Περιφέρεια

Γ. Χατζημάρκος: Μια πράξη «αυτοδικίας», μπορεί ποτέ να είναι μία πράξη ευθύνης; Και μάλιστα από ένστολους δημόσιους λειτουργούς ;

Με ανάρτησή του στα social media, o Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κος Γιώργος Χατζημάρκος, σχολιάζει το πρωτοφανές περιστατικό, Αστυνομικοί στην Κω να παίρνουν τα φτυάρια και να ρίχνουν τσιμέντο σε λακούβα στο οδόστρωμα και μάλιστα, όπως προκύπτει από το βίντεο και τις φωτογραφίες που δημοσίευσε το Βήμα της Κω, χωρίς καμία σήμανση ή μέτρο προστασίας των διερχομένων από το σημείο οδηγών, αλλά κυρίως για λόγους εντυπώσεων, αφού ο αστυνομικός με το φτυάρι στο χέρι καλεί να τον βγάλουν φωτογραφία!

Ο φτηνός λαϊκισμός του διαδικτύου έπληξε και τους ένστολους;

Η ανάρτηση του Περιφερειάρχη:

“Βγάλε φώτο” λένε με προνοητικότητα «Αστυνομικοί που σταμάτησαν μπετονιέρα για να κλείσουν λακκούβες», όπως αναφέρει η είδηση για τους ένστολους που πήραν το φτυάρι στα χέρια τους για να εκτελέσουν εργασίες στον δρόμο σαν κανονικά μέλη τεχνικού συνεργείου. Οι συγκεκριμένοι αστυνομικοί επέλεξαν την Αυτοδικία για να αντιμετωπίσουν ένα πρόβλημα που, κατά την άποψή τους, το κράτος δεν είχε επιλύσει αρκετά γρήγορα, στέλνοντας το μήνυμα ότι οποιοσδήποτε αντιμετωπίζει προβλήματα και δεν βρίσκει άμεση λύση από το κράτος, πρέπει να πάρει τα πράγματα, ίσως ακόμα και παρανομώντας, στα χέρια του. Και φυσικά να μην παραλείψει να φωτογραφίσει και να βιντεοσκοπήσει την πράξη του!

Τι μας λένε οι αστυνομικοί που ήθελαν «φωτό» από τη δράση τους; Αφού η πολιτεία δεν φτιάχνει τη λακκούβα, θα την φτιάξουμε μόνοι μας. Αναρωτιέμαι όμως, μια πράξη «αυτοδικίας», μπορεί ποτέ να είναι μία πράξη ευθύνης; Και μάλιστα απο ένστολους δημόσιους λειτουργούς ;

Όταν οι αστυνομικοί κλείνουν λακκούβες με φτυάρια, πρόχειρα και αυθαίρετα και χωρίς καμία σήμανση στο οδικό δίκτυο, οι πολίτες θύματα ληστείας τι πρέπει να κάνουν; Να πάρουν και αυτοί το «φτυάρι» στα χέρια τους; Εμείς για παράδειγμα στην Περιφέρεια, θα ήμαστε πιο «υπεύθυνοι» αν στο μπαράζ των δολιοφθορών και κλοπών καλωδιώσεων που είχαμε επί 1,5 χρόνο και σε μήκος άνω των 6 km στο οδικό δίκτυο αρμοδιότητας μας, απαντούσαμε βγαίνοντας οι ίδιοι σε περιπολίες και προχωρούσαμε σε προσαγωγές υπόπτων, επειδή η Αστυνομία δεν έκανε, κατά την δική μας άποψη, όσο σύντομα και αποτελεσματικά θέλαμε την δική της δουλειά ;

Ναι, η σχέση της αστυνομίας με τους πολίτες μπορεί να βελτιωθεί, αλλά αλήθεια πιστεύουν κάποιοι ότι αυτό μπορεί να γίνει διδάσκοντας ως λύση την αυτοδικία ;

Η στολή όπως και το δημόσιο αξίωμα φέρουν ευθύνη, απαιτούν σύνεση.

Το όποιο «κενό» στο κράτος, το οποίο μπορεί να είναι και πραγματικό, δεν δικαιολογεί την αυθαίρετη ενέργεια από κανέναν, πόσω μάλλον από έναν ένστολο αστυνομικό. Παρεμπιπτόντως, το «κενό» εν προκειμένω διήρκησε λίγες ώρες, καθώς τα ανύπαρκτα αντανακλαστικά και τα “ανίκανα” στελέχη της περιφέρειας έστειλαν τον εργολάβο να το διορθώσει, το οποίο και έκανε εντός της ίδιας ημέρας. Εκείνος δεν έβγαλε φωτό.

Πίσω από κάθε εικόνα και βίντεο υπάρχει πρωτίστως το περιεχόμενο και το συγκεκριμένο είναι ολισθηρό. Θέλουν λοιπόν προσοχή οι λακκούβες; Ναί, κάποιες μάλιστα πιο πολύ από τις συνήθεις γιατί είναι πιο επικίνδυνες και μπορεί να μας τραβήξουν όλους πιο βαθιά μέσα στην εφήμερη αγκαλιά τους.

ΥΓ: Ναί, θα συμφωνήσω οτι δεν είμαστε τέλειοι. Στους συνεργάτες μου που μου πρότειναν να μην σχολιάσουμε τίποτα απάντησα οτι η πολιτική δεν ταιριάζει με την σιωπή και οτι η δουλειά όλων αξίζει σεβασμό. Και η δουλειά των σωμάτων ασφαλείας, που εμπιστευόμαστε, κατανονούμε και τιμούμε με το έργο μας και την συνεργασία μας, καθημερινά.

Ευχαριστούμε την εφημερίδα “Το Βήμα της Κω” για το βίντεο και το φωτογραφικό υλικό που υπάρχει ανηρτημένο στον διαδικτυακό του τόπο.