Τουρισμός

Tui: Πρωτοβουλία για τη βιώσιμη γεωργία στη Ρόδο Το πρόγραμμα υλοποιείται στο πλαίσιο του Rhodes Co-Lab Sustainable Destination

Στόχος του προγράμματος είναι να συνδέσει τα επόμενα τρία χρόνια περισσότερους από 500 αγρότες στα νησιά της Κρήτης και της Ρόδου με τοπικές μονάδες παραγωγής τροφίμων και ξενοδοχεία.

Η παραγωγή ελαιολάδου, κρασιού, αβοκάντο, μελιού, αρωματικών φυτών και άλλων προϊόντων θα αποτελέσει στόχο, με 300 αγρότες στην Κρήτη και 200 στη Ρόδο να επωφελούνται από την πρωτοβουλία.

Το σχέδιο του φιλανθρωπικού Ιδρύματος TUI Care στοχεύει στη δημιουργία καλύτερων εισοδηματικών ευκαιριών για τους παραγωγούς και στην αύξηση της προσφοράς και της ποικιλίας των βιώσιμων τροφίμων, ενώ παράλληλα θα ευαισθητοποιήσει το προσωπικό και τους επισκέπτες σχετικά με την ελληνική γαστρονομία.

Με στόχο να στηρίξει την ελληνική αγροτική καλλιέργεια στον δρόμο προς μια πιο βιώσιμη παραγωγή, η TUI αναπτύσσει και στην Ελλάδα το πρόγραμμα “από το χωράφι στο πιάτο”

Το προσωπικό των επιχειρήσεων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα θα εκπαιδευτεί στην ελληνική, γαστρονομική κληρονομιά  και θα μάθει για τη βιώσιμη γεωργία ως μοχλό υγιεινής διατροφής, προστασίας του εδάφους, βελτίωσης των μέσων διαβίωσης και του αγροτουρισμού.

Το πρόγραμμα είναι μια πρωτοβουλία της TUI σε συνεργασία με το Futouris και τον Οργανισμό Βιώσιμης Διατροφής (SFDO), και εγκαινιάστηκε με μια ημερίδα, που διεξήχθη στο Ηράκλειο της Κρήτης, στην οποία συμμετείχαν πάνω από 200 άτομα από τα υπουργεία Γεωργίας και Τουρισμού, την τοπική αυτοδιοίκηση, τους επιχειρηματίες της φιλοξενίας, τοπικές μονάδες παραγωγής τροφίμων και αγρότες.

Στην ημερίδα συζητήθηκαν θέματα όπως η προστασία του εδάφους, τα συστήματα διακίνησης τροφίμων, η πιστοποίηση και ο ιδιαίτερος ρόλος των ξενοδοχειακών μονάδων.

Μιλώντας για το πρόγραμμα, ο εκτελεστικός διευθυντής του TUI Care Foundation, Alexander Panczuk, είπε ότι έχει τη δυνατότητα να οδηγήσει σε “μετασχηματιστικές αλλαγές” στο γεωργικό τοπίο της Κρήτης και της Ρόδου.

Και πρόσθεσε: “Υποστηρίζοντας τους τοπικούς παραγωγούς στην Κρήτη και τη Ρόδο για να μεταβούν σε αναγεννητικές γεωργικές πρακτικές, προωθούμε τη βιωσιμότητα στην παραγωγή τροφίμων και δημιουργούμε ένα πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα σε ολόκληρη την περιοχή. Η πρωτοβουλία αυτή έχει ευρύτατες προοπτικές, όχι μόνο για τις τοπικές κοινότητες, αλλά και για τον ευρύτερο τουριστικό τομέα. Είναι ένα σημαντικό βήμα προς την οικοδόμηση ενός ανθεκτικού και αναγεννητικού μέλλοντος για αυτά τα όμορφα νησιά”.

Από την πλευρά του ο κ. Σωτήρης Δ. Μπαμπαγιούρης, συνιδρυτής και πρόεδρος του SFDO και συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Local Food Experts, είπε:

“Είναι εξαιρετικά σημαντικό να φέρουμε σε επαφή αγρότες, παραγωγούς τροφίμων, προμηθευτές, ξενοδοχεία και επιχειρήσεις λιανικής πώλησης που συμμερίζονται από κοινού τις αρχές της αναγεννητικής γεωργίας. Το πρόγραμμα αποτελεί ένα μεγάλο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση”.

Η πρωτοβουλία αναμένεται να συμβάλει στην αποκατάσταση ή τη βιώσιμη καλλιέργεια περισσότερων από 100 αγροτεμαχίων, που αντιστοιχούν σε 300 εκτάρια, με την Κρήτη και τη Ρόδος να αποτελούν έτσι πανελλαδικά πρότυπα βιώσιμης παραγωγής τροφίμων.

Το ελληνικό πρόγραμμα “από το χωράφι στο πιάτο” αποτελεί μέρος του διεθνούς προγράμματος “TUI Field to Fork”, το οποίο αναπτύσσεται επίσης στο Πράσινο Ακρωτήριο και το Λανζαρότε.

Στη Ρόδο, το πρόγραμμα υλοποιείται στο πλαίσιο του Rhodes Co-Lab Sustainable Destination.

 

Πηγή  money-tourism.gr