Η Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ υποστηρίζει υγειονομικά το νησί της Χάλκης
Δωδεκάνησα

Η Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ υποστηρίζει υγειονομικά το νησί της Χάλκης

H Ιατρική Σχολή στο πλαίσιοδράσεων του ΠΜΣ «Παγκόσμια Υγεία – Ιατρική των Καταστροφών», με επικεφαλής τον Κοσμήτορα της Σχολής Επιστημών Υγείας Καθηγητή Χειρουργικής κ. Εμμανουήλ Πικουλή, σε συνεργασία με το Δήμο Χάλκης  συνεχίζει τις δράσεις για την ενίσχυση της  υγειονομικής ετοιμότητας  και ανθεκτικότητας του νησιού.

Το μήνα Φεβρουάριο 2024 επισκέφτηκε τη Χάλκη ομάδα από αποφοίτους και επιστημονικούς συνεργάτες του ΠΜΣ «Παγκόσμια Υγεία – Ιατρική των Καταστροφών», αποτελούμενη από ιατρούς (παιδίατρο, ψυχίατρο, καρδιολόγο κ.ά.) και πραγματοποιήθηκαν  δράσεις όπως:

  1.   Εκπαίδευση σε πρώτες βοήθειες και διαχείριση επειγόντων περιστατικών στο πεδίο με τη χρήση αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή σε κατοίκους του νησιού και σε εκπροσώπους της Αστυνομίας, του Λιμενικού, του Στρατού
  2.   Λειτούργησε επίσης:
    •   Καρδιολογικό Ιατρείο και
    •   Ιατρείο ψυχικής υγείας για τους κατοίκους του νησιού
  1.   Για τον παιδικό πληθυσμό του νησιού πραγματοποιήθηκαν οι παρακάτω δράσεις:
    •   Κλινική παιδιατρική εξέταση και αξιολόγηση σωματικής και ψυχοκοινωνικής ανάπτυξης και
    •   Εργαστήριο πρώτων βοηθειών, για το σύνολο των παιδιών του Νηπιαγωγείου και του Δημοτικού
    •   Αξιολόγηση σωματικής και ψυχοκοινωνικής ανάπτυξης στα παιδιά Γυμνασίου και Λυκείου
    •   Εργαστήριο ψυχικής ανθεκτικότητας για τα παιδιά του Λυκείου
    •   Ειδική εκπαίδευση των δασκάλων και των καθηγητών των σχολείων στις πρώτες βοήθειες και τη χρήση αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή.

 

Το Πρόγραμμα  που στοχεύει στην ανάδειξη της Χάλκης, του πρώτου GR-Εco Island, ως μια βέλτιστη πρακτική στον χώρο της υγειονομικής και ψυχοκοινωνικής ετοιμότητας των μικρών νησιών καθώς και η  έμπρακτη διασύνδεση της πράσινης ανάπτυξης με την ανθεκτικότητα σε περιβαλλοντικούς κινδύνους, εντάσσεται στο πλαίσιο των δράσεων της «Πρωτοβουλίας ‘21», με υποστηρικτές τους:

 

  •          Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση
  •          Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού & Πολιτιστικού Έργου (ΚΙΚΠΕ)
  •          Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου

 

Η «Πρωτοβουλία ’21» συγκροτήθηκε με αφορμή την επέτειο των 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης και είναι το αποτέλεσμα της συστηματικής συνεργασίας κοινωφελών, πολιτιστικών και επιστημονικών ιδρυμάτων της χώρας και της Εθνικής Τράπεζας. Συνεχίζει τη δραστηριότητά της με έμφαση σε δράσεις στο πεδίο της Κλιματικής Αλλαγής και του Περιβάλλοντος. https://www.protovoulia21.gr/