Τουρισμός

Σύλλογος Διευθυντών Ξενοδοχείων Ρόδου – ΕΒΕΔ | Σεμινάριο για την επίδραση της Τεχνητής Νοημοσύνης

Με μεγάλη επιτυχία διοργανώθηκε από τον Σύλλογο Διευθυντών Ξενοδοχείων Ρόδου και το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου διήμερη εκπαιδευτική εκδήλωση με τίτλο “Διαπραγματεύσεις στον Ξενοδοχειακό Κλάδο. Ο ρόλος της τεχνητής νοημοσύνης.  Συμβόλαια Ξενοδοχείων και Ανθρώπινο Δυναμικό”. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στη Ρόδο, 16 & 17 Φεβρουαρίου 2024, στο ΕΒΕΔ. 

Το σεμινάριο πραγματοποιήθηκε από τη Lambda Negotiations, η οποία εξειδικεύεται σε προγράμματα εκπαίδευσης και συμβουλευτικής στις διαπραγματεύσεις.

Η Δρ. Λεμονιά Παπαδοπούλου-Κελίδου, Γενική Διευθύντρια της εταιρείας αναφέρθηκε αναλυτικά στις αιτίες έλλειψης του ανθρώπινου δυναμικού, στην ανάγκη του σωστού job description, στη διαδικασία σωστής επιλογής και τοποθέτησης προσωπικού καθώς επίσης και σε τακτικές αξιολόγησης και εκπαίδευσης των υπαλλήλων με την αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης.

Ο Καθηγητής  Πανεπιστημίου της Βιέννης, Δρ. Νικόλαος Αντωνακάκης παρουσίασε τις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης και τον τρόπο που μπορεί να εφαρμοστεί στη διαχείριση παραπόνων πελατών, στην τιμολογιακή πολιτική, στο marketing, στη διαχείριση συμβολαίων με tour operators και travel agents, στην επικοινωνία με τους πελάτες, στην επιλογή – τοποθέτηση – αξιολόγηση-εκπαίδευση ανθρώπινου δυναμικού και σε πολλές άλλες πτυχές της λειτουργίας ενός ξενοδοχείου.

Ο Δικηγόρος Παρ’ Αρείω Πάγω κ. Νάσος Φανός αναφέρθηκε στο πλήθος εξωδικαστικών επιλογών που διαθέτουν τα ξενοδοχεία και μπορούν να αξιοποιήσουν ως απάντηση σε καταχρηστικές συμπεριφορές των tour operators καθώς επίσης και σε νομικές παγίδες των συμβάσεων με το ανθρώπινο δυναμικό.  Εκτενής ανάλυση έγινε σε στρατηγικές και τακτικές διαπραγμάτευσης με tour operators.

Το σεμινάριο παρακολούθησαν Διευθυντές Ξενοδοχείων, ξενοδόχοι, φοιτητές, επαγγελματίες και μέλη της ΕΠΟΤ. Συμμετείχαν επίσης ο Προέδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου, κ. Γιάννης Παπαβασιλείου και ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού Δωδεκανήσου, κ. Χρήστος Μιχαλάκης.

Κατά γενική ομολογία όλων των συμμετεχόντων το σεμινάριο είχε πολύ υψηλό επίπεδο και καινοτόμο περιεχόμενο.  Είναι ίσως η πρώτη φορά που πραγματοποιείται στο νησί εκπαίδευση που αναφέρεται στην επίδραση της Τεχνητής Νοημοσύνης στις Διαπραγματεύσεις, Ανθρώπινους πόρους, και Νομικά Ζητήματα από εισηγητές με υψηλή επιστημονική πιστοποιημένη εξειδίκευση, γνώση και εμπειρία.

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων Ρόδου Γιώργος Ματσίγκος δήλωσε: “Το σεμινάριο ξεπέρασε τις προσδοκίες μας.   Μας εξέπληξε θετικά το επίπεδο των γνώσεων των εισηγητών και η πρακτική αξία αυτών για τον ξενοδοχειακό κλάδο. Η επικαιροποίηση της γνώσης είναι υποχρέωση όλων όσων εμπλέκονται σοβαρά στον τουρισμό.  Η τεχνητή νοημοσύνη είναι το μέλλον.  Η διαπραγμάτευση είναι αναπόσπαστο μέρος του κλάδου.  Η νομική κάλυψη είναι απαραίτητη σε κάθε βήμα μας”.