Δωδεκάνησα

Ντοκιμαντέρ παρουσιάζει τους 3 πιο μοναχικούς ανθρώπους στον κόσμο  Ανάμεσά τους και η κυρα-Ρηνιώ στην Κίναρο (video)

Ένα εντυπωσιακό ντοκιμαντέρ ξεκινά μια αναζήτηση για να βρει τους πιο μοναχικούς ανθρώπους στον κόσμο… Ανάμεσά τους, η κυρά Ρηνιώ από την Κίναρο, ο Φλαμίνιο από την Ιταλία και ο Έρικ που ζει στα δάση της Σουηδίας.

Μια ομάδα κινηματογραφιστών πίσω από το κανάλι Yes Theory πέρασε τέσσερις μήνες «ψάχνοντας να βρουν ιστορίες ακραίας μοναξιάς και τι έφερε αυτούς τους ανθρώπους σε τέτοια μοίρα». Η τελική επιλογή περιλαμβάνει τρία άτομα: έναν βοσκό, μια νησιώτισσα και έναν κάτοικο δάσους, που ήταν επιλογή τους να ζήσουν απομονωμένα…

Ας εστιάσουμε στην περίπτωση της κυρά Ρηνιώς, της μοναδικής κατοίκου της Κινάρου. Η Ομάδα του «Yes Theory» πήρε ένα ιστιοφόρο για να φτάσει στο ακατοίκητο νησί Κίναρος, όπου συνάντησαν την 78χρονη Ειρήνη Κοτσατούρχη, γνωστή και ως κυρά Ρηνιώ. Πλησιάζοντας στο νησί, λένε: «Λοιπόν… είναι πολύ μεγαλύτερο στην πραγματικότητα, απ’ ό,τι νόμιζα. Έχει πολύ χώρο για να είναι μόνη της. Αρχίζω να αγχώνομαι λίγο τώρα που πλησιάζουμε και δεν ξέρουμε εάν είναι εκεί και αν θα ενδιαφερθεί να μας δει».

Η κυρά Ρηνιώ είναι εκεί και καλωσορίζει το κινηματογραφικό συνεργείο στην ταπεινή της κατοικία. Όπως εξηγεί, ζει μόνη της στην απομακρυσμένη απόκρημνη τοποθεσία από το 2013, όταν πέθανε ο σύζυγός της. Το νησί ανήκε στον πατέρα της, όταν εκείνος πέθανε, η κυρά Ρηνιώ υποσχέθηκε ότι θα το φρόντιζε και από το 2000 είναι η μόνη επιστάτης. Για να επιβιώσει, έχει τις δικές της καλλιέργειες καθώς και κότες, ενώ παίρνει τακτικά προμήθειες από ένα κοντινό νησί.

Ερωτηθείσα εάν νιώθει μοναξιά στο νησί, απαντά: «Όχι, δεν φοβάμαι, ούτε με νοιάζει που είμαι μόνη μου». Κάθε χρόνο, όπως λέει, ο γιος της μένει μαζί της για 2 με 3 μήνες και στο ντοκιμαντέρ δείχνει φωτογραφίες του που έχει κρεμάσει σε διάφορα σημεία του σπιτιού της.

Αναφορικά με την καθημερινότητά της, η κυρά Ρηνιώ λέει ότι ξυπνάει στις 2 το πρωί και στις 5 πηγαίνει να ταΐσει τα ζώα της. Μένει μαζί τους μέχρι το μεσημέρι, με κύρια δουλειά να καθαρίζει τους χώρους τους και στη συνέχεια προτιμά να κοιμάται. Η κυρά Ρηνιώ κέρασε μάλιστα τους ξένους από το σπιτικό της λικέρ.