Δήμος

Αλέξανδρος Κολιάδης: «Δεν έχουμε μαγικό ραβδάκι για να δώσουμε λύσεις άμεσα»

Ο νέος Δήμαρχος Ρόδου, μίλησε στο cityhub των ΝΕΩΝ.

Τα άδεια ταμεία και η οικονομική ασφυξία του δήμου είναι, όπως υποστηρίζει ο νέος Δήμαρχος Ρόδου, Αλέξανδρος Κολιάδης, το μεγαλύτερο πρόβλημα που καλείται η παρούσα Δημοτική Αρχή να αντιμετωπίσει και μάλιστα άμεσα. «Ο έλεγχος αποτελεί μονόδρομο για να μπορέσουμε να εντοπίσουμε τους λόγους για τους οποίους ο Δήμος έφτασε στο σημερινό οικονομικό αδιέξοδο», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Ποιες είναι οι προτεραιότητές σας για την επόμενη πενταετία;

Βασική μας προτεραιότητα αποτελεί η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών η οποία έχει υποβαθμιστεί σημαντικά. Αυτή, λοιπόν, την πορεία εμείς θέλουμε να την αντιστρέψουμε προς όφελος των κατοίκων αλλά και των επισκεπτών του νησιού μας καθώς η Ρόδος, όπως θα γνωρίζετε, αποτελεί έναν από τους βασικότερους τουριστικούς προορισμούς. Κι αυτό πρέπει να γίνει παράλληλα με την υλοποίηση έργων υποδομής και αναπτυξιακών παρεμβάσεων που έχει ανάγκη το νησί μας. Η ισορροπία μεταξύ αυτών των δύο κατευθύνσεων είναι η στόχευσή μας. Δεν έχουμε μαγικό ραβδάκι για να δώσουμε λύσεις άμεσα σε όλα τα προβλήματα, έχουμε, όμως, σχέδιο, πρόγραμμα και επίγνωση της πραγματικότητας και είμαστε αποφασισμένοι με σκληρή δουλειά να πετύχουμε.

Τα ταμεία του Δήμου Ρόδου

Τα οικονομικά του δήμου θα μπουν στο… μικροσκόπιο της νέας Δημοτικής Αρχής;

Είναι επιβεβλημένο κάθε νέα Δημοτική Αρχή να γνωρίζει τι παραλαμβάνει σε όλους τους τομείς με κύριο τον τομέα των Οικονομικών. Στην περίπτωση του Δήμου Ρόδου, παραλάβαμε άδεια ταμεία και η οικονομική ασφυξία είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε και μάλιστα άμεσα. Ο έλεγχος λοιπόν αποτελεί μονόδρομο για να μπορέσουμε να εντοπίσουμε τους λόγους για τους οποίους ο Δήμος έφτασε στο σημερινό οικονομικό αδιέξοδο ώστε αφενός να ενημερώσουμε τους πολίτες και αφετέρου να μπορέσουμε να θεραπεύσουμε την κατάσταση, αξιοποιώντας κάθε χρηματοδοτικό εργαλείο από κάθε δυνατή πηγή άντλησης πόρων. Το βέβαιον είναι ότι δεν θα καταφύγουμε στην εύκολη λύση της χρήσης των ίδιων πόρων, που έτσι κι αλλιώς πλέον δεν υπάρχουν, την οποία επέλεξε η προηγούμενη δημοτική αρχή.

Ποιες είναι οι προσδοκίες των νέων δημάρχων από την ΚΕΔΕ;

Στην κρίσιμη περίοδο που έχουμε μπροστά μας, απαιτείται ενότητα και συνεργασία σε όλα τα επίπεδα, με στόχο τη λειτουργική αυτοτέλεια των Δήμων, οι οποίοι θα πρέπει να ενισχυθούν με πόρους και προσωπικό για να ανταποκριθούν στις μεγάλες προκλήσεις που καλούμαστε να διαχειριστούμε. Μια ενωμένη και διεκδικητική ΚΕΔΕ, θα είναι μια χρήσιμη ΚΕΔΕ, ώστε να πετύχουμε τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και τομές προς όφελος των τοπικών κοινωνιών, οι οποίες δεν μπορούν να επιτευχθούν χωρίς την συνδρομή και την στήριξη της κεντρικής εξουσίας και του κράτους.

 

in.gr

*Συνέντευξη στην Εύη Σαλτού