Περιφέρεια

Πρωτοφανές πολιτικό ολίσθημα της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου

Παραδομένη στο παρασκήνιο και σε λογικές που επιβάλουν οι προσωπικές ατζέντες, ξεκίνησε την θητεία της με την πιο ντροπιαστική πολιτική στάση στη σύγχρονη ιστορία της Αυτοδιοίκησης

Για πρώτη φορά στην ιστορία της, η ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου βγαίνει με απόφασή της,  και μετά από εισήγηση του Προέδρου της και Δημάρχου Ρόδου Αλέξανδρου Κολιάδη, να δηλώσει γραπτώς και δημόσια πολιτική μικροψυχία.

Αυτό συνέβη στην έκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της, με θέμα την διεκδίκηση απόδοσης του Τέλους Ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση.

Τα όσα διαδραματίστηκαν σε αυτή τη συνεδρίαση και με δεδομένο τον χρόνο που αυτή πραγματοποιήθηκε, συνιστούν την πιο ντροπιαστική πολιτική στάση στη σύγχρονη ιστορία της Αυτοδιοίκησης στο Νότιο Αιγαίο.

Γιατί;

Διότι, το τέλος ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση που αντικαθιστά τον φόρο διαμονής, θεσμοθετήθηκε το 2023. Κανένας δεν ενοχλήθηκε τότε που τα έσοδα θα πηγαίνουν στο Υπουργείο Οικονομικών και θα τα διαχειρίζεται κατά το δοκούν. Καμία έκτακτη – ούτε τακτική – συνεδρίαση δεν έγινε τότε για το θέμα. Η ΠΕΔ ξύπνησε μόνο όταν ο Γιώργος Χατζημάρκος εισηγήθηκε την απόδοση του 75% των εσόδων στην Περιφέρεια, για την χρηματοδότηση των Δήμων(!) Της Περιφέρειας για την κατασκευή έργων υποδομής της αρμοδιότητας τους,  απόφαση που ελήφθη ομοφώνως από το σύνολο των παρατάξεων του Οργάνου, ανεξαρτήτως πολιτικής τοποθέτησης.

Τότε ξύπνησε η ΠΕΔ και αποφάσισε να πάρει τα όπλα και υψώσει το λάβαρο  έναντι της Περιφέρειας, ενώ μέχρι εκείνη την ώρα κοιμόταν τον ύπνο του δικαίου!

Και γιατί έκτακτη συνεδρίαση; Τι ήθελαν να προλάβουν; Γιατί τέτοια πρεμούρα; Δεν επίκειται καμία συζήτηση του θέματος στη Βουλή για να βιάζονται και να δικαιολογείται το επείγον. Προς τι τέτοιος ζήλος;

Σε αυτό ακριβώς το σημείο, στη χρονική στιγμή που η ΠΕΔ επέλεξε να συνεδριάσει εκτάκτως, έγκειται το σοβαρό πολιτικό ολίσθημα του οργάνου και προσωπικά του προέδρου της, Αλέξανδρου Κολιάδη.

Στον τρίτο μόλις μήνα της θητείας του, έρχεται με μια καθόλα προσβλητική  και ψευδή εισήγηση, την ίδια ώρα που η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, μέσα από την εκδήλωση στην Αθήνα για την παρουσίαση του πρότυπου παγκοσμίως Προγράμματος “The Rhodes Co Lab”, αποσπά για πρώτη φορά δημόσια δέσμευση του Υπουργείου Περιβάλλοντος για την χρηματοδότηση με το ποσό των 2 δις. ευρώ  – το μεγαλύτερο ποσό που έχει έρθει ποτέ στο Νότιο Αιγαίο – της ενεργειακής μετάβαση των νησιών της Δωδεκανήσου και της διασύνδεσής τους με την ηπειρωτική χώρα.

Αυτή τη στιγμή επέλεξε ο Αλέξανδρος Κολιάδης για να κάνει επίδειξη της πολιτικής μικροψυχίας της ΠΕΔ, επιχειρώντας να μειώσει την διεκδίκηση της Περιφέρειας. Την ίδια ημέρα και ώρα που στην Αθήνα γινόταν η ανακοίνωση του μεγαλύτερου έργου της ιστορίας των νησιών,  ύψους 2 δις ευρώ, η ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου παραδίδεται στο παρασκήνιο συμπλεγμάτων!

Διότι,  είναι προφανές ότι υπάρχει παρασκήνιο.  Αποκαλυπτικό του παρασκηνίου που διοικεί την ΠΕΔ είναι η αφαίρεση τελικά από το κείμενο της εισήγησης, μιας κατάπτυστης για θεσμικό όργανο της Αυτοδιοίκησης φράσης: «Δυστυχώς όμως στην Ελλάδα τόσο ο φόρος διαμονής που ισχύει από το 2016 όσο τώρα το τέλος ανθεκτικότητας που αντικαθιστά τον προηγούμενο εισπράττεται από το Κράτος χωρίς καμία ανταποδοτικότητα στις Τοπικές Κοινωνίες, χωρίς να υπάρχει πουθενά όφελος στους Δήμους μας. Και όχι μόνο αυτό αλλά εμφανίζονται δειλά δειλά άλλοι φορείς όπως η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση να επιζητά μέρος αυτού του εσόδου για τις δικές της ανάγκες»!  

Το γεγονός ότι η φράση αυτή αφαιρέθηκε την τελευταία στιγμή, δεν αλλάζει την ουσία. Και η ουσία είναι ότι αυτό το κείμενο, όπου το θεσμικό όργανο των Δήμων καταφέρεται με τέτοια σφοδρότητα και με άθλιους ψευδείς ισχυρισμούς κατά της Περιφέρειας, ότι τάχα θέλει να οικειοποιηθεί για τους δικούς της σκοπούς το Τέλος Ανθεκτικότητας, διενεμήθη στους δημάρχους του Νοτίου Αιγαίου για να το εγκρίνουν.

Πώς διενεμήθη αυτή η προσβλητική εισήγηση με το όνομα του προέδρου της ΠΕΔ;

Το έγραψε ο ίδιος; Το έγραψε άλλος για λογαριασμό του; Ουδεμία σημασία έχει. Την πολιτική ευθύνη του περιεχομένου του φέρει ακέραια ο Πρόεδρος της ΠΕΔ.  Ο Αλέξανδρος Κολιάδης είναι άνω των 18 ετών, άρα ενήλικος, ώστε να φέρει την ευθύνη για το ποιους εμπιστεύεται.

Από εκεί και πέρα, η ομόφωνη ψήφιση της εισήγησης αυτής από τα μέλη του δ.σ. της ΠΕΔ δεν είναι μικρότερης σημασίας. Αντιθέτως, είναι αποκαλυπτική μιας επίσης συμπλεγματικής, μικρόψυχης, κακώς νοούμενης επαρχιώτικης αντίληψης. Και αυτό γιατί η συντριπτική πλειοψηφία των δημάρχων που ψήφισαν την εισήγηση κατά της Περιφέρειας, έστω και στην “κουτσουρεμένη” της εκδοχή, ΔΕΝ έχουν την διαχειριστική επάρκεια για να μπορέσουν να υποδεχθούν χρηματοδοτικό εργαλείο και να υλοποιήσουν έργα υποδομής.

Είναι οι Δήμοι τους οποίους στηρίζει σθεναρά η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, μέσα από εκατοντάδες προγραμματικές συμβάσεις που έρχονται να καλύψουν την αδυναμία των περισσοτέρων εκ των νησιωτικών Δήμων του Νοτίου Αιγαίου και όχι μόνο των μικρών.

Είναι η Περιφέρεια που χρηματοδοτεί, είναι η Περιφέρεια που εκτελεί, είναι η Περιφέρεια που παρέχει τεχνική υποστήριξη, είναι η Περιφέρεια που υλοποιεί άνω του 70% των έργων των νησιών, είναι η Περιφέρεια που έχει πετύχει τον υψηλότερο πανελλαδικά βαθμό συνεργασίας με τους Δήμους και το υψηλότερο ποσοστό απορρόφησης πόρων, επίσης πανελλαδικά, για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά.

Αλήθεια, αναρωτήθηκε κανείς από τους Δημάρχους που αναφανδόν ψήφισαν την εν λόγω εισήγηση, σε ποιο σημείο θα ήταν σήμερα πολλά νησιά αν δεν έβαζε πλάτη η Περιφέρεια σε κάθε τους αίτημα, σε κάθε τους ανάγκη; Σε ποιο σημείο θα ήταν σήμερα αν δεν είχαν υπογραφεί αυτές οι εκατοντάδες προγραμματικές συμβάσεις;

Προφανώς κανένας.  Στην έκτακτη συνεδρίαση της ΠΕΔ, τα προσωπικά συμπλέγματα, των λίγων και εμπνευστών, υπερίσχυσαν της λογικής και της πραγματικότητας.

Οι Δήμαρχοι διεκδικούν τους πόρους του Τέλους Ανθεκτικότητας για να μην πάνε αυτοί στην Περιφέρεια, όπως έχει ζητήσει ομόφωνα το Περιφερειακό Συμβούλιο, ξεχνώντας ότι η Περιφέρεια είναι αυτή που θα εκτελέσει τα έργα τους. Αυτό άλλωστε ήταν και το σκεπτικό της πρότασης του Περιφερειακού Συμβουλίου. Το 75% των εσόδων από το Τέλος Ανθεκτικότητας να περάσει στην Περιφέρεια η οποία, ούτως ή άλλως θα είναι εκείνη που θα υλοποιήσει τα έργα για λογαριασμό των δήμων.

Η απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου είναι απολύτως δίκαιη και ως προς αυτό. Ζητά οι πόροι να κατανεμηθούν αναλογικά για κάθε Δήμο του Νοτίου Αιγαίου, με ξεχωριστό κωδικό για κάθε Δήμο. Και απολύτως δεσμευτικά. Αυτή η μικρή «λεπτομέρεια» διέλαθε της προσοχής της ΠΕΔ. Όπως και το γεγονός ότι δεσμευτικά τα έσοδα από το Τέλος Ανθεκτικότητας χρηματοδοτούν έργα ύδρευσης, αποχέτευσης, λιμενικά και σχολεία. Όλα έργα αρμοδιότητας των Δήμων. Ούτε αυτό υπέπεσε στην αντίληψή τους.

Αντ’ αυτού, η εισήγηση του Αλέξανδρου Κολιάδη, ψευδώς ισχυρίζεται ότι «η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση  επιζητά μέρος αυτού του εσόδου για τις δικές της ανάγκες»!

Εν κατακλείδι, είναι η πρώτη φορά που προσωπικές πολιτικές στρώνουν το έδαφος και δίνουν άλλοθι στους κυβερνώντες, όποιοι κι αν είναι αυτοί, να συνεχίσουν να αρμέγουν χωρίς τύψεις τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου.

Είναι η  πιο ντροπιαστική πολιτική στάση στη σύγχρονη ιστορία της Αυτοδιοίκησης και χρεώνεται στον νέο Πρόεδρο της ΠΕΔ και Δήμαρχο Ρόδου, Αλέξανδρο Κολιάδη, μόλις τρεις μήνες από την ανάληψη των καθηκόντων του στον Δήμο Ρόδου και 25 μέρες στην προεδρία της ΠΕΔ και μάλιστα σε Έκτακτη συνεδρίαση, λες και δεν προλάβαιναν να την κάνουν άλλη ημέρα αλλά για κάποιο λόγο, που εκείνοι που το σχεδίασαν ξέρουν, έπρεπε να γίνει την ώρα της ανακοίνωσης του μεγαλύτερου έργου υποδομής στην ιστορία των νησιών, του έργου της Ενεργειακής Διασύνδεσης που ξεπερνά σε προϋπολογισμό τα 2 δις ευρώ!

 

Ρ.Π.

realvoice