Περιφέρεια

Γ.Χατζημάρκος για το Τέλος Ανθεκτικότητας: “Τώρα είναι η ευκαιρία, η κυβέρνηση να καλύψει την υποχρηματοδότηση και την απουσία τομεακών προγραμμάτων στο Νότιο Αιγαίο”

Ποσοστό 75%  από τα έσοδα του Τέλους Ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση, το οποίο θα καταβάλλεται από τους πελάτες των τουριστικών καταλυμάτων στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, θα διεκδικήσει η Περιφέρεια , με σκοπό να το διαθέσει σε έργα και  δράσεις βιώσιμης ανάπτυξης, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης των συνεπειών της κλιματικής κρίσης. 

Το θέμα εισηγήθηκε σήμερα ο Περιφερειάρχης, Γιώργος Χατζημάρκος, στο Περιφερειακό Συμβούλιο που συνεδριάζει στη Σύρο.

Ο κ. Χατζημάρκος τόνισε κατ’ αρχάς ότι η θέσπιση του τέλους ανθεκτικότητας ήταν μια κακή στιγμή για το ελληνικό κοινοβούλιο, αφού στην ουσία ονόμασε “τέλος” κάτι που είναι φόρος.

Σημείωσε ωστόσο ότι “η θέσπιση του τέλους αυτού, δίνει την ευκαιρία στην κυβέρνηση, αν θέλει να είναι τίμια απέναντι στην περιοχή του Νοτίου Αιγαίου, να δημιουργήσει έναν μόνιμο μηχανισμό που θα αντικαθιστά τους  ΚΑΠ και θα έρθει να καλύψει την υποχρηματοδότηση και το κενό από την έλλειψη τομεακών έργων στα νησιά της Περιφέρειας”. Και πρόσθεσε ότι “αυτό  που αποτελεί διαχρονική ανάγκη των νησιών, είναι τώρα η ευκαιρία να γίνει με τρόπο τίμιο δημοσιονομικά και πολιτικά, απέναντι στο Νότιο Αιγαίο“. Επιπλέον σημείωσε ότι  το ποσοστό του 75% που διεκδικεί η Περιφέρεια από τα έσοδα που το κράτος θα έχει από το εν λόγω τέλος τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, να μπαίνουν δεσμευτικά σε ειδικό λογαριασμό, με αυστηρά προσδιορισμένο το που θα διατίθενται οι πόροι αυτοί.

Ακούστε εδώ την εισήγηση του Περιφερειάρχη:

Σημειώνεται, ότι το Τέλος αντικατέστησε το Φόρο Διαμονής και επιβάλλεται από την πρώτη Ιανουαρίου του νέου έτους ανά ημερήσια χρήση και ανά δωμάτιο ή διαμέρισμα. Θα φτάνει έως 10 ευρώ από τον Μάρτιο έως και τον Οκτώβριο ενώ τους υπόλοιπους μήνες δεν θα ξεπερνά τα 4 ευρώ.

Το Τέλος καταβάλλεται από τους πελάτες τουριστικών καταλυμάτων, αποδίδεται στην Εφορία από τους ιδιοκτήτες των μονάδων και ήρθε να διαδεχθεί τον φόρο διαμονής, ανεβάζοντας κατά πολύ, το ποσό που θα πληρώνουν οι τουρίστες μας στις διακοπές τους.

Πιο συγκεκριμένα, το Τέλος Ανθεκτικότητας για το διάστημα από αρχές Μαρτίου έως τέλος Οκτωβρίου στα ξενοδοχεία ενός ή δύο αστέρων ξεκινάει από 1,5 ευρώ ανά δωμάτιο και διανυκτέρευση (από 50 λεπτά που ήταν πριν) και αυξάνεται κλιμακωτά φτάνοντας στα 5άστερα έως και τα 10 ευρώ από 4.

Στα ενοικιαζόμενα δωμάτια και διαμερίσματα, η επιβάρυνση είναι 1,5 ευρώ/ διανυκτέρευση ενώ στα 10 ευρώ/διανυκτέρευση ανέρχεται για τις επιπλωμένες βίλες.
Τέλος Ανθεκτικότητας 1,5 ευρώ επιβάλλεται για πρώτη φορά στα ακίνητα βραχυχρόνιας μίσθωσης. Μάλιστα ανεβαίνει στα 10 ευρώ /διανυκτέρευση για μονοκατοικίες άνω των 80 τετραγωνικών.

Από τα παραπάνω λοιπόν προκύπτει, ότι τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν από το Τέλος αυτό θα είναι πάρα πολλά, αν αναλογιστεί κανείς, ότι στα νησιά της περιφέρειάς μας λειτουργούν συνολικά 2.267 μονάδες με 116.828 δωμάτια και 236.011 κλίνες, σύμφωνα με τα στοιχεία του 2023.

Ειδικότερα, το ξενοδοχειακό δυναμικό στα νησιά της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, διαμορφώθηκε ως εξής:
– 5 αστέρια: 294 μονάδες με 36.358 δωμάτια
– 4 αστέρια: 470 μονάδες με 38.232 δωμάτια
– 3 αστέρια: 590 μονάδες με 21.049 δωμάτια
– 2 αστέρια: 736 μονάδες με 18.495 δωμάτια
– 1 αστέρι: 177 μονάδες με 2.694 δωμάτια