Εκδικάστηκαν οι ενστάσεις για τις εκλογές στον Δήμο της Ρόδου Μέσα στο επόμενο 20ήμερο η απόφαση
Δήμος

Εκδικάστηκαν οι ενστάσεις για τις εκλογές στον Δήμο της Ρόδου Μέσα στο επόμενο 20ήμερο η απόφαση

Παρουσία του δημάρχου Ρόδου κου Αλέξανδρου Κολιάδη, εκδικάστηκαν σήμερα το πρωί από το Τριμελές Διοικητικό Πρωτοδικείο Ρόδου 2ο Τμήμα (έδρας) η ένσταση και η αντένσταση που έχουν καταθέσει οι παρατάξεις των κ.κ. Αντώνη Καμπουράκη και Αλέξανδρου Κολιάδη αντίστοιχα, για το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών της 8ης Οκτωβρίου, στον δήμο της Ρόδου.

Τον πρώην δήμαρχο Ρόδου κ. Αντώνη Καμπουράκη εκπροσώπησαν οι δικηγόροι Ανδέας Λοβέρδος, Λάμπρος Πάσχος και Δημήτρης Βερβέρης, ενώ τον Δήμαρχο Ρόδου κ. Κολιάδη οι δικηγόροι κ. Κωνσταντίνος Χρυσόγονος, Βασίλης Παπαδημητρίου και Κωνσταντίνος Χαλικάς.

Οι νομικοί σύμβουλοι των δύο πλευρών κατέθεσαν τα επιχειρήματά τους και το δικαστήριο αναμένεται να εκδώσει την απόφασή του μέσα στον Φεβρουάριο.

Ήδη, από την προηγούμενη δικάσιμο, στις 14 Δεκεμβρίου 2023, οπότε και οι υποθέσεις αναβλήθηκαν για τις 25 Ιανουαρίου 2024, οι δικηγόροι της παράταξης του κ. Καμπουράκη «Με Δύναμη για τη Ρόδο», κ.κ. Ανδρέας Λοβέρδος και Λάμπρος Πάσχος, είχαν προαναγγείλει ότι έχουν στη διάθεσή τους περισσότερα στοιχεία από αυτά που ήδη αναφέρουν στην ένστασή τους, τα οποία ενισχύουν τις θέσεις και τις απόψεις τους.

Τα στοιχεία αυτά έχουν δηλώσει ότι πρόκειται να τα δώσουν στη δημοσιότητα όταν εξεταστεί η υπόθεση από το αρμόδιο δικαστήριο.

«Έτοιμη» δηλώνει και η πλευρά της παράταξης του κ. Κολιάδη «ΕΝ.Α. – ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ- ΜΑΖΙ για τη Ρόδο», η οποία έχει καταθέσει αντένσταση. Οι δικηγόροι της παράταξης του κ. Κολιάδη, κ.κ. Κώστας Χαλκιάς και Βασίλης Παπαδημητρίου, έχουν κάνει την απαραίτητη προετοιμασία που απαιτείται για να παραστούν στο δικαστήριο για την εκδίκαση της υπόθεσης.

Υπενθυμίζεται, πως η ένσταση της παράταξης του κ. Καμπουράκη «Με Δύναμη για τη Ρόδο» κατατέθηκε στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Ρόδου στο τέλος Οκτωβρίου 2023 και με αυτήν στρέφεται κατά της απόφασης (22/2023) του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ρόδου (διαδικασία εκούσιας δικαιοδοσίας) με την οποία έγινε η ανακήρυξη των αποτελεσμάτων των εκλογών, κατά του συνδυασμού «ΕΝ.Α. – ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ- ΜΑΖΙ για τη Ρόδο» αλλά και του ίδιου του επικεφαλής του κ. Αλέξανδρου Κολιάδη, καθώς και κατά των δύο άλλων συνδυασμών που επίσης συμμετείχαν στις εκλογές: «Αρχή Οργάνωσης για το νησί μας» του κ. Νίκου Γερονικόλα και «Λαϊκή Συσπείρωση Ρόδου» του κ. Τάκη Πότσου.

Ο κ. Καμπουράκης με την ένστασή του ζητά από το δικαστήριο:

• Να αναγνωριστούν έξι ψηφοδέλτια της παράταξής του, τα οποία εσφαλμένα δεν καταχωρήθηκαν στο βιβλίο διαλογής ψήφων και δεν προσμετρήθηκαν υπέρ τους, αλλά αντίθετα εσφαλμένα καταχωρήθηκαν και προσμετρήθηκαν έξι ψηφοδέλτια υπέρ της παράταξης του κ. Κολιάδη.

• 89 ψηφοδέλτια της παράταξης «Με Δύναμη για τη Ρόδο», τα οποία εκ παραδρομής ή εσφαλμένα έχουν κριθεί άκυρα, να αναγνωριστούν από το δικαστήριο ως έγκυρα, και να προστεθούν στο σύνολο των ψηφοδελτίων που έχει λάβει η παράταξη του κ. Καμπουράκη.

• 532 ψηφοδέλτια από τους άλλους τρεις συνδυασμούς (των κ.κ. Κολιάδη, Γερονικόλα και Πότσου) που έχουν θεωρηθεί έγκυρα, να ακυρωθούν από το δικαστήριο και να αφαιρεθούν από τον αριθμό των έγκυρων ψηφοδελτίων που έχουν λάβει οι λοιποί συνδυασμοί αλλά και από το σύνολο των έγκυρων ψηφοδελτίων της εκλογικής αναμέτρησης της πρώτης Κυριακής 8 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην ένσταση, εφόσον γίνουν δεκτά τα παραπάνω αιτήματα, η παράταξη του κ. Καμπουράκη «Με Δύναμη για τη Ρόδο» θα λαμβάνει για τη πρώτη Κυριακή 8 Οκτωβρίου, των δημοτικών εκλογών ποσοστό 43,327%.

Σε ό,τι αφορά την παράταξη του κ. Αλέξανδρου Κολιάδη «ΕΝ.Α. – ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ- ΜΑΖΙ για τη Ρόδο», κατέθεσε, το μεσημέρι της 24ης Νοεμβρίου 2023, αντένσταση στο Τριμελές Διοικητικό Πρωτοδικείο Ρόδου – Εκλογοδικείο, ζητώντας την ακύρωση 409 ψηφοδελτίων άλλων συνδυασμών, καθώς και την αναγνώριση ως έγκυρων 310 ψηφοδελτίων της που έχουν ακυρωθεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην αντένσταση περιλαμβάνεται και ειδικό αίτημα για τη διόρθωση του πίνακα των εκλεγέντων τοπικών συμβούλων στις Κοινότητες Πυλώνας και Λαέρμων.

Δηλαδή βάσει του αιτήματος της παράταξης του κ. Κολιάδη, εφόσον η αντένσταση γίνει μερικώς δεκτή, ενδεχομένως ν’ αλλάξει το προεδρείο των δύο αυτών κοινοτήτων στις οποίες προηγήθηκε με μικρή διαφορά η παράταξη του κ. Καμπουράκη.

Σε ό,τι αφορά αναλυτικότερα στην αντένσταση, αυτή στρέφεται κατά του κ. Καμπουράκη υπό την ιδιότητά του ως υποψήφιου δημάρχου Ρόδου και επικεφαλής του συνδυασμού με την επωνυμία «Με Δύναμη για τη Ρόδο» για τις δημοτικές εκλογές του δήμου Ρόδου, της 8ης Οκτωβρίου 2023 αλλά και κατά έξι συμβούλων του από τις κοινότητες Πυλώνας (τρία άτομα) και Λαέρμων (τρία άτομα).

Με αυτήν ζητείται από την πλευρά της παράταξης του κ. Κολιάδη, «η απόρριψή της υπό κρίσιν ενστάσεως (που κατέθεσε ο κ. Καμπουράκης), την επικύρωση της προσβαλλόμενης 22/2023 απόφασης του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ρόδου κατά το διατακτικό της και την επί τα βελτίω δι’ ημάς μεταρρύθμιση του αιτιολογικού της ως προς το εκλογικό μέτρο και τον τελικό αριθμό ψήφων εκάστου συνδυασμού».

Πηγή Ροδιακή