Ρόδος

Με λαμπρότητα και υπερηφάνεια γιορτάστηκε στη Ρόδο  η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου 1940

 

Λαμπρές ήταν οι εορταστικές εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στην Ρόδο, με αφορμή τον εορτασμό της επετείου της 28ης Οκτωβρίου.

Οι καλές καιρικές συνθήκες και η υψηλή -για την εποχή θερμοκρασία, προσέλκυσαν το ενδιαφέρον του κόσμου που κατέκλυσε την Πλατεία Ελευθερίας για να παρακολουθήσει την μεγάλη παρέλαση.

Το πρωί, έγινε με κάθε επισημότητα η έπαρση της Σημαίας στο Βωμό της Πατρίδας, με την συμμετοχή τιμητικού αποσπάσματος της 95 ΑΔΤΕ και της φιλαρμονικής της. Τιμές κατά τη Δοξολογία απέδωσε η Φιλαρμονική της 95 ΑΔΤΕ.

Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο κ. Συρόπουλος  Δανιήλ συνταξιούχος εκπαιδευτικός

Ακολούθησε η  Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό του Ευαγγελισμού, στο κέντρο της πόλης, χοροστατούντος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Ρόδου κ.κ. Κυρίλλου.

Αργότερα, εψάλει, επιμνημόσυνη δέηση κι έγινε η καθιερωμένη κατάθεση στεφάνων στο Βωμό της Πατρίδας.

 

Η ΠΑΡΕΛΑΣΗ

Η παρέλαση ξεκίνησε στις 11 το πρωί με επικεφαλής τη Φιλαρμονική του Δήμου Ρόδου, των αναπήρων, παλαιών πολεμιστών, του ΕΕΣ (παραρτήματος Ρόδου), του Λυκείου Ελληνίδων «Εργάνη Αθηνά» και των λοιπών σωματείων, προσκόπων, οδηγών, μαθητών και μαθητριών, Κέντρου Παιδικής Μέριμνας Θηλέων Ρόδου, των Δημοτικών Σχολείων, Λυκείων, Τεχνικών Σχολών, ΑΣΤΕ Ρόδου, ΤΕΣΤΕ Ρόδου.

Η παρέλαση ολοκληρώθηκε με την Φιλαρμονική της 95 ΑΔΤΕ, επικεφαλής των μηχανοκίνητων και πεζοπόρων τμημάτων της Ελληνικής Αστυνομίας και ακολούθησαν τα σώματα ασφαλείας και ο στρατός.

Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν σύμφωνα με το πρόγραμμα λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι ενώ στις 5μ.μ. έγινε και η επίσημη υποστολή της σημαίας στο Βωμό της Πατρίδας με συμμετοχή τιμητικού αποσπάσματος και της Φιλαρμονικής της 95 ΑΔΤΕ.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ

Αμέσως μετά το πέρας της παρέλασης, οι πολικοί μας, προέβησαν σε δηλώσεις:

Την Ελληνική Κυβέρνηση εκπροσώπησε στις εκδηλώσεις της πρωτεύουσας των Δωδεκανήσων τη Ρόδο ο υφυπουργός εργασίας Βασίλης Σπανάκης και τη Βουλή των Ελλήνων ο Μάνος Κόνσολας.

” Όταν είμαστε ενωμένοι καταφέρνουμε πολλά, τόνισε σε δηλώσεις του ο κ. Σπανάκης για να υπογραμμίσει πως ” η Ελλάδα του 2023 είναι ένας πυλώνας σταθερότητας για την ευρύτερη περιοχή, μία Ελλάδα που βρίσκεται μπροστά στην οικονομική ανάπτυξη και που έχει μπροστά της ένα λαμπρό μέλλον».

Την ιστορική Μνήμη των Δωδεκανησίων υπογράμμισε ο βουλευτής Δωδεκανήσου Μάνος Κόνσολας θυμίζοντας τη συμμετοχή στους αγώνες του 1940 του Συντάγματος Εθελοντών Δωδεκανησίων.

Σχολιάζοντας και τις ραγδαίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, τόνισε εμφατικά πως ” η Ελλάδα είναι για μία άλλη φορά υπερασπιστής των αξιών και περιφρουρεί την Ελευθερία και την ειρήνη. Η πρόοδος και η ευημερία είναι μπροστά μας. Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και η εκπροσώπηση των Δωδεκανησίων στη Βουλή, δίνει αγώνες για να συνεχίσουμε την ειρηνική μας πορεία».

«Το μεγάλο όχι των Ελλήνων που το 1940 πολέμησαν για την ανεξαρτησία μας και την εδαφική μας ακεραιότητα, ηχεί μέχρι και σήμερα” επισήμανε ο κοσμήτορας της Βουλής και βουλευτής Δωδεκανήσου Βασίλης Υψηλάντης υπογραμμίζοντας πως “τις αξίες αυτές τις υπηρετούμε εμείς σήμερα. Στεκόμαστε όρθιοι με υπερηφάνεια. Επισημαίνουμε όπου και αν βρεθούμε την αποτρεπτική δύναμη των ενόπλων δυνάμεων και με την προσήλωση της χώρας μας στις αρχές του διεθνούς Δικαίου».

Δηλώσεις έγιναν και από το μέλος της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Χρύσα Καραγιάννη και τον τέως βουλευτή Δωδεκανήσου Δημήτρη Γάκη.