Περιφέρεια

Σε εξέλιξη η Γενική Συνέλευση της ΕΝΠΕ για την εκλογή των μελών του Διοικητικού και Εποπτικού Συμβουλίου

Σημαντική μέρα για την Ένωση Περιφερειών Ελλάδας.

Σε εξέλιξη είναι η Γενική Συνέλευση της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας στην Αθήνα για την εκλογή των μελών του Διοικητικού και Εποπτικού Συμβουλίου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝ.Π.Ε.).

Η Γενική Συνέλευση άρχισε στις 9.00’ το πρωί και θα διαρκέσει μέχρι τις 20.00’ και πραγματοποιείται σε ξενοδοχείο των Αθηνών.

Στη Γενική Συνέλευση, την έναρξη των εργασιών θα κηρύξει ως Πρόεδρος ο Περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς, ενώ χαιρετισμούς θα απευθύνουν η Υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως και ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος.

Την κεντρική ομιλία θα πραγματοποιήσει ο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ, Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας.

Το πρόγραμμα

Αναλυτικά, το πρόγραμμα της Γενικής Συνέλευσης είναι το εξής:

  • 09.00 – 10.30: Προσέλευση – Διαπιστεύσεις Συνέδρων
  • 10.30 – 10.45: Έναρξη Γενικής Συνέλευσης – Πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης και Περιφερειάρχης Αττικής Νικόλαος Χαρδαλιάς
  • 10.45 – 11.15: Χαιρετισμοί Υπουργού Εσωτερικών Νίκης Κεραμέως και Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών Θεόδωρου Λιβάνιου
  • 11.15 – 11.45: Ομιλία Προέδρου ΕΝΠΕ και Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα
  • 11.45-12.00: Έγκριση εργασιών από τη Γενική Συνέλευση και Εκλογή Εφορευτικής Επιτροπής
  • 12.00 -13.00: Κατάθεση υποψηφιοτήτων στην Εφορευτική Επιτροπή για τα Μέλη του Διοικητικού και Εποπτικού Συμβουλίου
  • 13.00 -14.00: Τοποθετήσεις Συνδυασμών και Κατάρτιση ψηφοδελτίων από την Εφορευτική Επιτροπή
  • 14.00-17.00: Απόστολος Τζιτζικώστας
  • 17.00 -20.00: – Διαλογή ψήφων και έκδοση αποτελέσματος ψηφοφορίας.

 

ΕΝΠΕ: 4 παρατάξεις διεκδικούν θέσεις στο ΔΣ -Για πρόεδρος ο Απ. Τζιτζικώστας

Σε εξέλιξη είναι η Γενική Συνέλευση της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) με θέμα την “Εκλογή μελών Διοικητικού και Εποπτικού Συμβουλίου της Ένωσης ”. (δείτε το πρόγραμμα εδώ).

Όπως έχει γράψει η aftodioikisi.gr στην ΕΝΠΕ, υπάρχει μια άτυπη “συμφωνία” για την ανανέωση της θητείας του Απόστολου Τζιτζικώστα στη θέση του προέδρου της ΕΝΠΕ και  το ενδιαφέρον εστιάζεται τόσο στις έδρες όσο και στις θέσεις των Αντιπροέδρων.

Τα νέα «δεδομένα» έχουν ως εξής:

Από τις συνολικά 25 έδρες στο ΔΣ της ΕΝΠΕ οι 13 αυτοδικαίως “πάνε” στους Περιφερειάρχες και οι 12 σε περιφερειακούς συμβούλους.

Στις διαδικασίες μετέχουν 4 παρατάξεις:

— Η πρώτη παράταξη είναι της ΝΔ, με επικεφαλής τον Απ.Τζιτζικώστα.

— Η δεύτερη ΣΥΡΙΖΑ-ανεξάρτητη, με επικεφαλής τον Γ. Ιωακειμίδη (επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας της Π. Αττικής).

— Η τρίτη (προερχόμενη από το ΠΑΣΟΚ) δεν κατάφερε να βρει επικεφαλής και κάποιοι στηρίζουν κυρίως από την Αττική τον Βαγγέλη Αλμπάνη (περιφερειακό σύμβουλο ΝΑ Αττικής) και οι υπόλοιποι τον περιφερειακό σύμβουλο Κεντρικής Μακεδονίας Χρήστο Παπαστεργίου. Επίσης τα στελέχη του Περιφερειάρχη Κρήτης Στ. Αρναούτακη (είχε εκλεγεί με στήριξη ΝΔ – ΠΑΣΟΚ) διχάστηκαν και οι μισοί θα στηρίξουν το ψηφοδέλτιο της ΝΔ και οι υπόλοιποι τον Χρ. Παπαστεργίου.

— Η Τέταρτη παράταξη είναι του ΚΚΕ με τον Σωτήρη Αβραμόπουλο (περιφερειακό σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας).

Να θυμίσουμε ότι, από τους 13 Περιφερειάρχες οι 7+1 υποστηρίζονται από τη ΝΔ (σ.σ. ένας εξ αυτών ο Σ. Αρναουτάκης, προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ και στηρίχθηκε και από το κόμμα του, ενώ οι Γιάννης Τρεπεκλής, Χριστόδουλος Τοψίδης, Γιώργος Αμανατίδης, Κωνσταντίνος Μουτζούρης, είναι “γαλάζιοι αντάρτες”, αφού προέρχονται από το κυβερνών κόμμα, αλλά κατέβηκαν ως ανεξάρτητοι κερδίζοντας τους επίσημους υποψηφίους της ΝΔ.  Ο μόνος περιφερειάρχης που στηρίχθηκε από ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ είναι ο Δ. Κουρέτας της Θεσσαλίας.

Σύμφωνα με τα προγνωστικά στους περιφερειακούς συμβούλους, από τους δώδεκα, οι 9 που θα εκλεγούν -απ΄ό,τι φαίνεται- θα προέρχονται από τη Νέα Δημοκρατία, ένας από το ΠΑΣΟΚ και ένας από τον ΣΥΡΙΖΑ και ένας ενδεχομένως από το ΚΚΕ.

 

Ως εκ τούτου, η “μάχη” και το ενδιαφέρον στρέφεται στις θέσεις των Αντιπροέδρων.

Τα ονόματα που ακούγονται είναι για Α’ αντιπρόεδρος ο Περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς και Β’ Αντιπρόεδρος ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης,

Για θέση Γ’ αντιπροέδρου  ο Γιώργος Χατζημάρκος, Περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου.

Μετά από τις σημερινές διαδικασίες, θα εκλεγούν τα μέλη του ΔΣ και θα ακολουθήσει συνεδρίαση όπου, με βάση τα αποτελέσματα, θα αποφασιστεί η συγκρότηση του νέου προεδρείου της ΕΝΠΕ.