Ρόδος

Παραδόθηκε από την ΑΜΚΕ “Η Ρόδος για τη Ζωή” στο Nοσοκομείο Ρόδου διαγνωστικό μηχάνημα για τις ηπατικές παθήσεις

Με μεγάλη χαρά παραδόθηκε χθες το πρωί από μέλη του δ.σ. της ΑΜΚΕ «Η Ρόδος για τη Ζωή», το 14ο κατά σειρά μηχάνημα στο γενικό νοσοκομείο της Ρόδου, λίγους μήνες μετά την εκδήλωση- θεσμό για το νησί μας, με χιλιάδες συμπολίτες μας να συμμετέχουν σε αυτό.

Όπως είχε γνωστοποιηθεί, ο στόχος του Νοεμβρίου του 2023 αφορούσε την αγορά ενός μηχανήματος Fibroscan, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί από τις Παθολογικές κλινικές του Γ.Ν. Ρόδου, και το οποίο συνδέεται με την πρόληψη ηπατοκυτταρικού καρκινώματος, το κόστος του οποίου ανέρχεται στις 64.5οο ευρώ.

Στην παράδοση, «το παρών» έδωσαν μέλη του δ.σ. της ΑΜΚΕ, ο διοικητής του νοσοκομείου κ. Σταύρος Τσαντης , ο διευθυντής της Α’ παθολογικής κλινικής του νοσοκομείου κ. Στέλιος Καραταπάνης και άλλοι ιατροί και προσωπικό του νοσοκομείου.

Οι ίδιοι ευχαρίστησαν τόσο το δ.σ. της ΑΜΚΕ «Η Ρόδος για τη Ζωή» όσο και τους συμπολίτες μας που με τη συμμετοχή τους έβαλαν το λιθαράκι τους στην αγορά του μηχανήματος αλλά και τους δεκάδες εθελοντές της ΑΜΚΕ που χωρίς εκείνους δεν θα γινόταν τίποτα.

Μάλιστα, θα πρέπει να σημειωθεί πως ήδη έχουν αρχίσει να εκπαιδεύονται και άλλοι γιατροί του Νοσοκομείου μας για τη λειτουργία του μηχανήματος.

Να σημειωθεί πως ο στόχος της ΑΜΚΕ «Η Ρόδος για τη Ζωή» τίθεται κάθε χρόνο έπειτα από συνεννόηση του δ.σ. της ΑΜΚΕ με τον διοικητή του νοσοκομείου της Ρόδου, όπως και την περασμένη χρονιά όπου οι τους χιλιάδες συμπολίτες μας απέδειξαν για μια ακόμη χρονιά πως η Ρόδος γίνεται μια «γροθιά» όταν πρόκειται για καλό σκοπό.

Λίγα λόγια για το μηχάνημα

Το FIBROSCAN (Transient Elastography) αποτελεί ένα εξειδικευμένο απεικονιστικό σύστημα υπερηχογραφίας το οποίο ανιχνεύει και κατηγοριοποιεί με μεγάλη ακρίβεια την παρουσία ίνωσης και κίρρωσης στο ήπαρ. Η παρουσία ίνωσης ή κίρρωσης αποτελεί τον πλέον σημαντικό προδιαθεσικό παράγοντα ανάπτυξης ηπατοκυτταρικού καρκινώματος και συνεπώς είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για την έγκαιρη και έγκυρη διάγνωση της κίρρωσης. Επιπλέον, το FIBROSCAN μπορεί επίσης να ποσοτικοποιεί με ειδική διεθνώς αναγνωρισμένη κατηγοριοποίηση την παρουσία λίπους στο ήπαρ και συνεπώς να αποτελέσει σημαντικό εργαλείο ενίσχυσης της διαγνωστικής διαδικασίας σε ασθενείς με ληπώδες ήπαρ, το οποίο υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις μπορεί να οδηγήσει στην κίρρωση.