Δήμος

Σωτήρης Βαγιανός Πρ ΔΕΥΑΡ: Πάνω από 14 εκ. ευρώ οι “διαγραφές οφειλών” στη ΔΕΥΑΡ

“Βιομηχανία” διαγραφής χρεών εκατομμυρίων ευρώ από την προηγούμενη διοίκηση της ΔΕΥΑΡ, με “όχημα” την διαδικασία ρύθμισης των οφειλών,  κατήγγειλαν σήμερα  σε συνέντευξη Τύπου ο Δήμαρχος Ρόδου, Αλέξανδρος Κολιάδης και ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΡ Σωτήρης Βαγιανός, σε συνέντευξη τύπου που έδωσαν νωρίτερα σήμερα, Δευτέρα, μαζί με τον νομικό σύμβουλο του Δήμου, Άκη Δημητριάδη.

Ο κ. Βαγιανός, περιγράφοντας τη δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η ΔΕΥΑΡ, περιέγραψε τον τρόπο με τον οποίον, η ΔΕΥΑΡ , με άλλοθι τη διαδικασία διακανονισμού των οφειλών μεγαλοοφειλετών, προχωρούσε σε γενναίες διαγραφές χρεών εκατομμυρίων ευρώ, οι οποίες έχουν μπει στο μικροσκόπιο των ελεγκτών και επανεξετάζονται.

ΑΚΟΥΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Μεταξύ άλλων ο κ. Βαγιανός ανέφερε:

 “Πριν ακόμα την ανάληψη των καθηκόντων μου ξεκίνησα μία πρωτοβουλία για την ενημέρωσή μου ως προς το νομοθετικό πλαίσιο αλλά και μία έρευνα ως προς τη λειτουργία εν γένει της ΔΕΥΑΡ,  ώστε να είμαι πιστός στην εντολή του Δημάρχου. Από τις 2 Ιανουαρίου 2024 όταν και εκκίνησα τις Διαδικασίες για την θεσμική ενημέρωσή μου και κυρίως, από τον επίσημο ορισμό μου ως Προέδρου της ΔΕΥΑΡ εξέτασα και συνεχίζω να εξετάζω όλα τα απαραίτητα στοιχεία ώστε να παραλάβω την Διοίκηση της επιχείρησης.

Τα πρώτα δεδομένα που έλαβα ήταν αποκαρδιωτικά, αφού η επιχείρηση φέρεται να έχει 25 εκ. ληξιπρόθεσμες οφειλές σε ΔΕΗ Περιφέρεια και προμηθευτές, με ταμειακά διαθέσιμα ύψους 49.600 ευρώ την 1-1-2024.

 Σε μια επιχείρηση που έχει λειτουργικά έξοδα  20 εκατομμύριά ετησίως, που βεβαιώνει προϊόντα και υπηρεσίες υψους 23εκ και εισπράττει τα 18,  γίνεται κατανοητό πως δεν μπορεί να ανταπεξέλθει.

Στο ισοζύγιο της εμφανίζονται και μετακυλιόνται  63εκ ανείσπρακτα τα οποία εξετάζουμε στην παρούσα φάση, το πραγματικό νούμερο που μπορεί να εισπραχθεί.

Για μια Δημοτική επιχείρηση χωρίς φορολογική ενημερότητα, χωρίς ασφαλιστική ενημερότητα και με χρέη 9 εκατομμυρίων στον παροχή ηλεκτρικής ενέργειας με ότι και αν συνεπάγετε αυτό, είναι σίγουρο πως οι οιωνοί δεν φαίνονται καλοί.

Με τους συνεργάτες μου σε μια πρώτη εκτίμηση των δεδομένων, καταλήξαμε στο συμπέρασμα πως η επιχείρηση έχει δυνατότητα,  αναλογικά με το νερό που αντλεί, συνυπολογίζοντας τις απώλειες, αλλά και με τις λοιπές υπηρεσίες που παρέχει, πως θα έπρεπε να βεβαιώνει τουλάχιστον 48εκ . Δηλαδή κάτι πάνω από το διπλάσιο του ποσού που βεβαιώνει σήμερα.

Εκκινήσαμε λοιπόν την έρευνα για το τι συμβαίνει και υπάρχουν τόσες μεγάλες αποκλίσεις. Αρχικά αφού εντοπίσαμε έναν μεγάλο αριθμό συνδέσεων που δεν έχουν καταγραφεί,  είτε  από παράνομες συνδέσεις, είτε ακόμα και περιπτώσεις που δεν έχουν εντοπιστεί οι ιδιοκτήτες τους, που προφανώς προκύπτουν απώλειες,  βρήκαμε πως μεγάλο αντικείμενο ελέγχου είναι οι διαγραφές οφειλών”. 

Στο σημείο αυτό ο κ. Βαγιανός εξήγησε πως γινόταν η διαδικασία που έβγαζε ενήμερους τους μεγαλοοφειλέτες, χωρίς να έχουν καταβάλει ούτε ένα ευρώ από τα χρέη τους.

“Αρχικά με συγκεκριμένη εντολή αναθέσαμε σε υπάλληλο της επιχείρησης να εξετάσει μια προς μια τις περιπτώσεις διαγραφών που έγιναν με απόφαση του ΔΣ.  Ζητήσαμε τον έλεγχο και των διακανονισμένων οφειλών, δεδομένου ότι  το χρηματικό ποσό ανέρχεται με βάση τα στοιχεία της υπηρεσίας εσόδων περί τα 20εκ ευρώ, δηλαδή οφειλές 20 εκατομμυρίων έχουν διακανονιστεί με τον διακανονισμό που ψηφίστηκε από το ΔΣ το 2021 και τροποποιήθηκε τον Ιούλιο   του έτους 2022 ο οποίος έληξε στις 31-12-2023, ο οποίος όριζε πως δύναται να υπαχθεί στον διακανονισμό των 100 μηνιαίων  δόσεων , βάσει του οποίου αφαιρούνται όλες οι προσαυξήσεις, και σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής και η διαγραφή του 50% της οφειλής του.

Στην οικονομική έρευνα μας όμως εντοπίσαμε κάτι ασύλληπτο! “ανέφερε ο κ. Βαγιανός κι εξήγησε ότι γινόταν η διαγραφή του 50% της οφειλής χωρίς ο οφειλέτης να πληρώσει εφάπαξ αλλά με μεταχρονολογημένες επιταγές του 2028 ή του 2029, ακόμα και με ιδιωτικό συμφωνητικό που υπέγραφε με τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΡ!  Μάλιστα, σημείωσε ότι οι μεταχρονολογημένες επιταγές δεν εμφανίζονται πουθενά στα λογιστικά βιβλία της ΔΕΥΑΡ  και ότι  τα ιδιωτικά συμφωνητικά δεν έχουν κατατεθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες. Επίσης, στα ντουλάπια της ΔΕΥΑΡ υπήρχε ένας μεγάλος όγκος αξιογράφων που σφραγίστηκαν ή δεν πληρώθηκαν και παρόλα αυτά δεν ξεκίνησε καμιά διαδικασία είσπραξης τους, από τη στιγμή που  δεν  εξέδωσε καμία απόδειξη είσπραξης αξιογράφου. Αντιθέτως, βεβαιώσεις μη οφειλής και ας μην είχε πληρωθεί ούτε ευρώ!

Από την συγκεκριμένη και μόνο πολιτική διαγράφθησαν  πάνω από  3 εκατομμύριά ευρώ σε 21 επιχειρήσεις σε ένα σύνολο οφειλών 6,5 εκ. Όπως μπορείτε να καταλάβετέ δεν νοείται να θεωρούνται μεταχρονολογημένες εισπράξεις και τέτοιες περιπτώσεις ως εφάπαξ καταβολή, που σημαίνει πως καταστρατηγείται η ίδια η διάταξη του διακανονισμού που το ίδιο Διοικητικό Συμβούλιο όρισε ασχέτως με την νομιμότητα της απόφασης εκείνης” ανέφερε και πρόσθεσε:

“Είναι προφανές πως αν δεν είχαν γίνει οι διαγραφές, αν δεν είχαμε επιταγές και συμφωνητικά σήμερα και γινόταν οι εφάπαξ καταβολές που προβλέπονταν, στα ταμεία μας αντί 400 χιλ ευρώ σήμερα που είναι ίσα ίσα τα χρήματα της μισθοδοσίας μας του επόμενου μήνα, θα είχαμε 4-5  εκατομμύριά και θα μπορούσαμε με μεγαλύτερη ευκολία να επέμβουμε στα προβλήματα. Πχ το έργο της Αρχαγγέλου στοιχίζει 1εκ ευρώ, που δεν έχουμε,  όπως και η αντικατάσταση των 280 μέτρων του καταληπτικού  αγωγού της περιφέρειας που στοιχίζει 200.000 ευρώ που επίσης δεν έχουμε”.

Εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους την περασμένη Παρασκευή πήγαν στον Εισαγγελέα ο ίδιος ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΡ, ο Δήμαρχος Αλέξανδρος Κολιάδης και ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Κώστας Χαλκιάς, ο κ. Βαγιανός είπε τα εξής:

“Την Παρασκευή 19 Ιανουαρίου,  είχα την υποχρέωση στα πλαίσια της ανάληψης των καθηκόντων μου να  υπογράψω μια εκ των επιταγών που σας προανέφερα. Η επίσκεψη στον εισαγγελέα είχε να κάνει με το αν θα με κάνει συνένοχο ή αποδέκτη των παρατυπιών.  Η όποια υπογραφή μου θα δήλωνε την αποδοχή μου στην πράξη και την συνυπευθυνότητα μου αφού θα αναγνώριζα ως ορθή τη διαδικασία. Δεν έχω καμία διάθεση να βρεθώ ενώπιων της Δικαιοσύνης για κάτι που δεν ευθύνομαι. Ανέλαβα την ΔΕΥΑΡ ως νέο πρόσωπο στην πολιτική ζωή του τόπου και δεν έχω σκοπό να κληθώ να απολογούμαι στην δικαιοσύνη για πράγματα που δεν έχω κάνει. Με άλλα λόγια δεν έχω κανένα λόγο να κάνω κινήσεις ώστε  να κρύψω κάτω από το χαλί οτιδήποτε. Δεν περιέχει καμία προσπάθεια εκδικητική το όλο θέμα, παρα μόνον της προστασίας της νέας δημοτικής αρχής και εμού του ιδίου, αλλά και του συνόλου των πολιτών που είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους χωρίς εκπτώσεις”.

Καταλήγοντας ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΡ δήλωσε:

“Δεν είμαι εδώ για να ποινικοποιήσω κανένα, αλλά  δεν θα κριθώ συνένοχος σε ένα πιθανό σκάνδαλο.  Δεν θα θέσω σε κίνδυνο επαναλαμβάνω την προσωπικότητα μου την οικογένεια μου την νέα δημοτική αρχή και κυρίως το αύριο του νησιού. Έχω εντολή από το Δήμαρχο να σώσω την ΔΕΥΑΡ  και να την κάνω να λειτουργεί ως πρότυπη επιχείρηση και αυτόν τον σκοπό θα υπηρετήσω χωρίς εκπτώσεις. Δεν έχω εντολή να καλύψω πιθανές παρανομίες από οποιονδήποτε αν υπάρχουν. Θα κάνω οτιδήποτε πρέπει ώστε να αποκτήσω ένα ξεκάθαρο σταθερό σημείο εκκίνησης της θητείας μου χωρίς να μου καταλογιστεί τίποτα μεμπτό.  Όπως προβλέπεται λοιπόν  για την παραλαβή της επιχείρησης θα πρέπει να συνταχθεί αναφορά από τα αρμόδια όργανα που θα προβούν στους οικονομικούς και διαχειριστικούς ελέγχους  για το τι παραλαμβάνω ώστε να μην έχω καμία εμπλοκή με  παρελθόν που ίσως ενέχει κινδύνους νομικού χαρακτήρα για τους οποίους δεν θα ευθύνομαι.  Αν υπάρχουν ευθύνες θα αποδοθούν όπως θα αποδοθεί και η δικαιοσύνη και η ισότητα μεταξύ των πολιτών με τις επόμενες μας κινήσεις που ορίζονται από τον νόμο. Οι αρμόδιοι θα ελέγξουν το παρελθόν και εμείς θα σχεδιάσουμε το μέλλον”. 

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Ρόδου Αλέξανδρος Κολιάδης , υπερθεματίζοντας των όσων είπε ο Σωτήρης Βαγιανός, δήλωσε:

Εμπιστεύομαι τον Πρόεδρο της ΔΕΥΑΡ.  Δεν το επέλεξα τυχαία. Ο Σωτήρης Βαγιανός είναι σε αποστολή. Θα προστατεύσω τους πάντες για να μην βρεθεί  κανένας υπόλογος για κάτι που έρχεται από το παρελθόν. Η ΔΕΥΑΡ είναι μεγάλη πληγή για τον Δήμο Ρόδου. Το ξέρουν και οι πέτρες. Επιτέλους, όλα στο φως”.

Ο Αλέξανδρος Κολιάδης απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις δημοσιογράφων είπε ότι σε αυτήν την υπόθεση της διαγραφής των οφειλών εμπλέκονται και αιρετοί και υπηρεσιακοί και μάλιστα το έκαναν με άκομψο τρόπο, όπως υπογράμμισε.

Εξήγησε ότι τρεις ήταν οι αιρετοί που αποτελούσαν την επιτροπή της ΔΕΥΑΡ  που αποφάσιζε για τις ρυθμίσεις και τις διαγραφές χρεών, μεταξύ αυτών και ο Πρόεδρος της Επιχείρησης. Σημειώνεται ότι σε συνέντευξη Τύπου στις 3 Δεκεμβρίου 2023, ο Αλέξανδρος Κολιάδης είχε κατονομάσει τους 3 της Επιτροπής και συγκεκριμένα τους Δημήτρη Τσίκκη, Τσαμπίκα Κιαχαγιά και Δημήτρη Ζαννετούλη. 

 

Πηγή RealVoice