Πολιτική

Χρ.Τριαντόπουλος:  Ενίσχυση με τη μορφή προκαταβολής για την αποζημίωση των πληγέντων από τις πυρκαγιές της 18ης Ιουλίου σε περιοχές της Ρόδου

 

Απόφαση με την οποία χορηγείται ενίσχυση με τη μορφή προκαταβολής για την αποζημίωση των πληγέντων από τις πυρκαγιές της 18ης Ιουλίου σε περιοχές της Ρόδου, εκδόθηκε από τον υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας κ. Χρ. Τριαντόπουλο.

Στην Απόφαση αναφέρονται τα εξής: «Αποφασίζουμε Άρθρο μόνο 1. Παρέχεται προκαταβολή έναντι επιχορήγησης για την αντιμετώπιση των ζημιών που προκλήθηκαν από τις πυρκαγιές της 18ης Ιουλίου 2023 σε περιοχές της νήσου Ρόδου της Περιφερειακής Ενότητας Δωδεκανήσου της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, οι οποίες έχουν οριοθετηθεί με την υπό στοιχεία 14721/Δ.Α.Ε.Φ.Κ.-Κ.Ε/Α325/17.08.2023 κοινή απόφαση των υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Εσωτερικών και Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (Β΄ 5142), σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4797/2021, ιδίως των άρθρων 8 και 22 του νόμου αυτού και του Κανονισμού (ΕΕ) 651/2014.

2.  Η προκαταβολή παρέχεται για την αντιμετώπιση ζημιών των επιχειρήσεων οι οποίες έχουν καταγραφεί από τις αρμόδιες επιτροπές κρατικής αρωγής της Περιφέρειας, σύμφωνα με τα υπό στοιχείο 18 έγγραφα του προοιμίου και καλύπτει στοιχεία ενεργητικού, όπως εξοπλισμό, πρώτες ύλες, εμπορεύματα, φορτηγά αυτοκίνητα δημόσιας και ιδιωτικής χρήσης καθώς και επαγγελματικά αυτοκίνητα, μέσα παραγωγής, συμπεριλαμβανομένου του εγγείου κεφαλαίου και αποθηκευμένα προϊόντα, τα οποία κατεγράφησαν ως κατεστραμμένα.

3. Η προκαταβολή συνίσταται σε δωρεάν χρηματική ενίσχυση του Δημοσίου και είναι ίση με το 35% του συνόλου της κατά περίπτωση εκτιμηθείσας ζημίας, από την αρμόδια Επιτροπή Κρατικής Αρωγής της περιφέρειας με ανώτατο όριο το ποσό των διακοσίων χιλιάδων (200.000) ευρώ ανά δικαιούχο για το σύνολο των προκαταβολών που θα χορηγηθούν.

Από το ποσό της προκαταβολής έναντι επιχορήγησης αφαιρείται, κατά τον υπολογισμό και την καταβολή του, τυχόν ενίσχυση πρώτης αρωγής που έχει λάβει ο δικαιούχος, δυνάμει της υπ’ αρ. 12457/02.08.2023 κοινής απόφασης των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (Β΄ 4900) όπως ισχύει. Ειδικά για τις επιχειρήσεις οι οποίες έχουν ασφαλιστήριο συμβόλαιο, η προκαταβολή είναι ίση το ύψος της ενίσχυσης που προκύπτει κατά τα ανωτέρω, όπως υπολογίζεται επί του ποσού της εκτιμηθείσας ζημιάς που δεν καταβάλλεται από το ασφαλιστήριο συμβόλαιο.

Σε κάθε περίπτωση για την καταβολή της προκαταβολής και της τελικής επιχορήγησης απαιτείται η ολοκλήρωση της διαδικασίας προσδιορισμού του ποσού της ζημίας που καλύπτεται από το ασφαλιστήριο συμβόλαιο.

4. Η προκαταβολή διενεργείται με βάση τις συγκεντρωτικές καταστάσεις πληγεισών επιχειρήσεων που έχουν αποσταλεί με τα υπό στοιχείο 18 του προοιμίου έγγραφα της περιφέρειας. Η προκαταβολή καταβάλλεται στους δικαιούχους από τη Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών μετά την έκδοση της παρούσας απόφασης και την αποστολή αναλυτικής κατάστασης πληγεισών επιχειρήσεων σε ηλεκτρονική μορφή από την αρμόδια Διεύθυνση της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής.

Η αναλυτική κατάσταση περιλαμβάνει την επωνυμία και τον ΑΦΜ του δικαιούχου, τον αριθμό τραπεζικού λογαριασμού σε μορφή ΙΒΑΝ, το πιστωτικό ίδρυμα στο οποίο ανήκει και το δικαιούμενο πληρωτέο ποσό ανά επιχείρηση, καθώς και το συνολικό ποσό προς πληρωμή, σύμφωνα με τα στοιχεία που αποστέλλονται από την οικεία περιφέρεια.

5. Το συνολικό ποσό της τελικής επιχορήγησης, η διαδικασία και ο τρόπος εκταμίευσης, μετά την αφαίρεση του ποσού της προκαταβολής που καταβάλλεται στους δικαιούχους σύμφωνα με την παρούσα, καθορίζονται με νεότερη απόφαση που εκδίδεται δυνάμει της παρ. 5 του άρθρου 7 και της παρ. 1 του άρθρου 22 του ν. 4797/2021.

6. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί από τη Διεύθυνση Κρατικής Αρωγής της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής, ότι δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις επιχορήγησης, το ποσό της προκαταβολής αναζητείται ως αχρεωστήτως καταβληθέν εντόκως από τη στιγμή που τέθηκε στη διάθεση του δικαιούχου, με βάση το επιτόκιο ανάκτησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπως αυτό καθορίζεται σύμφωνα με την ανακοίνωσή της σχετικά με την αναθεώρηση της μεθόδου καθορισμού των επιτοκίων αναφοράς και προεξόφλησης (2008/C 14/06), εφαρμοζόμενου κατά τα λοιπά του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων.

7. Κατά τα λοιπά ισχύει η υπό στοιχεία 74617ΕΞ2021/2021 (Β΄2670) απόφαση. Η παρούσα Απόφαση να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΡΙΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ»