Ρόδος

Απίστευτη και θλιβερή υπόθεση με την κράτηση δύο εκπαιδευτικών στη Ρόδο Σφοδρές αντιδράσεις

Απίστευτη και θλιβερή υπόθεση στη Ρόδο για την επιμέλεια δύο παιδιών: Συνελήφθησαν και κρατούνται η μητέρα, διευθυντής σχολείου και μία εκπαιδευτικός

Μεγάλες αντιδράσεις προκάλεσε στη Ρόδο, τόσο στο σύνολο των εκπαιδευτικών όσο και στην  ίδια την κοινωνία η κράτηση από τις δικαστικές αρχές Ρόδου ενός διευθυντή σχολικού συγκροτήματος και μίας νηπιαγωγού οι οποίοι κατηγορούνται ότι ενεπλάκησαν σε υπόθεση που αφορούσε διένεξη γονέων για την επιμέλεια των δύο παιδιών τους.

Διευθυντής Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγός συνελήφθησαν  ως κοινοί εγκληματίες, μέσα στον χώρο του σχολείου, προσήχθησαν, κρατήθηκαν όλη τη νύχτα στην αστυνομική διεύθυνση, με την κατηγορία της «συνέργειας σε απαγωγή» μετά από μήνυση που υπέβαλε πατέρας στη μητέρα των παιδιών τους και στους εκπαιδευτικούς, στο πλαίσιο μεταξύ τους διαμάχης για την επιμέλεια των παιδιών τους, όταν εκείνη τα παρέλαβε, όπως συμβαίνει κάθε μέρα, μετά τη λήξη του ωραρίου του σχολείου.

Η υπόθεση

Η υπόθεση σύμφωνα με πληροφορίες της “Ροδιακής” η οποία απασχολεί τη δικαιοσύνη λόγω της διαμάχης που έχουν οι γονείς των δύο ανήλικων παιδιών πήρε νέα τροπή μετά τα περιστατικά που σημειώθηκαν. Ειδικότερα ο πατέρας με απόφαση δικαστηρίου έχει την γονική μέριμνα των παιδιών και έτσι με εντολή και της αρμόδιας εισαγγελέως και συνοδεία αστυνομίας μετέβη στο σχολείο των παιδιών προκειμένου να τα παραλάβει.

Στη συνέχεια ο δικηγόρος του πατέρα κύριος Δημήτρης Βερβέρης υπέβαλε μήνυση στο Αστυνομικό Τμήμα Ρόδου για αρπαγή κατά της μητέρας και παρουσία δικαστικού λειτουργού έγινε κατοίκων έρευνα όπου εντοπίστηκαν τα παιδιά και παραδόθηκαν στον πατέρα Σε ό,τι αφορά την μητέρα καθώς και τους δύο εκπαιδευτικούς συνελήφθησαν κρατούνται και σήμερα πρόκειται να προσεχθούν ενώπιον της αρμόδιας εισαγγελέως πρωτοδικών Ρόδου για τα περαιτέρω

Στο αστυνομικό τμήμα Ρόδου, όταν μεταφέρθηκαν μητέρα και παιδιά, διαδραματίστηκαν απίστευτες σκηνές, με τα παιδιά και την μητέρα να σπαράζουν στο κλάμα, ενώ δεν ήθελαν να αποχωριστούν από την ίδια. Ακολούθησαν σύμφωνα με την πλευρά της μητέρας έντονες διαμάχες με αποτέλεσμα την βίαιη σύλληψή της.

Πάντως η πλευρά της μητέρας δια του δικηγόρου κ Γιώργου Μαυρομάτη κινείται ήδη νομικά καταθέτοντας ασφαλιστικά μέτρα και μηνύσεις

Η υπόθεση βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη…

Οι αντιδράσεις των εκπαιδευτικών

Η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος (ΔΟΕ) καθώς επίσης και η Α’ ΕΛΜΕ Δωδεκανήσου με ανακοινώσεις που εξέδωσαν σήμερα προκήρυξαν στάση εργασίας για σήμερα Πέμπτη 18 Απριλίου από τις 8 έως τις 11 το πρωί, ενώ αμέσως μετά ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. και Προσχολικής Αγωγής Ρόδου παίρνει τη σκυτάλη με μία ακόμα τρίωρη στάση εργασίας.

Το γεγονός αυτό σύμφωνα με πληροφορίες που συγκέντρωσε μέχρι αυτή την ώρα η Ροδιακή, δείχνει ότι τα περισσότερα σχολικά συγκροτήματα δεν πρόκειται να λειτουργήσουν σήμερα τόσο στη Ρόδο όσο και στα χωριά του νησιού μας. Έτσι, σε κάθε περίπτωση οι γονείς θα πρέπει να ενημερώνονται από τους εκπαιδευτικούς και τις διευθύνσεις των σχολικών συγκροτημάτων που φοιτούν τα παιδιά τους.

Σημειώνεται ότι μέχρι το βράδυ της Τετάρτης, έξω από το Αστυνομικό Τμήμα της Ρόδου όπου κρατείται η νηπιαγωγός (σ.σ.: Ο διευθυντής του σχολείου μεταφέρθηκε φρουρούμενος στο νοσοκομείο)  παρέμειναν περίπου 200 εκπαιδευτικοί από όλα τα σχολεία ως ένδειξη συμπαράστασης για την άδικη και απαράδεκτη απόφαση του ανακριτή Ρόδου.

Η ανακοίνωση της ΔΟΕ

Εξοργιστική η αντιμετώπιση εκπαιδευτικών στη Ρόδο με απολύτως άδικη αντιμετώπισή τους ως εγκληματιών και κράτησή τους. Αίσχος. Απαιτούμε την άμεση αποκατάστασή τους και την προάσπιση, από την πολιτεία, του κύρους του εκπαιδευτικού λειτουργήματος.

Κήρυξη 3ωρης στάσης εργασίας την Πέμπτη 18/4. Συγκέντρωση στο Δικαστικό Μέγαρο Ρόδου στις 10 π.μ.

Ξεπερνούν και την πλέον νοσηρή φαντασία αυτά που συμβαίνουν το τελευταίο 24ωρο στη Ρόδο. Διευθυντής Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγός συνελήφθησαν χθες, ως κοινοί εγκληματίες, μέσα στον χώρο του σχολείου, προσήχθησαν, κρατήθηκαν όλη τη νύχτα στην αστυνομική διεύθυνση, με την κατηγορία της «συνέργειας σε απαγωγή» μετά από μήνυση που υπέβαλε πατέρας στη μητέρα των παιδιών τους και στους εκπαιδευτικούς, στο πλαίσιο μεταξύ τους διαμάχης για την επιμέλεια των παιδιών τους, όταν εκείνη τα παρέλαβε, όπως συμβαίνει κάθε μέρα, μετά τη λήξη του ωραρίου του σχολείου. Τη στιγμή αυτή ο μεν Διευθυντής βρίσκεται φρουρούμενος στο Νοσοκομείο, έπειτα από αιφνίδιο πρόβλημα υγείας που του παρουσιάστηκε εξ αιτίας της υψηλής φόρτισης και η Νηπιαγωγός συνεχίζει να κρατείται μέχρι την ακροαματική διαδικασία που… «καθυστερεί» με παραβίαση δικαιωμάτων και αρχών δικαίου.

Δυστυχώς, ως Δ.Σ. της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας, δεν αισθανόμαστε έκπληκτοι. Πρόκειται για ένα ακόμη, εξαιρετικά βίαιο περιστατικό άδικης σύλληψης και κράτησης εκπαιδευτικών στο πλαίσιο άσκησης των καθηκόντων τους στο σχολείο, δίχως την υπαιτιότητά τους. Ένα ακραίο περιστατικό όπου εκπαιδευτικοί προσάγονται ως εγκληματίες μπροστά σταέκπληκτα βλέμματα των μαθητών τους. Ένα ακόμα βαθύτατα προσβλητικό για τους εκπαιδευτικούς περιστατικό που η Δ.Ο.Ε. προσπάθησε να αντιμετωπίσει με την κατάθεση σχετικής πρότασης νόμου δύο φορές, στις 27/3/2018 και 7/11/2019, σε δύο διαφορετικές κυβερνήσεις (ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ) συναντώντας την απόλυτη αδιαφορία. Την ίδια πρόταση έχουμε συμπεριλάβει και στο Σχέδιο Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που έχουμε καταθέσει στη νυν πολιτική ηγεσία, αναμένοντας εις μάτην ανταπόκριση. Είναι επιτακτική η ανάγκη της θεσμικής θωράκισης των σχολικών μονάδων και των εκπαιδευτικών που εργάζονται σε αυτές με τρόπο που θα πάψουν να αποτελούν τα εξιλαστήρια θύματα ή τις παράπλευρες απώλειες σε τέτοιου είδους καταστάσεις.

Αυτό που πραγματικά ξεπερνά κάθε όριο σεβασμού στην ιδιότητα και τον ρόλο των εκπαιδευτικών είναι το γεγονός ότι μέχρι και αυτή τη στιγμή (απόγευμα Τετάρτης 17/4) και μετά από τη συμπλήρωση ενός 24ώρου καταταλαιπώρησης (με εμφανή τα αποτελέσματα στην υγεία του ενός, τουλάχιστο, συναδέλφου) φαίνεται εξαιρετικά πιθανό η κράτηση των συναδέλφων να διαρκέσει μέχρι και το Σάββατο !!!

Η καταδίκη του συγκεκριμένου απαράδεκτου γεγονότος καθώς και όλων των, πολλών, ανάλογων που έχουν βιώσει και βιώνουν οι εκπαιδευτικοί λειτουργοί, δεν αρκεί.«Χορτάσαμε» από δηλώσεις συμπάθειας προς τους άδικα διωκόμενους εκπαιδευτικούς.Αυτό που χρειάζεται είναι πράξεις!

Ζητάμε να υπάρξει απόσυρση της δίωξης κατά των εκπαιδευτικών και τα συναρμόδια Υπουργεία να προχωρήσουν άμεσα στην υιοθέτηση τωνπροτάσεων της Δ.Ο.Ε., στην κατεύθυνση προστασίας των σχολικών μονάδων και των εκπαιδευτικών από ανοίκειες εγκλήσεις που πλήττουν βάναυσα το σχολικό κλίμα,την ασφάλεια των μαθητών και, κυρίως, την αξιοπρέπεια και το κύρος των εκπαιδευτικών.

Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. ανταποκρινόμενο στο αίτημα του Σ.Ε.Π.Ε. Ρόδου κηρύσσει 3ωρη διευκολυντική στάση εργασίας για τις 3 πρώτες ώρες του πρωινού κύκλου στις 18/4/2024 και καλεί τους συναδέλφους να συμμετέχουν δυναμικά, απαιτώντας την αποκατάσταση του δικαίου και τον έμπρακτο σεβασμό, από την πολιτεία, της αξιοπρέπειας, του κύρους και του εξαιρετικά σημαντικού έργου των εκπαιδευτικών, στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Δικαστικό Μέγαρο Ρόδου την Πέμπτη 18/4/2024 και ώρα 10 π.μ.Στη συγκέντρωση θα συμμετέχει κλιμάκιο του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε.