αντιπεριφερειάρχης Υγείας Νίκος Τσουκαλάς
Περιφέρεια

Ν.Τσουκαλάς στον RV για το Ακτινοθεραπευτικό: Απαιτείται σύμπνοια και συνένωση δυνάμεων

Τροπολογία αναμένεται να περάσει από τη Βουλή τις επόμενες ημέρες για να προχωρήσουν τα διαδικαστικά θέματα

Με αφορμή την προ ημερών συνάντηση του περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Γιώργου Χατζημάρκου με τον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, για τη δημιουργία του Ακτινοθεραπευτικού Κέντρου στο Γενικό Νοσοκομείο της Ρόδου, μίλησε στον Real Voice 99.5 και τη Ρένα Παυλάκη, ο αντιπεριφερειάρχης Υγείας Νίκος Τσουκαλάς.

Πρόκειται για ένα κρίσιμο ζήτημα για την τοπική κοινωνία, για το οποίο η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου έχει δεσμευτεί να το χρηματοδοτήσει και να το κατασκευάσει, έχοντας όμως να αντιμετωπίσει προβλήματα που έχουν ανακύψει στην πορεία υλοποίησης του έργου, σχετικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς της γης όπου σχεδιάζεται η ανέγερσή του, με τη δέσμευση το έργο αυτό θα «ξεκολλήσει» και θα υλοποιηθεί προσπερνώντας τα εμπόδια με την επίλυση του ιδιοκτησιακού της γης.

Για το θέμα ο κ. Τσουκαλάς μεταξύ άλλων επισήμανε στον RV τα εξής:

Είναι ένα σοβαρότατο θέμα και η θητεία μας μπορεί να ξεκίνησε με ένα τόσο πολύ σοβαρό ζήτημα, που θεωρούμε, ότι θα πρέπει να υπάρξει γι’ αυτό μία σύμπνοια, μία ένωση δυνάμεων για να μπορέσουμε να φέρουμε εις πέρας ένα τόσο σημαντικό έργο για τους νησιώτες, γιατί μιλάμε για ένα έργο το οποίο αγγίζει πλέον τους μόνιμους κατοίκους των νησιών.

Διότι δεν θα έρθει κανείς ξένος να κάνει ακτινοθεραπείες, ακτινοβολίες στο νησί. Και το σημαντικό είναι ότι είναι για τους μόνιμους κάτοικους.

Εδώ τώρα υπάρχει αυτό το πρόβλημα που είναι το σημαντικότερο θεωρώ, διότι πλέον για να προχωρήσεις σε κατασκευή ενός κτηρίου στο Δημόσιο, θα πρέπει πλέον να εκδοθεί και οικοδομική άδεια. Για να εκδοθεί οικοδομική άδεια, αυτό είναι το Α, δεν μπορεί να ξεκινήσεις τίποτα εάν δεν υπάρξει οικοδομική άδεια.

Εδώ υπάρχει το παράλογο, ότι είναι ακόμη αγροτεμάχιο των 170 στρεμμάτων και ανήκει στο υπουργείο Εργασίας.

Αυτό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα, το οποίο αυτοί που προανήγγειλαν πριν πολλά χρόνια και για αρκετά χρόνια και πάρα πολλές φορές το Ακτινοθεραπευτικό, θα έπρεπε να είχαν ξεκινήσει από εκεί την αναζήτηση.

Αυτό που είναι το σημαντικό είναι ότι εμείς έχουμε ένα πλάνο, ένα σχέδιο, ακόμη και χθες (σ.σ. προχθές) που είχαμε τη συζήτηση με τον περιφερειάρχη και με τον διοικητή του Νοσοκομείου, έχουμε πει, ότι για να μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε το συγκεκριμένο κτήριο με το Ακτινοθεραπευτικό Κέντρο θα πρέπει να προχωρήσουμε καταρχάς σε μία μελέτη-κατασκευή, θα πρέπει να λύσουμε -που θα λυθεί πολύ γρήγορα- το θέμα του ιδιοκτησιακού, με πρωτοβουλία του περιφερειάρχη.

Το πρώτο ραντεβού που έκανε ήταν με τον υπουργό Υγείας για να δώσουμε τη σημασία που πρέπει και η προτεραιότητά μας είναι ο άνθρωπος, είναι η υγεία, οπότε γι’ αυτό και ο κ. Χατζημάρκος στο πρώτο ραντεβού με υπουργό έκανε την Παρασκευή με τον κ. Γεωργιάδη για να λυθούν αυτά τα διαδικαστικά θέματα, διότι χωρίς αυτό δεν μπορεί να προχωρήσει τίποτα.

Χρειάζεται να περάσει από τη Βουλή με τροπολογία νόμου. Πρωτίστως πρέπει να γίνει αυτή, την οποία θα την έχει η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, έτοιμη, μέσα στο επόμενο δεκαήμερο για να περάσει από Βουλή. Οπότε να λυθεί αυτό το σημαντικό ζήτημα και μετά να προχωρήσουμε.