Γ.Χατζημάρκος: Κάθε νησί μας θα γυρίσει σελίδα σε ότι έχει να κάνει με τα ζητήματα διαχείρισης των στερεών αποβλήτων 
Περιφέρεια

Γ.Χατζημάρκος: Κάθε νησί μας θα γυρίσει σελίδα σε ότι έχει να κάνει με τα ζητήματα διαχείρισης των στερεών αποβλήτων 

 

Γ.Χατζημάρκος στον RV: Το περιβάλλον δεν αλλάζει με αφορισμούς και καταγγελίες Τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου πέρασαν από την αταξία στην πρωτοπορία (audio)

Στις 28 Μαρτίου στην Αθήνα η κεντρική εκδήλωση παρουσίασης του project “The Rhodes Co-Lab Sustainable Destination”

Για το πρωτοποριακό πρόγραμμα “The Rhodes Co-Lab Sustainable Destination” που ξεκίνησε τη δράση κατά των πλαστικών μίας χρήσης, αλλά και για την κεντρική παρουσίαση του project που θα πραγματοποιηθεί στις 28 Μαρτίου στην Αθήνα και τη χωροθέτηση του υδατοδρομίου στο Μανδράκι της Ρόδου, μίλησε σήμερα στον Real Voice 99.5 και τη Ρένα Παυλάκη, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος.

Στο πλαίσιο του στόχου για τη σταδιακή κατάργηση των πλαστικών μιας χρήσης στο νησί, η πρωτοβουλία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του Ομίλου TUI, που ήδη πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον Δήμο, το ίδρυμα TUI Care Foundation, τον Αναπτυξιακό Οργανισμό K2 της Περιφέρειας και τον ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου, πλέον διευρύνεται με τη συμμετοχή του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου.Μέσα από την πλατφόρμα που δημιουργήθηκε, οι επιχειρήσεις της Ρόδου μπορούν από σήμερα να ενώσουν τις δυνάμεις τους στον αγώνα για την κατάκτηση της plastic-free εποχής.

«Είναι μία πολύ δημιουργική περίοδος και τα νησιά μας απέδειξαν ότι είναι νησιά πρωτοπορίας» δήλωσε μεταξύ άλλων μιλώντας στο σταθμό μας ο Περιφερειάρχης και Πρόεδρος του Διαβαθμιδικού Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Γιώργος Χατζημάρκος, αναφερόμενος στο σχεδιασμό που γίνεται τα τελευταία χρόνια και την αλλαγή νοοτροπίας επί των σημαντικών ζητημάτων, καυτηριάζοντας τη στάση της κακομοιριάς, της μιζέριας και της κλάψας από μερίδα πολιτών. “Το περιβάλλον, δεν αλλάζει με αφορισμούς και καταγγελίες. Αλλάζει με σχέδιο, συνεργασίες, δημιουργικές πρωτοβουλίες και δουλειά. Στην πράξη. Στην Περιφέρεια των μεγαλύτερων περιβαλλοντικών πρωτοβουλιών και έργων, η πράξη είναι στάση ζωής και όπως έχουμε ξαναπεί, υπάρχουν και δημιουργικοί πόλεμοι και εμάς σε αυτούς θα μας βρίσκεται. Με σχέδιο, πρόταση, πρωτοβουλία, ανάληψη ευθύνης και δουλειά”, δηλώνει ο κ. Χατζημάρκος.

Ειδικότερα ο κ. Χατζημάρκος επισήμανε μεταξύ άλλων:

Η συνεργασία μας με το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου έφερε την πρώτη στο πλαίσιο του προγράμματος δράση, η οποία έχει να κάνει με τα πλαστικά μιας χρήσης. Η εξάλειψη των πλαστικών μιας χρήσης είναι ένας πολύ φιλόδοξος στόχος σε διεθνές επίπεδο και τα Ηνωμένα Έθνη έχουν βάλει ως ορόσημο το 2050 να απαλλαγεί ο πλανήτης από το πλαστικό μιας χρήσης γιατί είναι μία εξαιρετικά επιβαρυντική δραστηριότητα για το περιβάλλον. Ο εξαιρετικά φιλόδοξος στόχος σε παγκόσμιο επίπεδο που είναι το 2050 γίνεται ακόμα πιο απαιτητικός σε μας, γιατί βάζουμε μόνοι μας τον πήχη στο 2030, δηλαδή προσπαθούμε να φέρουμε τους στόχους των Ηνωμένων Εθνών 20 χρόνια νωρίτερα. Στο πλαστικό μιας χρήσης ξεκινάμε να στρεφόμαστε εναντίον του να κηρύσσουμε τον πόλεμο μέσα από τις ατομικές επιχειρήσεις για αυτό είναι κρίσιμη η συνεργασία μας με τον θεσμικό φορέα της επιχειρηματικότητας το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου κι έτσι από σήμερα είναι στη διάθεση των επιχειρήσεων η πλατφόρμα μέσα από την οποία δύο πράγματα γίνονται: Πρώτον οι επιχειρηματίες της Ρόδου δηλώνουν το ενδιαφέρον τους για συμμετοχή στο πρόγραμμα και δεύτερον μπορούν εκεί θα καταθέσουν και τη δική τους εμπειρία γιατί κάποιοι έχουν ήδη έχουν προχωρήσει. Θα γίνει όλο αυτό πολύ πιο μεθοδικά δηλαδή από καταγραφή ο πρώτος κρίσιμος αριθμός επιχειρήσεων οι οποίες θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα, οι επιχειρήσεις αυτές θα τύχουν δύο πραγμάτων καθοδήγησης επιστημονικής και δεύτερο είναι ότι θα προβληθούν αυτές οι επιχειρήσεις. Ένα εξάμηνο μετά την λειτουργία όλων μέσα στο πρόγραμμα, θα έρθει και το σήμα το οποίο θα χορηγηθεί από εμάς.

Στον ΦοΔΣΑ γίνεται μία εξαιρετική δουλειά. Είμαι πάρα πολύ περήφανος για τη δουλειά που γίνεται η διαχείριση στερεών αποβλήτων με εξαιρετικές δράσεις εντελώς πρωτοποριακές τρέχουν αυτή τη στιγμή μαζί με όλα τα υπόλοιπα θέματα τα οποία είναι πάρα πολύ μεγάλα.

Κάθε νησί μας θα γυρίσει σελίδα σε ότι έχει να κάνει με τα ζητήματα διαχείρισης των στερεών αποβλήτων.

Σε πολλά νησιά μας, το πρόβλημα έρχεται από το παρελθόν μας έχει βασανίσει πάρα πολύ και ένας από τους βασικούς λόγους που ιδρύθηκε ο ΦοΔΣΑ Ν. Αιγαίου ήταν αυτός.

Είμαι εξαιρετικά περήφανος για την δουλειά που γίνεται στον ΦοΔΣΑ γιατί μέσα σε αυτά τα τρία μόλις χρόνια τα νησιά των Δωδεκανήσων και Κυκλάδων,  από την απόλυτη αταξία, που τα έφερνε στην πρώτη θέση των προστίμων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα ζητήματα της διαχείρισης των σκουπιδιών, πέρασαν στην πρωτοπορία.

Πλέον έχουν σχέδιο, έχουν δρομολογήσει λύσεις πάρα πολύ μεγάλες εξαιρετικά σημαντικές, έχουν εξασφαλίσει χρηματοδοτήσεις επίσης πάρα πολύ μεγάλες, κάθε μέρα γίνεται μία δουλειά η οποία μας οδηγεί μπροστά, αλλάζει επίπεδο ο τόπος και σε αυτό το πολύ μεγάλο ζήτημα αφορά όλα τα όλα τα νησιά”.

Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου πρόσθεσε επίσης ότι :

Τα τελευταία χρόνια γίνεται επιμελώς το σπουδαιότερο κομμάτι αυτής της δουλειάς, να χτυπηθεί αυτή η νοοτροπία η οποία έλεγε ότι τα νησιά είναι τόποι μόνο κλάψας και γκρίνιας. Γιατί μόνα τους ή κάποιοι το έκαναν στη βάση μιας δίκης τους λογικής, έθεσαν τα νησιά σε αυτή την κατηγορία, ξεχασμένα απομονωμένα. Αυτός ο χαρακτηρισμός της άγονης γραμμής έκανε ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του τοπικού πολιτικού συστήματος να διαιωνίζει το είδος του. Αυτό το είχε ανάγκη ανάγκη πρωτίστως ένα ανίκανο τοπικό πολιτικό σύστημα, για να δικαιολογήσει και τη δική του ανυπαρξία και τη δική του αποτυχία στο να φέρει αποτελέσματα. Τα νησιά μας απέδειξαν ότι όχι μόνο δεν είναι τόποι άγονης γραμμής, αλλά είναι τόποι που έχουν βρεθεί στην πρωτοπορία εξαιρετικά σημαντικών δράσεων και πρωτοβουλιών και όχι μόνο σε τοπικό, αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο και αυτό είναι μία αλλαγή στάσης ζωής.

Ξεκινώντας από τη μείωση των πλαστικών μιας χρήσης, η συμμετοχή των τοπικών επιχειρήσεων θα βοηθήσει στη διαμόρφωση και στην εφαρμογή λύσεων κυκλικής οικονομίας προσαρμοσμένων στις ανάγκες και στις συνθήκες των επιχειρήσεων της Ρόδου. Κάθε επιχείρηση επιχείρηση της Ρόδου, μπορεί από σήμερα να δηλώσει το ενδιαφέρον της συμμετοχής στο πρόγραμμα και ταυτόχρονα να υποβάλλει τις απόψεις και τις προτάσεις της συμπληρώνοντας το ερωτηματολόγιο για τη μείωση των πλαστικών μιας χρήσης, το οποίο θα είναι διαθέσιμο για τον επόμενο μήνα στην ηλεκτρονική διεύθυνση: www.waronplastic.gr

Για παράδειγμα, τι θα σας ενθάρρυνε ούτως ώστε να αντικαταστήσετε στην επιχείρησή σας τα πλαστικά μιας χρήσης με βιώσιμες εναλλακτικές; Ποιες προσπάθειες έχετε ήδη κάνει για τη μείωση των πλαστικών και ποιες λύσεις προτείνετε; Χρειάζονται ελάχιστος χρόνος σας για να εγγραφεί η κάθε επιχείρηση τη γνώμη σας στο www.waronplastic.gr και να γίνετε κι εσείς μέρος της δημιουργικής πρωτοβουλίας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του Ομίλου TUI να υποστηρίξει τις επιχειρήσεις στη μετάβαση από τα πλαστικά μιας χρήσης και να διασφαλίσει οφέλη τόσο για το περιβάλλον όσο και για την κοινωνία και τις επιχειρήσεις της Ρόδου. Μάθετε περισσότερα σχετικά με την πρωτοβουλία «The Rhodes Co-Lab Sustainable Destination» και τους στόχους εδώ: www.rhodescolab.com.

Η ΕΠΙΣΗΜΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ “ΤHE RHODES CO-LAB”

Ο κ. Χατζημάρκος αναφέρθηκε και στην πρόσφατη ευρεία κυβερνητική σύσκεψη με αντικείμενο το πρωτοποριακό project “The Rhodes Co–Lab Sustainable Destination” που στόχο έχει να μετατρέψει τη Ρόδο στον πρώτο παγκοσμίως βιώσιμο τουριστικό προορισμό, και συμμετείχαν ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης, η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου, ο γ.γ. Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων Μανώλης Γραφάκος και ο γ.γ. Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών Αριστοτέλης Αϊβαλιώτης. Τον Περιφερειάρχη πλαισίωσαν στην σύσκεψη οι συνεργάτες του, Νίκος Παπασταματίου, Εκτελεστικός Γραμματέας της ΠΝΑι, Ολυμπία Δημοπούλου, Διευθύντρια του Γραφείου Περιφερειάρχη, Αγγελική Χονδροματίδου, project manager του Rhodes Co-Lab, καθώς και ο Κυριάκος Ανδρέου, Γενικός Διευθυντής της PRICE WATERHOUSE COOPERS BUSINESS SOLUTIONS ΑΕ.

Το project “The Rhodes Co–Lab Sustainable Destination”, ως το πρώτο εργαστήριο συνεργασίας για τον επωφελή πράσινο και ψηφιακό μετασχηματισμό ολόκληρης της αλυσίδας υπηρεσιών που συνδέονται με τον τουρισμό, με σκοπό την ολιστική μετατροπή της Ρόδου στον πρώτο παγκοσμίως βιώσιμο τουριστικό προορισμό, ανακοινώθηκε από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Ιανουάριο του 2022, μετά από ειδική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του, με τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη, καθώς και του Διευθύνοντα Συμβούλου του TUI Group, Fritz Joussen, γεγονός που καταδεικνύει τη σημασία που δίνει η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός στα ζητήματα της κλιματικής αλλαγής και της ενεργειακής μετάβασης.

Στην κυβερνητική σύσκεψη αποφασίστηκε, η πρώτη πανελλαδικά παρουσίαση του “The Rhodes Co–Lab Sustainable Destination”, να γίνει στην Αθήνα στις 28 Μαρτίου, παρουσία υψηλόβαθμων κυβερνητικών στελεχών, όπου θα παρουσιαστεί το περιεχόμενο του project, με τα ζητήματα της ενεργειακής μετάβασης τα οποία είναι πολύ ψηλά στις προτεραιότητες της ελληνικής κυβέρνησης αλλά και όλων των διεθνών οργανισμών, ΟΗΕ, ΕΕ κλπ, να τίθενται στο επίκεντρο των συζητήσεων. Ο Περιφερειάρχης, Γιώργος Χατζημάρκος, δήλωσε μετά τη σύσκεψη: “Η ευρεία κυβερνητική σύσκεψη που συγκάλεσε ο Υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος για την πορεία του προγράμματος “The Rhodes Co-Lab”, αποδεικνύει την υψηλή προτεραιότητα που και η κυβέρνηση θέτει στα ζητήματα της κλιματικής αλλαγής και της ενεργειακής μετάβασης. Στην Περιφέρεια των καινοτόμων περιβαλλοντικών πρωτοβουλιών, της Τήλου, της Χάλκης, της Αστυπάλαιας και της Ρόδου, η δουλειά για ένα καλύτερο αύριο δεν είναι λόγια όμορφα, είναι σχέδιο και δράση”.

ΤΟ ΥΔΑΤΟΔΡΟΜΙΟ ΣΤΟ ΜΑΝΔΡΑΚΙ

Τέλος, αναφορικά με το θέμα της χωροθέτησης του υδατοδρομίου στο Μανδράκι, μετά την πρόσφατη εξέλιξη, ο κ. Χατζημάρκος επισήμανε μιλώντας στον RV:

“Η δέσμευση μου αφορούσε το υδατοδρόμιο. Απορρίφθηκε από τις τοπικές υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού, μία πρόταση χωροθέτησης σε ένα συγκεκριμένο χώρο, στο Μανδράκι κι αυτό που είχα πει εγώ είναι ότι το υδατοδρόμιο θα γίνει ούτως ή άλλως, στο ίδιο χώρο ή αλλού. Αξιοποιήσαμε μία πρόβλεψη της νομοθεσίας η οποία δίνει τη δυνατότητα σε οποιοδήποτε συναλλασσόμενο με τη δημόσια διοίκηση έχει μία απόφαση που κρίνει ότι δεν είναι σωστή, να προσφύγει σε μία ανώτερη βαθμίδα δημόσιας διοίκησης. Κάναμε την προσφυγή μας στις κεντρικές υπηρεσίες πια, οχι τις τοπικές, του υπουργείου Πολιτισμού, εξετάστηκε η προσφυγή μας από το πιο σκληρό όργανο ας μου επιτραπεί η έκφραση, το λεγόμενο ΚΑΣ (Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο) το οποίο και απάντησε θετικά κι έτσι πλέον εγκρίθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού η χωροθέτηση στο Μαντράκι. Αυτή τη στιγμή συμπληρώνουμε τον φάκελο που είναι στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών για την αδειοδότησή του και αμέσως μετά θα ξεκινήσουμε την κατασκευή του”. 

 

Πηγή RealVoice Νατάσα Παμπρή