Περιφέρεια

Γ.Χατζημάρκος: “Η επίσκεψη μας στον Βόρειο ΧΥΤΑ Ρόδου δεν είναι η επίσκεψη σε ένα έργο ή ένα ακόμα έργο Είναι η δέσμευση και ταυτόχρονα το μήνυμα της Περιφέρειας μας, ότι στα χέρια μας τα πράγματα φτιάχνουν” (video)

 

Τους χώρους του ΧΥΤΑ Βόρειας Ρόδου που προσφάτως αποκαταστάθηκε από τον ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου, επισκέφθηκαν την Τετάρτη  17 Απριλίου 2024 δημοσιογράφοι της Ρόδου, για να διαπιστώσουν επιτόπου το τεράστιο έργο, σε χρόνο ρεκόρ του κλεισίματος μια χρόνιας πληγής που ντρόπιαζε το νησί της Ρόδου και αποτελούσε μια περιβαλλοντική βόμβα στην καρδιά του νησιού.

Τους δημοσιογράφους ξενάγησαν στις εγκαταστάσεις του ΧΥΤΑ ο Περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου και Πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, ο Δήμαρχος Ρόδου και Αντιπρόεδρος του ΦΟΔΣΑ, Αλέξανδρος Κολιάδης, και ο Διευθυντής του ΦΟΔΣΑ, Χρήστος Γαμβρούδης,  παρόντος και του Χωρικού Αντιπεριφερειάρχη Χρήστου Ευστρατίου, ενώ είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τους εργαζόμενους στον ΧΥΤΑ και στο ΚΔΑΥ και να ενημερωθούν για τη δουλειά τους και για τους κανόνες που έχουν τεθεί ώστε ο ΧΥΤΑ να λειτουργεί πλέον νόμιμα και αποτελεσματικά, αφήνοντας στο παρελθόν τις χαοτικές καταστάσεις που οδήγησαν στο κλείσιμό του, στις 16 Ιανουαρίου 2023.

 

Ο  Περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου και Πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος με ανάρτηση του στα Μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναφέρει τα εξής:

 

Η χθεσινή επίσκεψη μας στον Βόρειο ΧΥΤΑ της Ρόδου, στον οποίο ξεναγήσαμε δημοσιογράφους μαζί με τον Δήμαρχο Ρόδου Αλέξανδρο Κολιάδη, δεν είναι η επίσκεψη σε ένα έργο ή ένα ακόμα έργο. Είναι η δέσμευση και ταυτόχρονα το μήνυμα της Περιφέρειας μας, οτι στα χέρια μας τα πράγματα φτιάχνουν.
Αρχές του ’23 μας παραδόθηκε μια εγκατάσταση στην χειρότερη κατάσταση που θα μπορούσε ποτέ
να βρεθεί. Ενας ΧΥΤΑ απολύτως μη λειτουργικός και επικίνδυνος.
Τα μηχανήματα ήταν είτε στον χώρο αλλά χαλασμένα είτε σε συνεργείο για μερικά χρόνια, 50 στρέμματα απορριμμάτων δεν είχαν επιχωματωθεί και δεν είχαν συμπιεστεί επι εξάμηνο, τα δίκτυα απορροής ομβρίων είχαν πολλά χρόνια να καθαριστούν, ο σπαστήρας επίσης είχε χρόνια να λειτουργήσει, η γεφυροπλάστιγγα εκτός απο ασυντήρητη έδινε τη δυνατότητα στον χειριστή της να αλλάξει την ένδειξη και στην είσοδο υπήρχαν λόφοι απο ηλεκτρικές συσκευές και χιλιάδες στρώματα ! Αυτό μας έδωσαν πρίν απο έναν χρόνο. Την εγκατάσταση εκείνη την σφραγίσαμε την ίδια ακριβώς ημέρα που ο Δήμος Ρόδου μας την παρέδωσε.
Σήμερα, αυτή η εγκατάσταση λειτουργεί χωρίς να ντροπιάζει κανέναν και μπορεί να δέχεται κόσμο σε ξενάγηση.
Σε λιγότερο απο έναν χρόνο.
Μα, αφού είναι εγκατάσταση του ΦοΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου, όπως μου επισήμαναν, εσείς γιατί αναφέρεστε στην Περιφέρεια ; Η απάντηση μου είναι απλή: γιατί η τεχνική υποστήριξη του ΦοΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου ήταν η τεχνική υπηρεσία της Περιφέρειας. Αυτοί οι λίγοι συνεργάτες μας που έχουν σηκώσει στην πλάτη τους απίστευτο αριθμό αδιεξόδων καταστάσεων. Και έδωσαν λύση για μια ακόμη φορά.
Ο ΧΥΤΑ της Βόρειας Ρόδου, εδώ και 45 ημέρες λειτουργεί με κανόνες. Με τάξη, αρχείο, σχέδιο και αυστηρό έλεγχο. Ευχαρίστησα τον Δήμαρχο Ρόδου Αλέξανδρο Κολιάδη γιατί είναι σημαντικό να υπάρχει συνεννόηση με τον φορέα που κάνει την αποκομιδή και να είναι κοινά συμφωνημένοι οι κανόνες.
Ξέρουμε ακριβώς τι ήρθε, πότε ήρθε και απο ποιόν. Εχουν πρόσβαση μόνον όσοι απο το νόμο προβλέπεται και η εποπτεία του χώρου και των λειτουργιών του είναι καθημερινή.
Αυτή η εγκατάσταση δεν θα μας ντροπιάσει ποτέ ξανά.
Η εποχή του ωχαδελφισμού, της αδιαφορίας ή της ανικανότητας τελείωσε. Την πληρώσαμε ακριβά και είναι χρέος η οριστική καταδίκη της. Μόνο στις πρώτες 45 ημέρες επαναλειτουργίας του ΧΥΤΑ, η εξοικονόμηση πόρων για τον Δήμο Ρόδου, μόνο απο το Τέλος Ταφής, απο την μη εναπόθεση στον ΧΥΤΑ υλικών που απο το νόμο απαγορεύεται να οδηγούνται εκεί, ξεπερνά τις 100.000,00 Ευρώ ! Αυτό, για όσους υποστηρίζουν οτι το χάος είναι φτηνότερο απο την τάξη.
Φύγαμε απο τον χώρο του ΧΥΤΑ και επιστρέψαμε στα γραφεία μας όπου βρήκαμε να έχουν έρθει, μόνο για χθές και μόνο στο διάστημα των δύο ωρών που ξεναγούσαμε δημοσιογράφους στον βόρειο ΧΥΤΑ της Ρόδου, 8 νέα αιτήματα για Προγραμματικές Συμβάσεις για εκτέλεση έργων στα νησιά μας. Και όλοι ξέρουμε ποιοί θα φταίνε αν δεν γίνουν και αυτά. Ολα.
Καλημέρα

 

 

Ο Περιφερειάρχης, Γιώργος Χατζημάρκος, απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους, μετά από την ξενάγησή τους , τόνισε:
“Δεν είναι ένα ακόμα έργο αυτό που είδατε σήμερα εδώ. Αυτό που σήμερα θέλουμε να αποτυπωθεί και από εσάς, είναι το τέλος μιας εποχής. Είναι το τέλος του ωχαδερφισμού και της αδιαφορίας, ενδεχομένως και της ανικανότητας. Είναι η αλλαγή εποχής. Τόσο εγώ, όσο και ο κ. Κολιάδης – και με τις δύο ιδιότητές μας, του Περιφερειάρχη και Προέδρου του ΦΟΔΣΑ, του Δημάρχου Ρόδου και Αντιπροέδρου του ΦΟΔΣΑ, είμαστε εδώ για να αναλάβουμε μια μεγάλη δέσμευση αλλά και την ευθύνη απέναντι στο μέλλον”.

Ο κ. Χατζημάρκος περιέγραψε μια κατάσταση απόλυτης αταξίας και χάους όλα τα προηγούμενα χρόνια και μέχρι που ο ΧΥΤΑ μεταπράπηκε σε μια περιβαλλοντική βόμβα, που πήρε στα χέρια του ο ΦΟΔΣΑ, την στιγμή που ήταν έτοιμη να εκραγεί.

 

«Η ζωή με κανόνες είναι μια ζωή καλύτερη, που μας πάει μπροστά σε ένα πολύ καλύτερο μέλλον, σε ένα πολύ καλύτερο περιβάλλον», τόνισε ο κ. Χατζημάρκος δίνοντας παράλληλα και την οικονομική διάσταση της τάξης που επιτέλους μπήκε στον ΧΥΤΑ: «Είναι φθηνότερη η ζωή με κανόνες και προκαλώ τον οποιονδήποτε να έρθει με πραγματικά στοιχεία και να καθίσουμε να συγκρίνουμε τη ζωή με κανόνες και το απόλυτο χάος, για να δούμε τι είναι πιο ακριβό» τόνισε και ως ενδεικτικό στοιχείο ανέφερε ότι τα λιγότερα, κατά 4.000 τόνους απορρίμματα που πέρασα

ν την πύλη του ΧΥΤΑ στις 45 πρώτες μέρες της λειτουργίας του, μεταφράζονται σε οικονομικό όφελος τουλάχιστον 100.000 ευρώ για τον Δήμο της Ρόδου, από τα τέλη ταφής ανά τόνο.
Ευχαρίστησε τον Δήμαρχο Ρόδου Αλέξανδρο Κολιάδη για τη συνεργασία, δεδομένου του ότι η αποκομιδή των απορριμμάτων γίνεται από τον Δήμο Ρόδου, λέγοντας ότι η συνεργασία μεταξύ ΦΟΔΣΑ και Δήμου, σε όλα τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, είναι απολύτως αναγκαία, ενώ η σύγκρουση, απολύτως επιβλαβής.
«Ζωή με κανόνες είναι το δικό μας μήνυμα. Τέλος στον ωχαδερφισμό, στην αδιαφορία ή στην ανικανότητα. Αυτό (περί ανικανότητας) το αφήνω πάντα ανοιχτό, γιατί δεν είμαι σίγουρος τι τελικά ισχύει για όλο αυτό το χάος που κληθήκαμε μέσα σε μια μέρα να το διαχειριστούμε. Θα σας θυμίσω ότι την ίδια μέρα, στις16 Ιανουαρίου (2023) που μας έδωσαν τα κλειδιά, την ίδια μέρα, 16 Ιανουαρίου έκλεισε αυτός εδώ τόπος, ο οποίος ντρόπιαζε και τον πολιτισμό μας και την ιστορία μας και το περιβάλλον μας και το μέλλον μας και την τσέπη μας και τη νοημοσύνη μας. Από δω και πέρα, τάξη, λειτουργία με απόλυτη προσήλωση και αφοσίωση στην νομιμότητα και συνεργασία σε όλα τα επίπεδα, ούτως ώστε τα βήματα τα οποία θέλαμε να κάνουμε να γίνουν άλμα», κατέληξε ο Περιφερειάρχης.

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Αλέξανδρος Κολιάδης δήλωσε:

«Το να δημιουργείς κάτι , να θέτεις στόχους, είναι πολύ θεμιτό, πολύ λογικό. Το πρόβλημα είναι η επόμενη μέρα. Στην περίπτωση του ΧΥΤΑ βόρειας Ρόδο, υπήρχε ένα θέμα σοβαρό. Από το 2002 ώς το 2023, ο χώρος αυτός αφέθηκε τελείως και όπως πολύ σωστά σημείωσε ο Περιφερειάρχης, ήταν ένα ντροπιαστικό σημείο για το νησί της Ρόδου. Θέλω να πω όμως ότι αυτό εξυπηρετούσε κάποιους. Είναι ξεκάθαρο. Εξυπηρετούσε και εξυπηρετεί κάποιους η αταξία. Αυτή η κατάσταση έχει λάβει τέλος. Έχουμε εμπιστοσύνη στον Περιφερειάρχη, έχουμε εμπιστοσύνη στους ανθρώπους που έχουν αναλάβει την λειτουργία του ΧΥΤΑ και είμαστε σίγουροι ότι δεν θα ξαναδούμε εικόνες όπως αυτές που συναντήσαμε τα προηγούμενα χρόνια. Η δέσμευση του Περιφερειάρχη πριν ένα χρόνο, όταν έκλεινε ο ΧΥΤΑ, η οποία τότε προκάλεσε όλους εκείνους που τους εξυπηρετούσε ο ΧΥΤΑ να είναι ανοιχτός με τον τρόπο που λειτουργούσε, είναι η καλύτερη απάντηση. Βεβαίως, για μας στον Δήμο Ρόδου, η εξοικονόμηση πόρων είναι κάτι πολύ σημαντικό, αλλά όσον αφορά το περιβάλλον, εκεί δεν έχουμε εκπτώσεις. Το σπουδαίο έργο που έγινε εδώ, είναι μια τεράστια νίκη και ευχαριστούμε τον ΦΟΔΣΑ και την Περιφέρεια για όλη αυτήν την προσπάθεια. Εμείς ως Δήμος θα ακολουθήσουμε τους κανόνες, κανόνες που επιτέλους θα κάνουν αυτόν τον τόπο διαφορετικό, όπως του αρμόζει να είναι, το ίδιο και για τους υπόλοιπους δήμους του Νοτίου Αιγαίου».

 

Με πληροφορίες απο RealVoice