Δωδεκάνησα

Στο 6ο Συνέδριο εμπορίας της Δ.Ε.Η. με τίτλο “Οι επιλογές μας σήμερα το αποτύπωμα μας αύριο” ο δήμαρχος Χάλκης Ε.Φραγκάκης

Την Τετάρτη, 29 Νοεμβρίου 2023 ο Δήμαρχος Χάλκης κ. Φραγκάκης Ευάγγελος ήταν προσκεκλημένος στο 6ο Συνέδριο εμπορίας της Δ.Ε.Η. με τίτλο “Οι επιλογές μας σήμερα το αποτύπωμα μας αύριο”, στην Αθήνα.
Ο ίδιος αναφέρθηκε στην υπερπολύτιμη αρωγή της Δ.Ε.Η. για την εφαρμογή του στρατηγικού σχεδιασμού GR- eco Island και την εφαρμογή του green deal στο νησί της Χάλκης. Ευχαρίστησε ιδιαιτέρως τον Πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Δ.Ε.Η., κ. Γεώργιο Στάσση και τους συνεργάτες του, για την ουσιαστική στήριξη που προσέφεραν στην κοινωνία ενός μικρού ακριτικού νησιού της Ελλάδας.
Στην ομιλία του ανέφερε:
“Στην Κοινωνική και Αλληλέγγυα πολιτική η οποία εφαρμόζεται στην Χάλκη υπερισχύει η ανησυχία και ο στόχος για την εξασφάλιση του δικαιώματος της τοπικής κοινωνίας στη συνεργασία, στη δημοκρατία, στην αξιοπρεπή διαβίωση και στην οικολογική ακεραιότητα.
Ακρογωνιαίοι λίθοι για την επιτυχία της ενεργειακής μετάβασης αποτελούν οι ενεργειακές κοινότητες και η συνιδιοκτησία των ΑΠΕ.
Η κυριότητα των ΑΠΕ μετατρέπει τους καταναλωτές ενέργειας σε προμηθευτές και παραγωγούς μεριδίου της ενέργειας που καταναλώνουν, με διττό όφελος, μειώνοντας αρχικά τη δαπάνη για την απαιτούμενη ενέργεια.
Για να έχουμε λοιπόν αυτή την αλλαγή ο παραδοσιακά παθητικός καταναλωτής μετατράπηκε σε παραγωγό ενέργειας και ενεργό μέλος της ενεργειακής κοινότητας, γεγονός που φανερώνει και τον σημαντικό ρόλο της κοινωνικής καινοτομίας.
Πως θα σας φαινόταν να πληρώνεται έναν εξαιρετικά μειωμένο λογαριασμό ηλ. Ρεύματος ή ακόμα και μηδενικό;
Παρατηρούμε τεράστιες κοινωνικές επιπτώσεις για τους κατοίκους της Χάλκης
– Έχουν πλέον εξαιρετικά μειωμένους λογαριασμούς ρεύματος
– Αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά η ενεργειακή φτώχεια
– Διατηρούνται οι οικονομικοί πόροι εντός της κοινότητας
– Δημιουργούνται θέσεις εργασίας
– Μειώνεται η δημογραφική παρακμή καθώς δημιουργούνται νέες τοπικές οικονομικές ευκαιρίες
– Υπάρχουν οφέλη για την υγεία καθώς έχουν μια άνετη θερμική ρύθμιση τον χειμώνα και ψύξη το καλοκαίρι.
Είναι μια ρεαλιστική και οικονομικά προσιτή στρατηγική ενεργειακή ανάπτυξη. Εν τέλει κατά την αξιολόγηση του έργου έχουμε ένα καθαρό περιβάλλον, ισότιμη ενεργειακή πρόσβαση και φυσικά βελτίωση του ενεργειακού μας αποτυπώματος”.