίησή τους με το πάγωμα της δημιουργίας των πέντε ελαφοκομείων. Οπως σημειώνεται σε ανακοίνωση της «Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νέμεσις για το Περιβάλλον, τα Ζώα – το Αντι-Κυνήγι»: «Οι στοχευμένες παρεμβάσεις και ο αγώνας της Ομοσπονδίας σε συνεργασία με τους τοπικούς φιλοζωικούς και περιβαλλοντικούς φορείς, τον Φιλοζωικό Σύλλογο Ρόδου, την ομάδα Liber Life, τον Σύλλογο Προστασίας Περιβάλλοντος Ρόδου και εκατοντάδες πολίτες που έδωσαν έναν μεγάλο αγώνα για να μην υλοποιηθούν οι απαράδεκτες αποφάσεις της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του Δήμου Ρόδου, έπαιξαν καταλυτικό ρόλο στις θετικές εξελίξεις».

Εν κατακλείδι, ουδέποτε οι “απαράδεκτες αποφάσεις”  ήταν  αποφάσεις της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου   και του Δήμου Ρόδου, αλλά του ιδίου του Υπουργείου Περιβάλλοντος, που τώρα έρχεται  – κατά το δημοσίευμα – να βάλει φρένο και… πάγο στον εαυτό του!

 

Πηγή RealVoice