Περιφέρεια

Πέντε πάρκα για τα ελάφια θα γίνουν στο νησί της Ρόδου

Πάρθηκε απόφαση από το υπουργείο Περιβάλλοντος, την περιφέρεια και τον δήμο Ρόδου

Πέντε πάρκα φιλοξενίας ελαφιών θα δημιουργηθούν στη Ρόδο, σύμφωνα με κοινή απόφαση που πήραν το υπουργείο Περιβάλλοντος, η περιφέρεια νοτίου Αιγαίου και ο δήμος Ρόδου ώστε να προστατευτεί ο πληθυσμός των ζώων και να διασωθεί ο Πρωτογενής Τομέας από τις ζημιές που αυτά προκαλούν.

Οι περιοχές στις οποίες θα χωροθετηθούν τα πάρκα θα ανακοινωθούν το προσεχές διάστημα, αλλά σύμφωνα με τις πληροφορίες, θα περιλαμβάνουν εκτάσεις στην περιοχή του Φράγματος Γαδουρά, στη Νότια Ρόδο, σε Ψίνθο ή Απόλλωνα και αλλού. Αξίζει να σημειωθεί ότι σχετική μελέτη του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ανεβάζει τον αριθμό των ελαφιών στο νησί σε 6.284, όμως οι εκτιμήσεις των ντόπιων είναι, πως το πραγματικό νούμερο είναι πολύ μεγαλύτερο.

Όπως ανακοίνωσε χθες ο αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα κ. Φιλήμονας Ζαννετίδης, προηγήθηκε συνάντηση του ιδίου, αλλά και του αρμόδιου αντιδημάρχου Θωμά Κώστα με τον υπουργό Περιβάλλοντος στην Αθήνα, στην οποία συμμετείχαν οι πρόεδροι Απολλώνων και Γενναδίου, κ. Μάκης Λαγογιάννης και Σταύρος Ακκούρης αντίστοιχα καθώς και ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Παππάς, όπου και συζητήθηκε το θέμα που απασχολεί τη Ρόδο και αφορά τον υπερπληθυσμό των ελαφιών και τα αδέσποτα και ανεπιτήρητα αιγοπρόβατα.
«Στην ουσία καταθέσαμε τα “κλειδιά” του Πρωτογενούς Τομέα του νησιού και στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και στο υπουργείο περιβάλλοντος

. Η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί, πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα γιατί εγκαταλείπονται οι περιοχές και ο κόσμος δεν θέλει να ασχοληθεί με τον Πρωτογενή Τομέα πια. Δε βγαίνει με τις ζημιές, είναι τεράστιες και οι παραγωγοί δεν αποζημιώνονται μέχρι τώρα.
Στο υπουργείο Περιβάλλοντος, πέρα από την ενημέρωση που είχε ο υπουργός καταθέσαμε διάφορά στοιχεία ώστε να λάβει γνώση για το τι γίνεται στο νησί της Ρόδου με τα ελάφια.

Συμφωνήσαμε στη δημιουργία πέντε πάρκων στο νησί, προκειμένου να βρίσκονται σε αυτά τα ελάφια, να σιτίζονται να ποτίζονται, να είναι επισκέψιμα φιλικά στο περιβάλλον, προσφέροντας θέσεις εργασίας, όπως αρμόζει, οικολογικά ώστε απρόσκοπτα να συνεχίζεται η ζωή των ελαφιών, αυτού του εμβληματικού ζώου της Ρόδου» δήλωσε χτες ο κ. Ζαννετίδης στο πλαίσιο Συνέντευξης Τύπου στην οποία παρευρέθηκαν και οι δύο κοινοτάρχες.

Όπως υπογράμμισε ο αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα Στόχος της αυτοδιοίκησης (δήμου και περιφέρειας) είναι η προστασία του ελαφιού. Πρέπει να σταματήσουν αυτές οι εικόνες με τα πολλά τροχαία ατυχήματα, τους θανάτους στα δίχτυα, ενώ προέχει, όπως είπε η οικονομία του νησιού, οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι μας που πλήττονται.

«Υπάρχουν οικογένειες που ζουν μόνο από τη γεωργία και τηΝ κτηνοτροφία. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα. Το υπουργείο συμφώνησε μαζί μας, χθες κάναμε μία πρώτη κουβέντα με την αρμόδια Υπηρεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, τη Διεύθυνση Δασών και την κα Μπαλατσούκα και ήδη σήμερα είναι στη διάθεσή της η Τοπογραφική Υπηρεσία της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας της περιφέρειάς μας ώστε να χαρτογραφηθούν οι περιοχές αυτές προκειμένου να χωροθετηθούν και να ξεκινήσει η διαδικασία. Το υπουργείο θα χρηματοδοτήσει αυτή τη δράση, εξ ολοκλήρου με Προγραμματική Σύμβαση ώστε να υλοποιηθεί το έργο», τόνισε ο κ. Ζαννετίδης.

Σε ό,τι αφορά τα αδέσποτα κατσίκια όπως έκανε γνωστό, ο υπουργός ζήτησε και εκεί τη συνδρομή της τοπικής αυτοδιοίκησης. Πέρα από την ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου, θα ενισχυθούν οι κωδικοί του δήμου, προκειμένου ν’ αναπτυχθούν περισσότερα συνεργεία για τη σύλληψή τους στο νησί της Ρόδου και αυτό θα αποτελέσει οδηγό και για τα άλλα νησιά, ώστε στη συνέχεια, τα αδέσποτα να οδηγούνται στα σφαγεία και να διανέμονται στα ιδρύματα.

Μάλιστα, κατέληξε, λέγοντας ότι μελετάται το ενδεχόμενο η Αυτοδιοίκηση να έχει ρόλο και υπογραφή στη χορήγηση επιδοτήσεων αυτών των κτηνοτρόφων που συνεχίζουν να μην επιτηρούν τα ζώα τους.

Μάκης Λαγογιάννης
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της κοινότητας Απολλώνων, μιλώντας για το θέμα τόνισε ότι ο Πρωτογενής Τομέας στην περιοχή του έχει καταστραφεί και η φωτιά του καλοκαιριού σχεδόν τον έχει εξαφανίσει.

«Θέλω να διευκρινίσω, ότι εμείς δε διαχωρίζουμε τα ελάφια από τα αιγοπρόβατα για εμάς αποτελούν και τα δύο σοβαρά προβλήματα όσον αφορά τον Πρωτογενή Τομέα. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει Πρωτογενής Τομέας στα ορεινά χωριά. Κατά κύριο λόγο εμείς ασχολούμαστε με την ελαιοκομία και την αμπελουργία.

Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει τίποτα από τα δύο. Αυτό συνδυάστηκε και με την καταστροφική φωτιά του καλοκαιριού, που ξεκίνησε από τ’ Απόλλωνα. Ο πληθυσμός είναι ανήμπορος να αντικαταστήσει τα καμένα δέντρα, γιατί ό,τι νέο φυτρώνει, έρχεται αντιμέτωπο με τα αιγοπρόβατα και τα ελάφια», δήλωσε ο κ. Λαγογιάννης και πρόσθεσε:

«Είναι ένα πολύ σημαντικό ζήτημα και για το περιβάλλον. Μην περιμένετε τεχνητή ή φυσική αναδάσωση, όσο υπάρχουν ελάφια και αιγοπρόβατα ελεύθερα και ανεξέλεγκτα. Ό,τι φυτεύεται θα τρώγεται, είτε από τα ελάφια είτε από τα αιγοπρόβατα. Το ελάφι είναι το σύμβολο του νησιού μας και θέλουμε την προστασία του. Επομένως στις συζητήσεις που έχουμε κάνει έχουμε ταχθεί υπέρ όλων των μέτρων που δεν μπορούμε να πούμε ότι θα δώσουν οριστική λύση στο πρόβλημα αλλά θα το περιορίσουν.
Μόνο με περιορισμούς θα μ

πορέσει να επανέλθει ο Πρωτογενής Τομέας, κανένας νέος δεν μπορεί να φυτέψει ελαιόδεντρα αν δεν εξασφαλίσει πρώτα την περίφραξη».

Σταύρος Ακκούρης
Ο κοινοτάρχης Γενναδίου περιέγραψε την τραγική εικόνα της καταστροφής και εγκατάλειψης της παραγωγής, και την απόγνωση στην οποία βρίσκονται πολλές οικογένειες, οι οποίες περιμένουν να ζήσουν από τις καλλιέργειές τους.

«Βλέπουμε μέρα με τη μέρα να συρρικνώνονται οι αγρότες και βλέποντας, ότι ο Πρωτογενής Τομέας στο νησί πάει να εξαλείψει ολοσχερώς θεωρώ όλους εκείνους τους καλλιεργητές των δημητριακών… ήρωες και αυτό γιατί πληρώνουν τόσα χρήματα για να σπείρουν τη γη των πατεράδων τους που δε θέλουν να την αφήσουν να ερημώσει. Κακά τα ψέματα η Νότια Ρόδος έχει γίνει η… Αφρική του νησιού της Ρόδου. Όσοι λένε ότι δεν υπάρχει μεγάλο πρόβλημα μπορούν το απόγευμα να κάνουν μία βόλτα στην περιοχή και θα δούν με τα ίδια τους τα μάτια αγέλες από ελάφια να βόσκουν παντού ελεύθερα και ανενόχλητα.

Ο υπουργός φάνηκε ευαισθητοποιημένος στο γεγονός ότι τα καμένα του νησιού θα πρέπει να αναδημιουργηθούν. Αυτό δεν είναι δυνατό να γίνει με τόσες χιλιάδες ελάφια ελεύθερα και τόσα αδέσποτα κατσίκια. Θα πρέπει η κυβέρνηση να λάβει υπόψη ότι ο Πρωτογενής Τομέας στο νησί δεν πρέπει να εκλείψει. Πολλοί ασχολούνται με τα ελαιόδεντρα, τους αμπελώνες τα κηπευτικά τα δημητριακά. Πιστεύω ότι η φωνή των αγροτών του νησιού θα ακουστεί» δήλωσε ο κ. Ακκούρης.

Περιοχές
Σε ερώτηση για τις περιοχές στις οποίες θα δημιουργηθούν τα πάρκα, ο κ. Ζαννετίδης απάντησε, ότι οι περιοχές αναφέρονται στο διαχειριστικό σχέδιο που έχει γίνει από τη Διεύθυνση Δασών και ότι η περιφέρεια παραχώρησε την έκταση πέριξ του Φράγματος Γαδουρά, ενώ συζήτηση γίνεται για την περιοχή της νότιας Ρόδου, την περιοχή μεταξύ Ψίνθου και Απολλώνων και άλλες οι οποίες θα χωροθετηθούν από το δήμο Ρόδου.

Σε άλλη ερώτηση, για την αντιμετώπιση του υπερπληθυσμού, απάντησε, ότι ο υπερπληθυσμός είναι αρμοδιότητα της Διεύθυνσης Δασών και άλλων υπηρεσιών και έκανε γνωστό, ότι σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης ο πληθυσμός των ελαφιών ανέρχεται σε 6.284 άτομα, αλλά η εκτίμηση όλων είναι, ότι πρόκειται για πολύ περισσότερα.

Μάλιστα, έκανε γνωστό, ότι ζήτησε να γίνει τηλεδιάσκεψη προκειμένου να υπάρξει συντονισμός με τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες ενώ θα γίνει και συνάντηση ενημέρωσης στη Νότια Ρόδο, καθώς ο αγροτικός κόσμος είναι αγανακτισμένος. Τέλος, ερωτηθείς σχετικά με τις αντιδράσεις που μπορεί να προκύψουν από την απόφαση δημιουργίας των πάρκων ο κ. Ζαννετίδης απάντησε λέγοντας : «όσοι έχουν σκοπό να αντιδράσουν ας σκεφτούν σε τι κατάσταση έχει περιέλθει το νησί της Ρόδου από τα ελάφια και τα αιγοπρόβατα. Ας σκεφτούν και την άλλη πλευρά.

Εμείς τα αγαπάμε τα ελάφια θέλουμε να τα σώσουμε και να τα προστατεύσουμε γιατί οι εικόνες αυτές μας ντροπιάζουν όλους. Και να σκοτώνονται και να γίνονται ζημιές αλλά πολύ περισσότερο να βλέπουμε πνιγμένα ελάφια στα δίχτυα. Υπάρχουν οικογένειες που ζουν μόνο από τον πρωτογενή τομέα, θέλουν να ζήσουν. Δεν είναι όλα τουρισμός. Αν κάποιοι πατώντας κουμπιά μπορούν να τα φτιάξουν όλα, ας το κάνουν.

Άλλα θέματα
Ο αντιπεριφερειάρχης πρωτογενούς τομέα αναφέρθηκε χτες και σε άλλα ζητήματα όπως για παράδειγμα στην αποζημίωση για τις καταστροφές που προκαλούν τα ελάφια, λέγοντας ότι είναι έτοιμο το μέτρο και σύντομα ίσως μέσα στο Φεβρουάριο να το εξαγγείλει το υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης.

Σε ό,τι αφορά τον καταρροϊκό πυρετό των προβάτων, αυτός είναι σε ύφεση στην περιοχή μας και όσοι κτηνοτρόφοι έχουν πληγεί θα αποζημιωθούν αφού γίνουν οι διαδικασίες από τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής. Αποζημίωση θα πάρουν όμως και οι αλιείς που έχουν βγάλει το γρίπο της βιντζότρατας.

Επίσης, ο κ. Ζαννετίδης ενημέρωσε, ότι η παραγωγή για το ελαιόλαδο στο νησί μας τον Δεκέμβριο έφτασε μόλις τους 350 τόνους και ότι η καθυστέρηση που παρατηρείται στην αποζημίωση για τη φυτική παραγωγή λόγω της φωτιάς του Ιουλίου οφείλεται στο ότι αναμένεται να γίνει ο διαχωρισμός των μη κατ’ επάγγελμα αγροτών από τους άλλους ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία.

Παράλληλα ανέφερε, ότι βγήκε η προδημοσίεση για τους νέους αγρότες και η επίσημη θα ακολουθήσει τον Σεπτέμβριο καθώς και ότι στην Έκθεση Expotrof που θα γίνει 3-5 Φεβρουαρίου θα συμμετάσχουν 26 παραγωγοί από 15 νησιά με μέλι μαρμελάδες κρασί γλυκά κουταλιού, μπύρες και αλλαντικά ενώ στην Food Εxpo 19-23 Φεβρουαρίου τα προϊόντα μας ΠΟΠ ή ΠΓΕ θα εκτίθενται στο Ευρωκοινοβούλιο.

 

Πηγή Ροδιακή