Ρόδος

Πολύμνια Γαλανού : “Αμφισβητούμε την αποτελεσματικότητα των μέτρων για την εξυγίανση του ΕΣΥ  Η δημιουργία γιατρών διαφορων ταχυτήτων (αποδοχών) θα οξύνει το ήδη βαρύ κλίμα στα Νοσοκομεία”

 

Πριν καλά καλά ανακοινωθεί το σχέδιο της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας Ειρήνης Αγαπηδάκη για τον «προσωπικό γιατρό», οι νοσοκομειακοί γιατροί είναι έξαλλοι με τα όσα επιχειρεί να προωθήσει. Γι’ αυτό και ετοιμάζουν κινητοποιήσεις.

Γεγονός βέβαια καθόλου τυχαίο καθώς η Ειρήνη Αγαπηδάκη φαίνεται ότι σχεδιάζει ένα απολύτως στρεβλό σύστημα αποδοχών για τους γιατρούς, δημιουργώντας ιατρικό προσωπικό πολλών ταχυτήτων.

Μάλιστα το αξιοπερίεργο είναι ότι με βάση το σχέδιο Αγαπηδάκη ένας νεαρός γιατρός που απλά θα έχει επιλέξει μία συγκεκριμένη ειδικότητα (της Γενικής Ιατρικής ή της Παθολογίας) θα εισπράττει περισσότερα από ότι ένας γιατρός που έχει θητεία πάνω από 35 χρόνια στο ΕΣΥ.

Ειδικότερα η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι θα δίνει ετησίως 45.000 ευρώ μικτά, δηλαδή 30.000 ευρώ καθαρές αποδοχές ετησίως, σε νέους γιατρούς οι οποίοι θα έχουν υπηρετήσει ως προσωπικοί γιατροί, αρκεί να έχουν επιλέξει την ειδικότητα της Γενικής Ιατρικής ή της Παθολογίας.

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας προκρίνει ένα απολύτως άνισο σύστημα Υγείας όπου ο νεαρός γιατρός θα αμείβεται με 2.500 ευρώ μηνιαίως την ώρα που ο Συντονιστής Διευθυντής λαμβάνει τα ίδια ακριβώς χρήματα μετά από 37 χρόνια εργασίας.

Και δεν είναι μόνο αυτό. Οι γιατροί του ΕΣΥ που επί σειρά ετών «βάζουν πλάτη» για να μην καταρρεύσουν τα νοσοκομεία, θα δούνε συναδέλφους τους από την Κύπρο και τη Μεγάλη Βρετανία να πιάνουν δουλειά στα νοσοκομεία με ετήσιες οικονομικές απολαβές που θα κυμαίνονται από 100.000-150.000 ευρώ και θα συνοδεύονται από μειωμένη φορολόγηση. Μία υπόσχεση και ένα ποσό που ούτε στα πιο ευφάνταστα όνειρά τους δεν θα μπορούσαν να φανταστούν οι γιατροί των ελληνικών νοσοκομείων. Άλλωστε το μόνιμο επιχείρημα της κυβέρνησης είναι ότι δεν μπορούν να δοθούν αυξήσεις στους γιατρούς λόγω περιορισμένων οικονομικών δυνατοτήτων της χώρας.

 

Η πρόεδρος του Συλλόγου Νοσοκομειακών Γιατρών κ. Πολύμνια Γαλανού σχολιάζει σε ανάρτηση της στα Μέσα κοινωνικής δικτύωσης τα νέα μέτρα που σκέφτεται να εξαγγείλει η κυβέρνηση για ενίσχυση του ΕΣΥ
Πολύμνια Γαλανού : «Αμφισβητούμε την αποτελεσματικότητα των μέτρων για την εξυγίανση του ΕΣΥ  Η δημιουργία γιατρών διαφορων ταχυτήτων (αποδοχών) θα οξύνει το ήδη βαρύ κλίμα στα Νοσοκομεία.
Η κ. Γαλανού επισημαίνει στην ανάρτηση της στα social media τα εξής :
1)Για το ποσό των 30.000 που σκέπτονται να επιδοτήσουν για την ειδικότητα της Παθολογίας κ Γεν ιατρικής.
Ναι λείπουν οι Παθολόγοι, Γενικοί Ιατροί , ΟΜΩΣ από το νοσοκομείο μας κ γενικά της χώρας λείπουν επίσης ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΟΛΌΓΟΙ ,Εντατικολόγοι, Ακτινολόγοι,Μικροβιολόγοι,Ψυχίατροι , Ανατομοπαθολόγοι , Νευρολόγοι ,άρα προς τί τα 30.000 στις δυο ειδικότητες;
Σημειώνουμε 1 βαθμίδα διάκρισης μεταξύ των γιατρών.
2)Για τα 1800 επιπλέον για αυτούς που επιλέγουν να έρθουν σε νησιωτικές περιοχές,εννοώ μισθός κ 1.800 plus
Σημειώνουμε 2 βαθμίδα διάκρισης με τους ήδη υπηρετούντες,δηλ ενας νεοδιοριζόμενος θα παίρνει περισσότερα από ένα Διευθυντή του δημοσίου με 30 χρόνια υπηρεσίας
Παρένθεση:Το κίνητρο των 1800 ίσχυσε κ πέρυσι κ φέτος κ δεν προσέλκυσε γιατρούς λόγω των συνθηκών εργασιακής εξουθένωσης που επικρατούν.
3)Ακούσαμε για 50,100,150.000 € στους επαναπατριζόμενους από Κύπρο κ Μεγ Βρετανία συν μειωμένη φορολόγηση!!!!!!
Σήμερα διάβασα ότι η Αναπληρώτρια δεν αναφερόταν στους «απλούς γιατρούς»…… γιατί κ αυτή μια «απλή ψυχολόγος « είναι κ μάλιστα με το 1/3 του χρόνου σπουδών των «απλών», αλλά στους ΚΑΘΗΓΗΤΈΣ!!!!
Πέρα από την τρίτη βαθμίδα διαχωρισμού και υποτίμησης του έργου μας όλα αυτά τα μνημονιακά κ πανδημικά χρόνια , βλέπουμε να μας κατηγοριοποιούν και να
ανοίγουν τους ασκούς του Αιόλου μεταξύ συναδέλφων.
Δηλ όπως και  στην οδήγηση 1 ταχύτητα, δεύτερη τρίτη κ οικονομική (όλοι εμείς οι απλοί)
4) Αναρωτιέμαι αν οι κ καθηγητές θα έρθουν να καλύψουν τα όσα κενά εφημέρευσης ή απλώς θα μας μεταδώσουν την γνώση τους από τα ξένα!!!!
5)Η βάπτιση των τελειόφοιτων ιατρών σαν οικογενειακούς Ιατρούς (από το θρανίο στον άρρωστο με τις απαιτούμενες διαφοροδιαγνώσεις που έπονται ) θα οδηγήσει σε μείωση της ποιότητας των παρερχομένων κ κουτσουρεμένων
υπηρεσιών υγείας
Λύση::::  Όχι στις διακρίσεις μεταξύ των ειδικοτήτων διότι θα ξεσπάσει πόλεμος στα νοσοκομεία
2)Δέσμευση για σταδιακή επαναφορά των μισθών μας έτσι ώστε να εξασφαλιστεί ένας απαραίτητος αριθμός ιατρικού προσωπικού που θα δουλεύει με ανθρώπινες συνθήκες.
3 ) Η μη αναφορά στον εργαστηριακό τομέα που πάσχει πανελλαδικά μας αφήνει περιθώρια σκέψης για την είσοδο Ιδιωτών .
Όπως κ την είσοδο Ιδιωτών επιχειρεί κ ένας άλλος συνδικαλιστικός φορέας …..αλλά δεν είναι της παρούσης!
Θα επανέλθω

 

 

 

Παγώνη: Είναι εξευτελιστικό για τους γιατρούς του ΕΣΥ

Η Πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών της Αθήνας και του Πειραιάς (ΕΙΝΑΠ) Ματίνα Παγώνη δηλώνει στο ethnos.gr ότι οι γιατροί είναι εξοργισμένοι με τις αποφάσεις Αγαπηδάκη, καθώς όπως λέει «οι αλλαγές είναι εξευτελιστικές για τους γιατρούς του ΕΣΥ».

Όπως εξηγεί: «Καταρχάς είναι άστοχο και δεν μπορούν οι αγροτικοί γιατροί να ονομαστούν απλά προσωπικοί γιατροί γιατί πρέπει να είναι ειδικευμένοι. Να μπορούν να λύνουν προβλήματα, να κάνουν θεραπείες, να χορηγούν φάρμακα. Είναι επικίνδυνο για τους ασθενείς αυτό το σύστημα που ανακοίνωσε η Ειρήνη Αγαπηδάκη. Πρέπει πρώτα να εκπαιδευτούν και να κάνουν την ειδικότητά τους.

Σε ό,τι αφορά στις απολαβές, είναι δυνατόν ένα νέος γιατρός να παίρνει τα ίδια με έναν Συντονιστή Διευθυντή που εργάζεται 37 χρόνια;

Ταυτόχρονα πως θα βρεθούν ξαφνικά 100.000 και 150.000 ευρώ για να δοθούν σε γιατρούς που θα επιστρέψουν από το εξωτερικό όταν υποτίθεται δεν υπάρχουν χρήματα για αυξήσεις των υπαρχόντων γιατρών; Είναι εξευτελιστικό για τους γιατρούς, να μπορούν να δώσουν 150.000 ευρώ και να μην μπορούν να τα δώσουν στο ιατρικό προσωπικό των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας».

Να σημειωθεί ότι οι αυξήσεις 10% στους γιατρούς του ΕΣΥ που διατυμπανίζει ότι έδωσε η κυβέρνηση, είναι ουσιαστικά 5% αφού το ποσό φορολογείται, σύμφωνα με την ΕΙΝΑΠ.

Πάντως όπως αναφέρουν πληροφορίες του ethnos.gr τόσο η ΕΙΝΑΠ όσο και η Ομοσπονδία των Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) ξεκινούν από σήμερα τις συνελεύσεις προκειμένου να οργανώσουν τις κινητοποιήσεις τους για τα σχέδια της κυβέρνησης.