H ομορφιά της χειμερινής Ρόδου
Τουρισμός

H ομορφιά της χειμερινής Ρόδου Γιατί αξίζει να ταξιδέψετε στο νησί αυτή την εποχή

Ένα ταξίδι στη Ρόδο του χειμώνα, θα σας συστήσει το πιο γοητευτικό πρόσωπο του νησιού

Φαντάζει παράξενο, μα η χειμερινή Ρόδος αποτελεί τον ιδανικό προορισμό για μοναχικές διαδρομές. Δεν αποπνέει το ιδιαίτερο εκείνο αίσθημα της απομόνωσης που κρυφοϋπάρχει στα μικρονήσια του αρχιπελάγους στο Αιγαίο και ο ήλιος της απλώνεται μαλακός, διερευνητικός, σας βρίσκει όπου κι αν σταθείτε, μένει για λίγο μαζί σας και συνεχίζει την πορεία του. Αν θέλετε τον ακολουθείτε, άλλωστε βρίσκεστε στο σπίτι του.

Στην πραγματικότητα, χειμώνας με την κλιματολογική έννοια της εποχής δεν υπάρχει πια στη Ρόδο. Τον Δεκέμβριο, τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, η θερμοκρασία της ημέρας παραμένει σταθερή γύρω από τους 16-18 βαθμούς Κελσίου, με λίγες ημερολογιακές εξαιρέσεις. Πιο πολλά είναι τα κρύα της άνοιξης, τότε έρχονται τακτικά οι νοτιάδες, βίαιοι, γρήγοροι, να βγάλουν τη θάλασσα στη ξηρά, να μαζέψουν στο διάβα τους όσα προλαβαίνουν, προτού χαθούν. Προτού πάρει τη θέση τους ο αποβροχάρης, δροσερός και σταθερός βοριάς του πελάγους.

Με τον ήλιο καταπρόσωπο και τη βιταμίνη D να χορεύει στο δέρμα, η διάθεση ανάβει, γίνεται πιο φωτεινή, οι αισθήσεις ξυπνούν πεινασμένες και μία προς μία αναζητούν τις μεταμορφώσεις της ιστορίας, να συνδιαλλαγούν μαζί της, ομοτράπεζες ιέρειες και θεές. Με αφετηρία την γιγαντιαία συκομουριά στο Μανδράκι η πορεία προς κάθε σημείο του ορίζοντα φανερώνει γοητευτικά μυστικά.

2.500 χρόνια σε 3.000 βήματα

Αυτός ο δαίμονας στο κινητό τηλέφωνο από μόνος του μετρά βήματα και καμένες θερμίδες, αν και πολλές αντιρρήσεις εγείρονται για το εάν τελικά οι ενδείξεις του είναι σωστές. Το επιχείρημα «περπατούσα όλη μέρα κι αυτό λέει ότι έκαψα τα λιπαρά μιας τυρόπιτας» είναι από μόνο του αρκετό να αμφισβητήσει ολόκληρο το λογισμικό, μαζί με την εταιρεία παραγωγής του. Θεωρώντας ότι τα βήματα μετρούνται σωστά, με αφετηρία τη συκομουριά, σε 3000 βήματα αποκαλύπτεται η νεότερη ιστορία της ιταλικής κυριαρχίας της Δωδεκανήσου, πιο πίσω οι συσπειρώσεις των εκδιωγμένων Ελλήνων χριστιανών προς τα μαράσια, η οθωμανική κυριαρχία, η ιπποτική μεσαιωνική πόλη και βγαλμένα από τα έγκατα της ιστορίας τα σπαράγματα από το αρχαίο τείχος της Ρόδου, όπως αυτό κατασκευάσθηκε κοντά στο τέλος του Πελοποννησιακού Πολέμου.

Όλα προσφέρονται πλήρως αναστηλωμένα, με τα κτήρια ολοζώντανα, τα σοκάκια γεμάτα χρώματα, τα παλιά αρχοντικά γεμάτα ευωδιές, τα ταπεινά βοτσαλωτά σε πλήρη αρμονία με το παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου. Όλα στην αρένα για μια προσωπική αναμέτρηση αισθήσεων.

Η χειμερινή Ρόδος δεν είναι εύκολος προορισμός. Για τον επισκέπτη που επιλέγει προσκύνημα στην ιερή μοναξιά, η πρόκληση φτάνει στα άκρα, με ριπές απαράμιλλης αισθητικής και την ιστορία ωμή να συμβαδίζει μαζί του, μαζί σας. Ολόκληρο το μεγαλείο του χρόνου βρίσκεται σε πλήρη αναμέτρηση με το αιώνιο παρόν και αρκεί μόνο μία ημέρα για την πλήρη βόλτα στα περιεχόμενα του βιβλίου της ιστορίας. Από κει και πέρα, χρειάζεται χρόνος για εξερεύνηση σε βάθος.

Υπάρχει ένας αστικός μύθος που θέλει να ζει κάπου στο Νιοχώρι ένας εκατοντάχρονος Ροδίτης που στο διάβα της ζωής του κατάφερε να ανακαλύψει όλες τις γωνιές της πόλης και να τις συνδέσει με την ιστορία. Ο ίδιος έχει βγάλει «προς πώληση» τη ψυχή του, ώστε να εξασφαλίσει άλλα 100 χρόνια εξερεύνησης για το υπόλοιπο νησί.

Το νησί της κατσαρόλας

Από αιώνες πριν, ως αγροτική και εμπορική περιοχή, η Ρόδος δεν ανέπτυξε κουζίνα θαλασσινών. Τα όσπρια κυριάρχησαν στο τραπέζι, μαζί με το μάτσι, ένα είδος ζυμαρικού από σιμιγδάλι, αυγό, γάλα, και αλάτι. Μάτσι σε σχήματα γεωμετρικά και μάτσι σε μια παραλλαγή μακρόστενου κοχυλιού και το περήφανο όνομα: κουλουρία, μαγειρεμένη σε βούτυρο εξακολουθεί σε ορισμένα χωριά να είναι το φαγητό του γάμου. Όσο πιο πολύ το βούτυρο, τόσο πιο πολύ η ενέργεια για την πρώτη νύχτα του ζεύγους. Κοντά σε αυτά, αιγοπρόβειο κρέας και πουλερικά, όλα στην κατσαρόλα, που κι αυτή έχει στη Ρόδο το δικό της όνομα: Τσούκκα. Διπλό το «κ» να προφερθεί μακρόσυρτα, όπως και ο νησιώτικος χορός.

Τα θαλασσινά στη ροδίτικη κουζίνα τα έφεραν μαζί τους οι μέτοικοι Συμιακοί, οι Καλύμνιοι και οι Καστελλοριζιοί, εκείνοι που έμαθαν από παιδιά να μαζεύουν τους κόκκινους αχινούς, τους σαργούς και τις πέρκες από το λιμάνι, στα κατώφλια των σπιτιών τους. Οι Ροδίτες υποδέχθηκαν τους μέτοικους σαν αδελφούς. Το νησί αφομοίωσε το καινούριο των ψαράδων, δέχθηκε την τέχνη των χτιστάδων της Καρπάθου και την πάντρεψε με τους τεχνίτες του Αρχάγγελου, ανάδεψε τη ψαρόσουπα με το μάτσι και την έκανε δική της. Η Ρόδος έχει τον τρόπο της το καθετί καινούριο να το κάνει δικό της. Δεν το φορτώνεται σαν σαμάρι, ούτε σαν λίπος, μα πιο πολύ το μετουσιώνει σε νεύρο να λειτουργεί ως κομμάτι στο νευρικό της σύστημα.

Η πόλη της Ρόδου προσφέρεται για γαστριμαργικές εμπειρίες και μάλιστα ο ίδιος Απίκιος, φερόμενος και πατέρας της γευσιγνωσίας δεν θα ένιωθε άβολα στα τραπέζια της πόλεως. Βέβαια, μια καλή βουτιά στις γεύσεις της παράδοσης ο επισκέπτης της χειμερινής Ρόδου θα βρει στον Αρχάγγελο, στα Απόλλωνα, στον Έμπωνα, στη Σάλακο, στις Επτά Πηγές, στον Προφήλια, στο Γεννάδι, στο Βάτι, στην Ψίνθο, στις Φάνες, στη Σορωνή, στα Καλαβάρδα, στην Κρητηνία, στην Αρχαία Κάμειρο, στον Ιάλυσο, στην Κρεμαστή, στην Παστίδα, στα Μαριτσά, στα Κολύμπια, στα Αφάντου. Οι επιλογές είναι πολλές και καθεμία με το δικό της ξεχωριστό πιάτο.

Νιώθεις τη φιλοξενία στη διαμονή

Με το τέλος της τουριστικής περιόδου, εκεί κατά τις 10 του Νοέμβρη, οι πτήσεις τσάρτερ σταματούν, τα μεγάλα ξενοδοχεία κλείνουν και μια αλλιώτικη Ρόδος ξυπνά, παίρνει μορφές άγνωστες για όλο εκείνο το βουητό των κεντροευρωπαίων που επιζητούν τη θέρμη του καλοκαιριού. Για τον χειμερινό ταξιδιώτη, οι επιλογές διαμονής επικεντρώνονται στην πόλη της Ρόδου, σε μια σειρά από ξενοδοχεία με αξιώσεις και αντίστοιχο αριθμό μικρών boutique καταλυμάτων. Η πρόσβαση σε όλα είναι εύκολη, μικρές πεζοπορικές διαδρομές, μικρής δυσκολίας και σε εξαιρετικές περιπτώσεις έξτρα δωρεάν παροχή ηλεκτροκίνητων οχημάτων μεταφοράς αποσκευών. Η παροχή είναι απαραίτητη στα boutique της μεσαιωνικής πόλης και προσφέρεται χωρίς περιορισμούς. Με όλα αυτά, η φιλοξενία γίνεται χαρά, γίνεται ανάπαυλα, θέρμη μέσα στον χειμώνα, εμπειρία-πρόσκληση για μελλοντικές επιστροφές.

Επιλογές για φαγητό και διαμονή στη χειμερινή Ρόδο

Semiramis Hotel, οδός Ι. Μεταξά 18, Τηλ: 2241020741, Mediterranean Hotel, οδός Κω 35 – 37, Τηλ: 2241097000, Ξενοδοχείο Ερμής, πεζόδρομος Ν. Πλαστήρα 5, Τηλ: 2241023723, Acandia Hotel, οδός Ηρ. Πολυτεχνείου 6, Τηλ: 2241070220, 10GR Boutique Hotel, Πολυδώρου 16 (μεσαιωνική πόλη), Τηλ: 2241020910, Avalon Boutique Hotel, οδός Χάριτος 9 (μεσαιωνική πόλη), Τηλ: 2241031438, Ancient Knights Luxury Suites, Αγ. Φανουρίου 15 (μεσαιωνική πόλη), Τηλ: 2241028222, Elafos Hotel, στην πλαγιά του βουνού Προφήτης Ηλίας (25 k.m. από Ρόδο), Τηλ: 2241044880).

Εστιατόριο 7 Πηγές, Επ.Ο. Κολυμπίων – Αρχίπολης, (ανοικτά Π.Σ.Κ), Τηλ: 2241056417, Εστιατόριο Γιαρένης, χωριό Απόλλωνα, (ανοικτά Σαββατοκύριακο), Τηλ: 2246091323, Εστιατόριο Παράγκα, χωριό Απόλλωνα, (ανοικτά Σαββατοκύριακο), Τηλ: 2246091247, Ταβέρνα Αντώνης, Λ. Ηρακλειδών – Ιαλυσός (ανοικτά καθημερινά), Τηλ: : 2241093735, Ristorante Pan e Vino, Αλ. Διάκου 7, Ρόδος, (ανοικτά καθημερινά), Τηλ: 2241038755, Εστιατόριο Αρχονταρίκι, Κλ. Πέπερ 91, Ρόδος (ανοικτά καθημερινά), Τηλ: 2241029054

travel.gr

ΑΠΟ ΤΟΝ ΝΕΚΤΑΡΙΟ ΚΑΛΟΓΗΡΟΥ