Πολιτική

Γιάννης Παππάς στον RV: Ξεκίνησαν οι καταβολές για το Μεταφορικό Ισοδύναμο (audio)

 

Ξεκίνησαν  οι πληρωμές για το Μεταφορικό Ισοδύναμο στους νησιώτες μετά από πρωτοβουλίες του υφυπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννη Παππά, και την έγκριση των σχετικών πιστώσεων από το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Οι καταβολές αγγίζουν τα 10 εκατ. ευρώ,  δήλωσε στον RealVoice 99.5 στην εκπομπή “Ανοιχτή Γραμμή” και στη Δέσποινα Κουλούμπρη ο υφυπουργός  Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Παππάς

Διέψευσε κατηγορηματικά σήμερα ο κ. Παππάς μέσω του RealVoice  τα δημοσιεύματα που έκαναν λόγο περί κατάργησης του Μεταφορικού Ισοδύναμου στα νησιά. «Δεν καταργείται το μεταφορικό ισοδύναμο στα νησιά Κατηγορηματικά το λέμε αυτό. Δεν υπάρχει καμία τέτοια περίπτωση αλλά ούτε και καμία τέτοια συζήτηση. Δεν υφίσταται κατάργηση του μεταφορικού ισοδύναμου» ξεκαθάρισε.

 

“Δεν καταργείται το Μεταφορικό Ισοδύναμο στα νησιά Κατηγορηματικά το λέμε αυτό”

 

O υφυπουργός έκανε γνωστό ότι  :  Οι πληρωμές αφορούν 117.924 πολίτες και 337.161 ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια για το 2022 καθώς και καύσιμα για το πρώτο τετράμηνο του 2023. Αναφορικά με τα καύσιμα των επιχειρήσεων, οι καταβολές αφορούν 2.974 επιχειρήσεις για το πρώτο τρίμηνο του 2023 σε 43 νησιά.

Στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης της διαδικασίας καταβολής των πιστώσεων, εντός του πρώτου εξαμήνου του 2024 θα συνεχιστούν οι καταβολές.

Σε ό,τι αφορά τις επιχειρήσεις και τα αιτήματα που έχουν υποβληθεί σε σχέση με το 2022 διευρύνεται ο έλεγχος από τον Ενδιάμεσο Φορέα Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα» (ΕΦΕΠΑΕ) και το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ) των σχετικών αιτήσεων, όπως προβλέπεται από την ΚΥΑ, και μετά από ευρήματα, με στόχο τη διασφάλιση της δίκαιης κατανομής των διαθέσιμων πόρων και του δημοσίου συμφέροντος.

Ο  κύριος Παππάς στάθηκε στην ανάγκη βελτίωσης και αναβάθμισης του Μεταφορικού Ισοδυνάμου επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, τα παρακάτω:

«Από την πρώτη στιγμή βελτιώσαμε τις παραλείψεις που διαπιστώθηκαν κατά την εφαρμογή της δράσης και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε. Μοναδικό μας μέλημα η ενίσχυση της νησιωτικότητας και η στήριξη των κατοίκων των νησιών. Παράλληλα μεριμνούμε για τη βιωσιμότητα της δράσης και την ταυτόχρονη θωράκισή της. Στόχος μας να συνεχίσει να αφορά πολίτες και επιχειρηματίες και να συνεχίσει να έχει τόσο μεγάλη γεωγραφική και πληθυσμιακή κάλυψη. Στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής εργαζόμαστε για την περαιτέρω βελτίωση του Μεταφορικού Ισοδυνάμου».

 

 

ΑΚΟΥΣΤΕ ΕΔΩ

 

Ερωτηθείς ο κ. Γιάννης Παππάς για την Οικονομική ενίσχυση «ΑΜΑΛΘΕΙΑ» όπου  παρατηρείται καθυστέρηση για την καταβολή σε κτηνοτρόφους επεσήμανε τα εξής:

“Στις 17 Μαΐου 2023 άνοιξε η πλατφόρμα της ειδικής δράσης “ΑΜΑΛΘΕΙΑ” για την υποβολή αιτήσεων από τους νησιώτες κατ’ επάγγελμα κτηνοτρόφους, η οποία αφορά σε έκτακτη οικονομική ενίσχυσή τους από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής (Υ.ΝΑ.Ν.Π.), ύψους 12 εκατομμυρίων ευρώ. Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων, μετά από παράταση που δόθηκε με απόφαση μου έληξε  30η Σεπτεμβρίου 2023.

Μετά την παρέλευση της ως άνω τελικής προθεσμίας έπεται η διαδικασία διενέργειας του ελέγχου σώρευσης κρατικών ενισχύσεων ως προς την τήρηση του Κανονισμού Deminimis …. για κάθε δικαιούχο.

Η ολοκλήρωση της προαναφερόμενης ελεγκτικής διαδικασίας συνιστά αναγκαία εκ του νόμου προϋπόθεση για την καταβολή της οικονομικής ενίσχυσης στους δικαιούχους.

Μετά το πέρας του ελέγχου σώρευσης, η υπηρεσία θα προβεί σε όλες τις ενέργειες …. αναφορικά με την καταβολή της οικονομικής ενίσχυσης και οι δικαιούχοι θα ενημερωθούν σχετικά με αυτοματοποιημένο ηλεκτρονικό μήνυμα στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έχουν δηλώσει κατά την αίτησή τους».