Ρόδος

Φοιτητικοί Σύλλογοι Ρόδου: Kατάληψη και κινητοποίηση ξανά την Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου

Συνέχεια και κλιμάκωση στον αγώνα τους ενάντια στο απαράδεκτο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια δίνουν οι Φοιτητικοί Σύλλογοι της Ρόδου με επόμενο σταθμό τη νέα κινητοποίηση τους την Πέμπτη 15 Φλεβάρη στις 12:00, μπροστά από τις καμάρες του Πανεπιστημίου.

Οι Φοιτητικοί Σύλλογοι των τριών τμημάτων του Πανεπιστημίου στη Ρόδο, πραγματοποίησαν τις Γενικές τους Συνελεύσεις, προκειμένου να απαντήσουν αγωνιστικά στο απαράδεκτο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων, που βάζει ταφόπλακα στις σπουδές τους, τα εργασιακά τους δικαιώματα, το μέλλον τους. Οι συμμετοχή φοιτητών ξεπέρασε κάθε προηγούμενο και επιβεβαιώθηκε ότι το νομοσχέδιο έχει απορριφθεί από τη συντριπτική πλειοψηφία των φοιτητών, αφού το πλαίσιο καταδίκης του νομοσχεδίου υπερψηφίστηκε ομόφωνα. Επιπλέον, οι φοιτητικοί Σύλλογοι αποφάσισαν να κλιμακώσουν τον αγώνα τους πραγματοποιώντας κατάληψη στο χώρο του Πανεπιστημίου έως και την Παρασκευή 16/2.

Η απόφαση των Συλλόγων

«Χαιρετίζουμε την τεράστια πανελλαδική συγκέντρωση φοιτητών στην Αθήνα, που έδειξε στην πράξη ότι το νομοσχέδιο της κυβέρνησης έχει απορριφθεί από τη μεγάλη πλειοψηφία των φοιτητών, των καθηγητών, των γονιών μας! Και εμείς εδώ από τη Ρόδο, μαζί με τους συμφοιτητές μας στα υπόλοιπα νησιά του Αιγαίου, ενώσαμε τις φωνές μας για μην κατατεθεί το νομοσχέδιο!

Ο Υπουργός Παιδείας, παρουσίασε το νομοσχέδιο χωρίς ίχνος ντροπής, αποκαλύπτοντας ότι είναι πολύ χειρότερο από αυτό που φανταζόμασταν:

  • Την ώρα που μας λένε ότι «δεν υπάρχουν λεφτά» για τις εστίες και τη σίτιση, ετοιμάζονται να δώσουν 700 εκατομμύρια ευρώ(!) για να φτιάξουν άλλες εστίες με ΣΔΙΤ, δηλαδή με ενοίκιο!
  • Θα αναγνωρίζονται ως Πανεπιστήμια τα πάνω από 30 τριετή κολλέγια που λειτουργούν ήδη στη χώρα!
  • Η αδικία γίνεται νόμος, αφού με 8.500 μόρια και 120.000 ευρώ θα μπαίνει κανείς σε ιατρική!
  • Μπαίνουν δίδακτρα για ξένους αλλοδαπούς φοιτητές στα προπτυχιακά μαθήματα του δημόσιου Πανεπιστημίου, πράγμα που ανοίγει το δρόμο για να πληρώνουμε όλοι!
  • Καταργούνται και συγχωνεύονται τμήματα στα περιφερειακά  Πανεπιστήμια σαν το δικό μας!

Ως εδώ! Η κυβέρνηση να αποσύρει το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια! Αυτό που θέλουμε είναι ένα αποκλειστικά δημόσιο και πραγματικά δωρεάν πανεπιστήμιο χωρίς αποκλεισμούς και κόφτες, πτυχία με αξία για να εργαστούμε με δικαιώματα.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, σε συνέχεια όλων των κυβερνήσεων, υλοποιώντας τις κατευθύνσεις τις ΕΕ, θέλει μέσα στις εξεταστικές μας και με συνοπτικές διαδικασίες να φέρει νομοσχέδιο για να ιδρυθούν ιδιωτικά πανεπιστήμια, να προωθήσει την περαιτέρω διάλυση της δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης. Τώρα ολοκληρώνεται το έγκλημα. Η ίδρυση των ιδιωτικών πανεπιστημίων οδηγεί στην πλήρη διάλυση των πτυχίων μας και την υποβάθμιση των δημόσιων ΑΕΙ. Μαζί με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια θα λειτουργούν και τα δημόσια πανεπιστήμια ακόμα περισσότερο με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, θα διευρύνεται η αγορά πτυχίων και τίτλων σπουδών. Θα αφεθούν χιλιάδες παιδιά φτωχών λαϊκών οικογενειών έξω από τα πανεπιστήμια, οξύνοντας τις ταξικές ανισότητες στην εκπαίδευση. Αυτές είναι οι τραγικές συνέπειες των ιδιωτικοποιήσεων, όπως είδαμε στην πανδημία και τα Τέμπη.

Δε θα δεχτούμε να γίνει η αδικία νόμος! Η πρόσβαση στην πανεπιστημιακή εκπαίδευση θα εξαρτάται ακόμα περισσότερο από το πορτοφόλι κάθε οικογένειας. Για πολλούς θα υπάρχει Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, πολλαπλές πανελλαδικές εξετάσεις και άλλα εμπόδια-κόφτες για να καταφέρουμε να σπουδάσουμε, ενώ για κάποιους ελάχιστη βάση πληρωμής που θα αγοράζουν σπουδές και ισάξια πτυχία! Δε θα ανεχτούμε τη διάλυση των πτυχίων μας! Το πτυχίο μας μετατρέπεται σε ένα ακόμα “χαρτί” στη ζούγκλα της αγοραπωλησίας πτυχίων και τίτλων σπουδών. Θα πρέπει να κυνηγάμε ακόμα περισσότερα, ακόμα και επί πληρωμή πιστοποιητικά και σεμινάρια για να μπορέσουν να επιβιώσουμε, αφού μεγαλώνει η κατηγοριοποίηση των πτυχίων με τους απόφοιτους να ανταγωνίζονται για μια θέση εργασίας, συμπιέζοντας τα εργασιακά, μισθολογικά επαγγελματικά δικαιώματα όλων προς τα κάτω. Μέσω του ανταγωνισμού με τα ιδιωτικά θα έρθουν δίδακτρα στα προπτυχιακά και θα υποβαθμιστούν τα δημόσια πανεπιστήμια! Θα είναι απαγορευτικό για τους περισσότερους να σπουδάσουν, εκτός εάν καταφύγουν σε φοιτητικά δάνεια που θα ξεχρεώνουν για μια ζωή! Μέσω της αξιολόγησης θα προχωρήσουν στις εξαγγελθείσες συγχωνεύσεις και κλείσιμο τμημάτων και θα επιβάλλουν τη μείωση των εισακτέων. Παράλληλα, τα δημόσια ΑΕΙ θα υποχρηματοδοτηθούν περαιτέρω υποβαθμίζοντας μεταξύ άλλων και τη φοιτητική μέριμνα, με τις κρατικές δαπάνες να βρίσκονται ήδη στον πάτο. Σε αυτό το πλαίσιο, για να μπορέσουν να επιβιώσουν τα δημόσια θα αναζητήσουν πόρους από τα δίδακτρα, αλλά και από τον ιδιωτικό τομέα. Τα προγράμματα σπουδών θα αναδιαρθρωθούν στις ανάγκες της αγοράς και στα πρότυπα των ιδιωτικών (ρυθμοί σπουδών, αλυσίδες, ροές, κατευθύνσεις).

Οι φοιτητές δηλώνουμε ότι δεν θα τους περάσει. Το νομοσχέδιο αυτό θα μείνει στα χαρτιά.

Καταγγέλλουμε ακόμα μια φορά την απαράδεκτη εισβολή των ΜΑΤ και την προσαγωγή φοιτητών και φοιτητριών, στη Νομική σχολή του ΔΠΘ στη Κομοτηνή. Οι φοιτητές δεν είμαστε εγκληματίες παλεύουμε για δημόσιες και δωρεάν σπουδές για πτυχία με αξία. Εγκληματική είναι η πολιτική της κυβέρνησης!!

Ενώνουμε τη φωνή μας με τους συναδέλφους μας κι εμείς από εδώ στη Ρόδο. Προχωράμε σε κινητοποίηση την Πέμπτη στις 12:00 με σημείο συνάντησης την πύλη του πανεπιστημίου (Καμάρες).

Απαιτούμε:

• Όχι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια! Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο.

• Όχι στην παράκαμψη και την αναθεώρηση του άρθρου 16!

• Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση για όλους και όλες.

• Ένα ενιαίο πτυχίο με κατοχυρωμένα όλα τα επαγγελματικά δικαιώματα! Κάτω τα χέρια από τα επαγγελματικά δικαιώματα που κατοχυρώνουν τα πτυχία μας! Μόνη προϋπόθεση το πτυχίο για μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα. Όχι στον κατακερματισμό των πτυχίων και των προγραμμάτων σπουδών σύμφωνα με τη στρατηγική της ΕΕ, την “Μπολόνια”.

• Κατάργηση της ισοτίμησης των πτυχίων μας με τα ιδιωτικά κολέγια!

• Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την εκπαίδευση! Δημόσια και δωρεάν σίτιση και στέγαση για όλους χωρίς εργολαβίες.

• Κατάργηση της ΕΒΕ και της Τράπεζας Θεμάτων.

Προχωράμε σε αγωνιστικές αποφάσεις, κλιμακώνουμε τον αγώνα μας, είμαστε ήδη νικητές!

Προχωράμε σε κινητοποίηση την Πέμπτη 15/2 στις 12:00, μπροστά από τις καμάρες.»