Νότιο Αιγαίο Πολιτική

Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη: “Καμία ΕΔΕ, καμία παρέμβαση. Υποχρέωσή μας να ερευνήσουμε το δημοσίευμα ιστοσελίδας της Κω”

Κανένας “δάκτυλος” δεν υπήρξε από πλευράς του Περιφερειάρχη ξεκαθάρισε ο Ανδρέας Νικολακόπουλος στη Βουλή, βάζοντας τέλος στους επίμονους και αυθαίρετους ισχυρισμούς περί εμπλοκής του Γιώργου Χατζημάρκου, στην – ψευδώς φημολοφούμενη – διενέργεια ΕΔΕ σε βάρος αστυνομικών. Ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη τόνισε ότι πρόκειται επί του παρόντος για προφορική διερεύνηση του περιστατικού.

Τέλος στην επίμονη όσο και παντελώς αστήρικτη και αυθαίρετη φημολογία, σύμφωνα με την οποία υπήρξε παρέμβαση του Περιφερειάρχη Γιώργου Χατζημάρκου προκειμένου να διενεργηθεί ΕΔΕ για τους αστυνομικούς που … τσιμέντωσαν λακκούβα στο επαρχιακό οδικό δίκτυο της κω, έβαλε ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Ανδρέας Νικολακόπουλος, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής χθες το βράδυ και απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Νικητιάδη.

Ο υφυπουργός τόνισε ότι η διαδικασία κινήθηκε από την ώρα που είδε το φως της δημοσιότητας δημοσίευμα και φωτογραφίες σε ιστοσελίδα της Κω, επισημαίνοντας ότι αποτελεί υποχρέωση της  Ελληνικής Αστυνομίας να διερευνήσει κάθε ζήτημα που αφορά το ένστολο προσωπικό της  και αυτό έκανε, διευκρινίζοντας ότι δεν πρόκειται για ΕΔΕ, αλλά για προφορική κατ’ αρχήν διερεύνηση του περιστατικού, η οποία θα κρίνει αν θα υπάρξουν πειθαρχικές κυρώσεις ή όχι.

Επίσης, ο υφυπουργός διαχώρισε πλήρως το συγκεκριμένο συμβάν από άλλες εθελοντικές πρωτοβουλίες φιλανθρωπικού χαρακτήρα που κατά καιρούς έχουν αναλάβει ένστολοι, λέγοντας ότι εδώ πρόκειται για κάτι εντελώς διαφορετικό. 

Ειδικότερα, για την διερεύνηση του περιστατικού από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ο υφυπουργός ανέφερε:

“Δεν είχε να κάνει με οποιαδήποτε καταγγελία του Περιφερειάρχη, εδώ ήταν ένα συγκεκριμένο δημοσίευμα που εκκίνησε τη διαδικασία από την πλευρά της Ελληνικής Αστυνομίας. Το ένστολο προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας έχει αυξημένο καθήκον υπακοής και νομιμοφροσύνης και το υπηρεσιακό αυτό καθήκον επεκτείνεται και εκτός διατεταγμένης υπηρεσίας, επιβάλλοντας την τήρηση του Συντάγματος στο νόμο των διαταγών της υπηρεσίας και κάθε άλλης χρηστής συμπεριφοράς που πρέπει να τηρεί ο αστυνομικός λόγω της ιδιότητας του. Πρέπει να ελέγχεται κάθε παράνομη, αντικοινωνική, απρεπής συμπεριφορά και δική μας υποχρέωση είναι να παρακολουθούμε συνεχώς όλα ανά την επικράτεια περιστατικά και να διερευνούμε κάθε καταγγελία ή κάθε πληροφορία.

Εγώ δεν μπορώ να υιοθετήσω των προτέρων αν εδώ πέρα υπάρχει οποιαδήποτε παράνομη πράξη ή ακόμα και κάποιο πειθαρχικό παράπτωμα, όμως για την προάσπιση του κύρους και το θεσμό της ΕΛ.ΑΣ η Αστυνομία πρέπει να κάνει διερεύνηση κάθε υπόνοιας παραβατικής συμπεριφοράς εκ μέρους του προσωπικού της και πρέπει να διερευνώνται όλες οι αιτιάσεις, όλα τα καταγγελλόμενα. Εδώ δεν μιλάμε για καταγγελία Περιφερειάρχη. Στις 8/1/24 αναρτήθηκε ένα άρθρο στην ηλεκτρονική εφημερίδα “Το Βήμα της Κω”, όπου έχει τον τίτλο “Αστυνομικοί σταμάτησαν μπετονιέρα για να κλείσουν λακκούβες στη Μεσαριά”. Όπως αντιλαμβάνεστε,  η καταγγελία δεν αφορά μόνο το γεγονός ότι κάποιοι αστυνομικοί έκλεισαν μία λακκούβα, η καταγγελία λέει ότι αστυνομικοί σταμάτησαν μπετονιέρα για να κλείσουν τη λακκούβα. Εγώ επαναλαμβάνω και πάλι δεν μπορώ να υιοθετήσω τίποτα από όλα αυτά και δεν υιοθετούμε τίποτα από όλα αυτά. Τι πρέπει να κάνουμε όμως σε αυτή την περίπτωση;

Προφανώς και το αντιληφθήκατε ότι δεν κάναμε πειθαρχική δίωξη και ΕΔΕ.  Έπρεπε, όμως, να διερευνήσουμε, να μην αφήσουμε καμία σκιά στη συγκεκριμένη υπόθεση. Δόθηκε 11/1/24 διαταγή της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Νοτίου Αιγαίου και διατάχθηκε από τη Β Διεύθυνση Αστυνομίας Δωδεκανήσου η διενέργεια προκαταρκτικής Διοικητικής Εξέτασης προς διερεύνηση της υπόθεσης σύμφωνα με το άρθρο 21, 22, 24 παράγραφος εδάφιο Α του προεδρικού διατάγματος 120/2008. Τι διερευνάται σε αυτή την περίπτωση; Σύμφωνα με το νόμο σε περίπτωση που πιθανολογείται ή δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις, να δούμε δηλαδή αν πρέπει να ασκηθεί κάποια πειθαρχική δίωξη ή αν πρέπει να διαταχθεί ΕΔΕ στη συγκεκριμένη περίπτωση.  Άρα, λοιπόν,  αυτό που κάναμε είναι να μην αφήσουμε καμία σκιά, να απαντήσουμε, να διερευνήσουμε αυτό που λέει ένα site εκεί και να έχουμε πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης.  Δεν είχε να κάνει με οποιαδήποτε καταγγελία του Περιφερειάρχη, εδώ ήταν ένα συγκεκριμένο δημοσίευμα που εκκίνησε τη διαδικασία από την πλευρά της Ελληνικής Αστυνομίας”

Και πρόσθεσε:

“Δεν είμαστε αντίθετοι σε πράξεις αλληλεγγύης, εθελοντισμού, από την πλευρά των αστυνομικών, υπό τον όρο ότι δεν προσβάλλουν το κύρος και το θεσμό της Ελληνικής Αστυνομίας. Όταν υπάρχουν τέτοιες συμπεριφορές, ναι, τις επιβραβεύουμε, όμως εδώ διερευνάται κάτι το οποίο είναι κάτι διαφορετικό.

Η προκαταρκτική διοικητική εξέταση σε κάθε τέτοια διαδικασία είναι μυστική σύμφωνα με το νόμο, διερευνάται ανεξάρτητα, χωρίς να μπορούμε να έχουμε εικόνα ή έλεγχο. Αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη μία διαδικασία, δεν μπορώ ούτε να προδικάσω το αποτέλεσμα, ούτε να κάνω οποιαδήποτε ευχή. Άρα αυτό που μένει να δούμε είναι διερευνηθούν όπως πρέπει όλα τα πραγματικά περιστατικά, να δούμε και αν αυτή η καταγγελία με τις φωτογραφίες έχει κάποια βάση και από κει και πέρα θα υπάρξει απόφαση του αρμόδιου οργάνου. Και εφόσον διαπιστωθεί ότι δεν έχει τελεστεί οποιαδήποτε πειθαρχική ή παράνομη πράξη θα τεθεί στο αρχείο, σε διαφορετική περίπτωση θα ασκηθεί πειθαρχική διαδικασία”.