Προκλητικό επεισόδιο από τουρκική ακταιωρό στα Ίμια
Ελλάδα

Προκλητικό επεισόδιο από τουρκική ακταιωρό στα Ίμια

Ένταση υπήρξε το μεσημέρι της Παρασκευής στα Ίμια ανάμεσα σε σκάφος της ελληνικής και τουρκικής ακτοφυλακής, όταν σκάφος της τελευταίας εισήλθε στα ελληνικά χωρικά ύδατα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, τα δυο σκάφη ήρθαν μία ανάσα το ένα από το άλλο μετά από ένα δεκάλεπτο έντασης και κυνηγητού γύρω από τις νησίδες, καθώς το τουρκικό ακταιωρό παραβίασε τη θαλάσσια οριογραμμή ανάμεσα στις δύο χώρες.

Όπως φαίνεται από σχετικό βίντεο, το ελληνικό λιμενικό προσέγγισε το τουρκικό σκάφος  ζητώντας του να απομακρυνθεί με την τουρκική ακταιωρός να αναπτύξει ταχύτητα, χωρίς να απαντήσει.

Η νέα πρόκληση των Τούρκων στην περιοχή, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν είναι η μοναδική των τελευταίων ημερών – καθώς έχουν προηγηθεί ανάλογα περιστατικά με υψηλόβαθμα στελέχη του λιμενικού σώματος να τα χρεώνουν σε «θερμόαιμους κύκλους» της Άγκυρας.

Η εκδοχή της Τουρκίας για το περιστατικό

H τουρκική ιστοσελίδα Sozcu σε δημοσίευμά της υποστηρίζει ότι η τουρκική ακτοφυλακή καταδίωξε ελληνικό σκάφος. Συγκεκριμένα, μετέδωσε πως σκάφος της ελληνικής ακτοφυλακής, που κινήθηκε από την Κάλυμνο γύρω στις 13:52, εισήλθε στα «τουρκικά χωρικά ύδατα» και προσπάθησε να φτάσει στα Ίμια.

Κατά τη διάρκεια της δεκάλεπτης έντασης, το ελληνικό σκάφος σύμφωνα πάντα με τον ιστότοπο της Sozcu «επιχείρησε 4-5 φορές να προσεγγίσει τα Ίμια», και στη συνέχεια απομακρύνθηκε από την περιοχή με την «παρέμβαση του τουρκικού σκάφους».

Η ένταση έληξε όταν το ελληνικό σκάφος, κατά τον ιστότοπο, απομακρύνθηκε προς το νησί της Καλύμνου. Μετά το περιστατικό, δύο σκάφη της ακτοφυλακής από τα λιμάνια της Αλικαρνασσού και του Yalıkavak εστάλησαν στην περιοχή των Ιμίων, καταλήγει το δημοσίευμα.