ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΑΤΖΗΜΑΡΚΟΣ
Περιφέρεια

Γ. Χατζημάρκος για την βίζα-εξπρές σε Τούρκους : “Η σχετική συμφωνία θα ενισχύσει την οικονομία και την εξωστρέφεια στα νησιά μας”

Έκλεισε η συμφωνία για παροχή τουριστικής βίζας επτά ημερών σε Τούρκους πολίτες για 10 νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Η άδεια θα δίνεται επι τόπου και θα έχει συνολικά 12μηνη ισχύ.

Τη σχετική ανακοίνωση έκανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν.

“Η χώρα μας στηρίζει τη διευκόλυνση χορήγησης θεωρήσεων στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού κεκτημένου, ώστε να μπορεί η νέα γενιά της Τουρκίας να αναπτύξει στενότερες σχέσεις με την Ευρώπη…Η  Ελλάδα ζήτησε και εξασφάλισε την έγκριση της ευρωπαϊκής επιτροπής, ώστε να ενεργοποιηθεί η δυνατότητα Τούρκων πολιτών και των οικογενειών τους να επισκέπτονται όλο το χρόνο για επτά ημέρες δέκα νησιά μας που είτε διαθέτουν προσφυγικές δομές,  είτε έχουν άμεσες πορθμιακές συνδέσεις με την Τουρκία. Είναι μία πρωτοβουλία με ισχυρό μήνυμα που δηλώνει και μία μεγάλη αλήθεια. Ότι τα ελληνικά νησιά αποτελούν γέφυρα επικοινωνίας και φιλίας μεταξύ των δύο λαών…Ανάλογη γέφυρα αποτελούν και μειονότητες των δύο χωρών” είπε ο πρωθυπουργός.

Μετά και από το “πράσινο φως” της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω της Επιτρόπου Μετανάστευσης, η βίζα θα χορηγείται για επισκέψεις στα παρακάτω νησιά του ανατολικού Αιγαίου:

– Λήμνος
– Λέσβος
– Χίος
– Σάμος
Λέρος
– Κάλυμνος
– Κως
– Ρόδος
– Σύμη
– Καστελόριζο

 

Ο Περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος, εξέφρασε την ικανοποίησή του, για αυτή την εξέλιξη επισημαίνοντας ότι η σχετική συμφωνία θα ενισχύσει την οικονομία τους και την εξωστρέφεια τους.

Ο κ.  Χατζημάρκος αναφέρει τα εξής:

Η είδηση της συμφωνίας για παροχή τουριστικής βίζας επτά ημερών σε Τούρκους πολίτες για 10 νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, ήταν απο τα θέματα που οι κάτοικοι των νησιών στα οποία θα εφαρμοστεί, το ζητούσαν.
Η ανακοίνωση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο πλαίσιο της επίσκεψης του Προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερνογάν στην Αθήνα, αφορά 6 νησιά της Περιφέρειας μας, την Λέρο, την Κάλυμνο, την Κω, την Σύμη, την Ρόδο και το Καστελλόριζο που συνορεύουν γεωγραφικά αλλά και οικονομικά.
Σε αυτά τα νησιά, η σχετική συμφωνία θα ενισχύσει την οικονομία τους και την εξωστρέφεια τους.
Θέλω να ευχαριστήσω τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για το μέτρο, τον Υπουργό Δημήτρη Καιρίδη που αγωνίστηκε να πείσει τις Βρυξέλλες για την ανάγκη της εξαίρεσης και την αρμόδια Ευρωπαία Επίτροπο Ιβα Γιόχανσον που έδειξε την απαιτούμενη κατανόηση.