Περιφέρεια

Γ. Χατζημάρκος στον RV για σύσκεψη υπ. Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής – ΠΝΑΙ: Το κοινό μας μήνυμα είναι ότι κανένα νησί δεν είναι μόνο του (audio)

 

Κύκλο συναντήσεων για θέματα των έργων υποδομής στα νησιά, τα λιμάνια, την ύδρευση, την ακτοπλοΐα, τα υδροπλάνα και ο,τιδήποτε έχει να κάνει με τη νησιωτικότητα, ξεκίνησε χθες από τη Ρόδο το υπουργείο Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, με την πρώτη σύσκεψη να πραγματοποιείται στο περιφερειακό μέγαρο, υπό τον υφυπουργό Γιάννη Παππά και τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργο Χατζημάρκο, παρουσία πολλών στελεχών του υπουργείου και της Περιφέρειας.

Στον απόηχο της σύσκεψης, απόλυτα ικανοποιημένος δήλωσε στον Real Voice 99.5 και τη Ρένα Παυλάκη ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος, τονίζοντας ότι «το κοινό μας μήνυμα στα νησιά μας, είναι ότι κανένα δεν είναι μόνο του».

 

Το Νότιο Αιγαίο έχει 119 λιμάνια και όλα έχουν προβλήματα. Είμαστε δίπλα τους και προσπαθούμε να βάλουμε πλάτη, γιατί στη νησιωτική Ελλάδα μόνο έτσι μπορεί να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα, δήλωσε ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος – Μνήμες από τη φωτιά του περασμένου Ιουλίου στη Ρόδο “ξύπνησαν” στη χθεσινή εκδήλωση του υφυπουργού Ναυτιλίας & Ν.Π. όπου τιμήθηκε και ο Περιφερειάρχης. “Δυσκολευόμουν να μιλήσω γι’ αυτό, γιατί η αλήθεια είναι ότι δεν ήμασταν όλοι ενωμένοι. Πετύχαμε τον απόλυτο στόχο στο 100% να μη χαθεί καμία ανθρώπινη ζωή”, τόνισε σχετικά

 

Ο κ. Χατζημάρκος ευχαρίστησε τον Υφυπουργό Γιάννη Παππά για την εμπιστοσύνη και τη νέα αντίληψη που εισάγει, όχι μόνο στο νησιωτικό χώρο αλλά και ευρύτερα στη δημόσια διοίκηση, όπως είπε χαρακτηριστικά.

“Ευχαρίστησα τον κ. Παππά για τη νέα αντίληψη που υπάρχει στο υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Έχουμε συχνές επαφές με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου. Χθες όμως έγινε για πρώτη φορά αυτό, συναντήθηκαν στο ίδιο τραπέζι και ενώσαμε τη γνώση, εμπειρίες, χρηματοδοτικά εργαλεία, προτάσεις, λίστες και έγιναν και οι δύο πλευρές πιο πλούσιες και μπαίνουν προτεραιότητες, βγάλαμε οδικό χάρτη για πάρα πολλά έργα, μοιράσαμε δουλειά, γνωρίστηκαν οι άνθρωποι μεταξύ τους και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό και πρόσφατα με τη νέα νομοθεσία έφυγε η Δ/νση που ήταν στο υπ. Υποδομών για τις λιμενικές υποδομές (Δ20) και μεταφέρθηκε στο υπ. Ναυτιλίας. Ορθά έπραξε η Κυβέρνηση τη μεταφορά της και έτσι χθες πήγαμε τη συζήτηση νησί-νησί, λιμάνι-λιμάνι για να δούμε πως θα δώσουμε λύσεις. Π.χ. λιμάνι στην Κάμειρο Σκάλα Ρόδου, Κέφαλο Κω, Πηγάδια Καρπάθου. Η Κάλυμνος είναι στο τελικό στάδιο και τελειώνει μία πολύ μεγάλη παρέμβαση. Υπάρχει εξέλιξη στο Αγαθονήσι. Στο Λακκί της Λέρου υπάρχει ένα θέμα με την καθίζηση και ένα πρόβλημα στην Αστυπάλαια. Νέα προβλήτα σχεδιάζεται στη Σύρο, στη Σχοινούσα παλεύουμε να “ξεκολλήσουμε” το θέμα εκεί….

Το Νότιο Αιγαίο έχει 119 λιμάνια και νομίζω όλα έχουν προβλήματα. Το μεγάλο όμως μήνυμα είναι ότι κανένα νησί δεν είναι μόνο του.

Εμείς σαν ΠΝΑΙ δεν έχουμε καμία αρμοδιότητα στα λιμάνια, τα διαχειρίζονται τα ΔΛΤ, όμως είμαστε δίπλα τους και προσπαθούμε να βάλουμε πλάτη γιατί στη νησιωτική Ελλάδα μόνο έτσι μπορεί να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα”, ανέφερε σχετικά.

Έχουν γίνει άλματα στις υδρεύσεις στα νησιά, είπε σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, ενώ για το θέμα του υδατοδρομίου στο λιμένα του Μανδρακίου, ο κ. Χατζημάρκος ανέφερε ότι η Εφορεία Νεοτέρων Μνημείων απάντησε αρνητικά, σημειώνοντας ότι το υδατοδρόμιο θα γίνει πάση θυσία.

Επίσης ανέφερε ότι μέσα στο 2024 υπολογίζει να ξεκινήσει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου να φτιάχνει και τα δικά της γραφεία.

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΤΑ SOCIAL MEDIA 

Με ανάρτησή του ο κ. Χατζημάρκος μέσα από τον προσωπικό του λογαριασμό στα social media παραθέτει και σχετικό video από τη χθεσινή σύσκεψη, σημειώνοντας ότι Την χαρά και την τιμή να φιλοξενήσουμε τον Υφυπουργό Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Παππά, είχαμε χθές. Τον Υφυπουργό, και στελέχη του Υπουργείου που χειρίζονται κρίσιμα θέματα, που μαζί με τους δικούς μας συνεργάτες πήραμε όλοι μέρος σε μία πολύωρη σύσκεψη ανάλυσης ζητημάτων των νησιών μας.
Λιμενικές υποδομές, έργα ύδρευσης και ακτοπλοϊκές συνδέσεις συζητήθηκαν αναλυτικά, ανταλλάξαμε γνώση και προτάσεις, συντονίσαμε υπηρεσίες και ενέργειες.
Είναι η πρώτη φορά που κάτι τέτοιο γίνεται σε αυτό το βάθος και με τις υπηρεσίες των δυο οργανισμών, εκτός από το πολιτικό προσωπικό, να ενώνουν δυνάμεις και να δουλεύουν σε κοινό σχέδιο.
Μας ενώνει αυτό που υπηρετούμε, η νησιωτική Ελλάδα. Μας ενώνει και μας εμπνέει ταυτόχρονα και η κοινή προτεραιοποίηση μόνο σε θετικό αποτέλεσμα μπορεί να οδηγήσει.
Θέλω να ευχαριστήσω τον Υφυπουργό Γιάννη Παππά για την εμπιστοσύνη και τη νέα αντίληψη που εισάγει, όχι μόνο στον νησιωτικό χώρο αλλά και ευρύτερα στη δημόσια διοίκηση.
Το κοινό μας μήνυμα στα νησιά μας είναι ότι κανένα δεν είναι μόνο του”

 

 

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΊΟΥ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΥΧΗ ΕΚΚΕΝΩΣΗ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΩΝ ΠΥΡΚΑΓΙΩΝ ΤΟ ΠΕΡΑΣΜΕΝΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ

Ο κ. Χατζημάρκος αναφέρθηκε και στη χθεσινή ειδική εκδήλωση του υφυπουργού Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Παππά να τιμήσει στην κατάμεστη αίθουσα ξενοδοχείου στο κέντρο της Ρόδου, όσους συνέβαλαν επιτυχώς, στη δια θαλάσσης επιχείρηση εκκένωσης, κατά τη διάρκεια των πυρκαγιών στο νησί τον περασμένο Ιούλιο. Ειδικότερα ο κ. Παππάς απένειμε επαίνους στην Περιφέρεια και στο Δήμο Ρόδου, στους ιδιώτες εθελοντές κυβερνήτες σκαφών και πλοιοκτήτες, σε στελέχη του Στρατού Ξηράς, του Πολεμικού Ναυτικού, της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και του Λιμενικού Σώματος.

Ο κ. Χατζημάρκος παρέλαβε τον έπαινο από τον υφυπουργό Γ. Παππά και τον Αρχηγό του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, Αντιναύαρχο Λ.Σ. Γεώργιο Αλεξανδράκη, για τη συμβολή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στην αντιμετώπιση αυτής της κρίσης, βαθύτατα συγκινημένος και δυσκολευόμενος να περιγράψει εκείνες τις εφιαλτικές ημέρες που βίωσε ο τόπος, ενώ το νησί βρισκόταν στο pick της τουριστικής περιόδου.

“Ήταν πολύ δύσκολο ότι φέραμε στη μνήμη μας τις δύσκολες μέρες που περάσαμε το καλοκαίρι του 2023”, δήλωσε στον Real Voice 99.5 ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος. “Δυσκολευόμουν να μιλήσω γι’ αυτό, γιατί η αλήθεια είναι ότι δεν ήμασταν όλοι ενωμένοι. Πετύχαμε τον απόλυτο στόχο στο 100% να μη χαθεί καμία ανθρώπινη ζωή”.

 

Ο κ. Χατζημάρκος ανέφερε χαρακτηριστικά: Συνεχάρη τόσο τον υπουργό, όσο και όσους συμμετείχαν, αλλά πραγματικά είναι πολλά τα μαθήματα που έχουμε να πάρουμε και τίποτα δεν πρέπει να ξεχάσουμε. Έγιναν και πολλά πράγματα σωστά και πολλά λάθος, αλλά έτσι συμβαίνει πάντα στις κρίσεις. Έχω διαχειριστεί πολλές κρίσεις και δε θυμάμαι σε καμία να πήγαν όλα τέλεια, αλλά σ’ αυτή την κρίση των δασικών πυρκαγιών, σε ένα νησί που δεν υπήρχε ελεύθερο δωμάτιο πουθενά, ένα κομμάτι του νησιού αντιμετώπιζε μία μεγάλη κρίση και ένα άλλο λειτουργούσε κανονικά ως τουριστικός προορισμός. Μου είναι δύσκολο να τα μεταφέρω όλα στη μνήμη γιατί κάποια πράγματα είναι ντροπιαστικά εν μέσω χυδαίων επιθέσεων.

Κανείς δεν επιζητούσε να συγκρίνει την περίπτωση της Ρόδου με άλλες περιοχές, όπως το Μάουι με τους εκατοντάδες νεκρούς, για να δει κανείς τι έγινε στη Ρόδο. Και σε πολλές περιπτώσεις με δικά μας έξοδα στείλαμε και τις βαλίτσες στους τουρίστες στις χώρες τους, αυτών που έφυγαν από τα ξενοδοχεία που εκκενώθηκαν, όπου δε χάθηκε καμία.

Ο τρόπος που αντιμετωπίζεις τις κρίσεις δε μπορεί να γίνει μετά από ένα γραφείο ή ένα καναπέ. Οι παράμετροι που έχουν και καθορίζουν τη στιγμή που τρέχουν τα γεγονότα, αλλάζουν με τρομακτική ταχύτητα και πρέπει να έχει εικόνα της πραγματικότητας.

Αυτό που θολώνει το τοπίο στις καταστάσεις αυτές είναι τα fake news. Πρέπει να φιλτράρεις χιλιάδες ψευδείς ειδήσεις για να πάρεις την όσο το δυνατόν πιο σωστή απόφαση, που με το αλάνθαστο του Πάπα στη σερβίρουν. Ο τόπος είναι όρθιος και συνεχίζει. Έδειξε σε μία ακόμη κρίση ότι έχει περιεχόμενο και τη δυνατότητα να ξεπερνάει καταιγίδες την πιο δύσκολη ώρα.

Έχω πάνω από 200 εκπομπές μέχρι και σε πολιτείες, όπως το Τέξας και την Αργεντινή, που παρουσιάζουν την προσπάθεια που έγινε και λέω δεν μπορούμε να μιλήσουμε στον τόπο μας γι’ αυτό, για το δηλητήριο που χύνεται με τόση ευκολία; Χρειάζεται να ταξιδέψουμε για να πάρουμε δύναμη για να αντιμετωπίσουμε την επόμενη κρίση.

ΠΑΡΑΔΙΔΕΤΑΙ ΤΟ ΜΑΡΤΙΟ Ο ΒΟΡΕΙΟΣ ΧΥΤΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΡΟΔΟΥ

Την 1η Μαρτίου παραδίδεται από το ΦοΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου στο Δήμο Ρόδου ο Βόρειος ΧΥΤΑ με το νέο του κύτταρο, σε χρόνο ρεκόρ και με ταχύτατες διαδικασίες, όπως δήλωσε στο σταθμό μας ο Περιφερειάρχης και Πρόεδρος του Διαβαθμιδικού Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος.

 

 

realvoice Νατάσα Παμπρή