Περιφέρεια

Αειφόρος Τουρισμός και Τουριστικές Πρακτικές Εκδηλώσεις της Ενεργειακής ΑΕ για την Εξέλιξη των Έργων

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν από την Ενεργειακή ΑΕ  η Εθνική Εκδήλωση Μεταφοράς Τεχνογνωσίας του έργου DestiMED PLUS  και η Τελική Εκδήλωση Κεφαλαιοποίησης του έργου WinterMED.

Συγκεκριμένα:

Η Εθνική Εκδήλωση Μεταφοράς Τεχνογνωσίας του έργου DestiMED PLUS συνδιοργανώθηκε από την Αναπτυξιακή Εταιρεία Περιφέρειας Ν. Αιγαίου – ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Ε. και την Περιφέρεια Κρήτης στη Ρόδο την Τρίτη 31/05/2022.

Η εκδήλωση υλοποιήθηκε στο ξενοδοχείο RODOS PALACE, ενώ υπήρχε και η δυνατότητα για παρακολούθηση μέσω διαδικτύου με παράλληλη διαθέσιμη διερμηνεία από Αγγλικά σε Ελληνικά και αντίστροφα.

Την εκδήλωση χαιρέτησαν ο Διευθύνων Σύμβουλος της Αναπτυξιακής Εταιρείας Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, κ. Ιωάννης Μηνατσής και ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος επί Ευρωπαϊκών και Διεθνών Θεμάτων της Περιφέρειας Κρήτης, κ. Γεώργιος Αλεξάκης.

Στο 1ο μέρος της εκδήλωσης, η κα Ελευθερία Νικηταρά, στέλεχος της ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ Α.Ε. και συντονίστρια του έργου DestiMED PLUS παρουσίασε το χρονικό της υποβολής και της εξέλιξης του έργου έως σήμερα, τους στόχους και τα παραγόμενα. Ακολούθως, ο κ. Arnau Teixidor, Υπεύθυνος Προγράμματος από το Κέντρο Μεσογειακής Συνεργασίας IUCN (Διεθνής Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης) παρουσίασε το Δίκτυο MEET. Στο κλείσιμο του 1ου μέρος, ο Δρ. Μιχάλης Προμπονάς, Πρόεδρος του Δ.Σ. του Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Κεντρικής-Ανατολικής Κρήτης, ενημέρωσε τους συμμετέχοντες σχετικά με το χρονικό της ίδρυσης και της εξέλιξης των Φορέων Διαχείρισης, τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες για τις περιφερειακές Προστατευόμενες Περιοχές, επικεντρώνοντας στην Κρήτη.

Ανοίγοντας το 2ο μέρος της εκδήλωσης, η κα Debora Barioni, συντονίστρια του έργου από το Global Footprint Network, παρουσίασε στους συμμετέχοντες το σύστημα παρακολούθησης του Οικολογικού Αποτυπώματος που χρησιμοποιήθηκε στο πλαίσιο του έργου. Στη συνέχεια, ο κ. Νίκος Χαλκιάς, συνεργάτης της εταιρείας ΕΞΕΛΙΞΙΣ παρουσίασε τα πεπραγμένα του έργου όσον αφορά το σχεδιασμό, τη δοκιμή και αξιολόγηση των οικοτουριστικών πακέτων διακοπών στην Κάρπαθο και την Κρήτη έως την τελική τους διαμόρφωση, τα οποία μετά την πιστοποίησή του θα εμπορευματοποιηθεί με τη συνεργασία του Δικτύου ΜΕΕΤ (MEET Network). Τέλος, η κα Flora Leroy, Υπεύθυνη Έργων και Πολιτικής της Διαμεσογειακής Επιτροπής της CPMR παρουσίασε την Κοινοπραξία Οικοτουρισμού της Μεσογείου που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του έργου (Mediterranean Ecotourism Consortium – MEC).

Το έργο DestiMED PLUS συγχρηματοδοτείται κατά 85% από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΤΠΑ) και κατά 15% από Εθνικούς Πόρους, στο πλαίσιο του Προγράμματος συνεργασίας Interreg MED.

Η Τελική Εκδήλωση Κεφαλαιοποίησης του έργου WinterMED με τίτλο «Κοινό όραμα και δέσμευση για αειφόρο τουρισμό όλο το χρόνο σε προορισμούς νησιών της Μεσογείου και όχι μόνο»,  συνδιοργανώθηκε από την Αναπτυξιακή Εταιρεία Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου – ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Ε και τη Διάσκεψη των Νησιωτικών και Παράκτιων Περιφερειών (CPMR), με την υποστήριξη ολόκληρου του εταιρικού σχήματος στη Ρόδο την Τρίτη 31/05/2022.

 

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο RODOS PALACE, ενώ υπήρχε και η δυνατότητα για παρακολούθηση μέσω διαδικτύου με παράλληλη διαθέσιμη διερμηνεία σε έξι γλώσσες.

 

Την εκδήλωση προλόγισαν ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων κ. Χρήστος Μπάρδος και η κα. Sonia Pallai, εμπειρογνώμονας τουριστικών πολιτικών της Εθνικής Ένωσης Ιταλικών Δήμων της Τοσκάνης (ANCI).

Στόχος της εκδήλωσης ήταν να παρουσιάσει τα κύρια αποτελέσματα 3 ετών ισχυρής μεταξύ των εταίρων συνεργασίας για πιο υπεύθυνο και βιώσιμο τουρισμό όλο το χρόνο σε προορισμούς μεσογειακών νησιών καθώς και να προσκαλέσει βασικούς παράγοντες υψηλού επιπέδου εκτός της εταιρικής σχέσης να ανταλλάξουν απόψεις και να συνυπογράψουν το Μνημόνιο Συνεργασίας, δεσμευόμενοι να αναγνωρίσουν και να εφαρμόσουν τη Διακρατική Στρατηγική Τουρισμού καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους του WINTER MED αλλά και να διαδώσουν τα αποτελέσματα του έργου.

 

Στο 1ο μέρος της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν η εταιρική σχέση, οι στόχοι και η εγκάρσια στρατηγική του WINTERMED καθώς και η πιθανότητα εφαρμογής της σε άλλες περιοχές της Μεσογείου από την κα. Lorena Vidas, επικεφαλής συνεργάτη του έργου από την Τοσκάνη και την κα. Nagore Uresandi, Πρόεδρο της εταιρείας IN2destination.

 

Στο 2ο μέρος της εκδήλωσης, η εισαγωγή και ο συντονισμός του οποίου έγινε από τον κ. Michele Colavito ειδικό στον τομέα του αειφόρου τουρισμού, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να εισέλθουν σε προοπτική της μεταφοράς και της κεφαλαιοποίησης των αποτελεσμάτων του έργου WINTERMED σε άλλες Μεσογειακές χώρες με πολιτισμική κληρονομιά μετά την παρουσίαση από την κα. Marija Premuzic Ancic, μέλους της εταιρείας ASK Atelier, των αποτελεσμάτων του πιλοτικού έργου που ξεκίνησε στην Κροατία.

Στο 3ο μέρος της εκδήλωσης έγιναν συστάσεις που στόχο είχαν την ενσωμάτωση των αποτελεσμάτων του έργου στις δημόσιες πολιτικές. Τον συντονισμό ανέλαβε η κα. Maria Garcies, εκπρόσωπος της Διάσκεψης των Νησιωτικών και Παράκτιων Περιφερειών (CPMR). Τον λόγο έλαβαν οι: κα. Valentina Superti, Γενική Διευθύντρια Εσωτερικής Αγοράς, Βιομηχανίας, Επιχειρηματικότητας και ΜΜΕ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η κα. Josianne Cutajar Ευρωβουλευτής & Aντιπρόεδρος της Διαομάδας Θάλασσες, Ποτάμια, Νησιά και Παράκτιες Περιοχές(SEArica), o κ. Σάββας Πέρδιος, Υφυπουργός Τουρισμού της Κύπρου, ο κ. Γιώργος Αλεξάκης, Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης και αρμόδιος για τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα, ο κ. Thomas Guillot, Υπεύθυνος του έργου NECSTouR και ο Pascale Fauveau-Lagaye, Υπεύθυνος του έργου InterregEURO-MEDPROGRAM διαδικτυακά καθώς  και ο κ. Housine Jrad, δήμαρχος του νησιού Djerba στην Τυνησία δια ζώσης, οι οποίοι μοιράστηκαν με τους συμμετέχοντες το όραμά τους.

 

Ακολούθησε η υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας από την κα. Μαριτάνα Αλακιώτου, ως μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου και από τον κ. Αθανάσιο Βυρίνη, εντεταλμένο δημοτικό σύμβουλο και αρμόδιο σε θέματα τουρισμού του Δήμου Ρόδου. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τα συμπεράσματα του Διευθύνοντα Συμβούλου της Αναπτυξιακής Εταιρείας Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, κ. Ιωάννη Μηνατσή.

 

Το έργο WINTERMED συγχρηματοδοτείται κατά 85% από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΤΠΑ) και κατά 15% από Εθνικούς Πόρους, στο πλαίσιο του Προγράμματος συνεργασίας InterregMED.