Περιφέρεια

Παρακαταθήκη για την ανάπτυξη του τουρισμού σε Νότιο Αιγαίο και Κρήτη η επανεκλογή Χατζημάρκου και Aρναουτάκη

Παρακαταθήκη για την περαιτέρω τουριστική ανάπτυξη της Κρήτης και των νησιών του Νοτίου Αιγαίου αποτελεί η επανεκλογή του περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρου Αρναουτάκη, και του περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Γιώργου Χατζημάρκου.

Σε μία κρίσιμη περίοδο για τον ελληνικό τουρισμό, ο οποίος κάνει δυνατό comeback μετά την πανδημική κρίση, η νέα θητεία του Στ. Αρναουτάκη και του Γ. Χατζημάρκου, εκτιμάται ότι θα τονώσει ακόμη περισσότερο τα ισχυρά τουριστικά μεγέθη που έχουν καταγράψει οι δύο περιφέρειες τα τελευταία χρόνια.

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι πρόκειται για τις δύο περιφέρειες που κάνουν πρωταθλητισμό σε επίπεδο τουρισμού, συγκεντρώνοντας τη μερίδα του λέοντος των ταξιδιωτών που επιλέγουν να κάνουν διακοπές στην Ελλάδα.

«Η άμεση συμβολή του τουρισμού στο ΑΕΠ της χώρας το 2021 ήταν της τάξης του 7,2% ή 13,2 δισ. ευρώ. Λόγω της προσεγγιστικής φύσης των στοιχείων του πίνακα, η εικόνα που αναδεικνύει είναι κατά κύριο λόγο ενδεικτική. Παρόλα αυτά είναι εντυπωσιακή η συνεισφορά του τουρισμού στο ΑΕΠ των Περιφερειών του Νοτίου Αιγαίου, των Ιονίων Νήσων και της Κρήτης», όπως αναφέρεται στις μελέτες του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ).

Η Κρήτη

Σε ναυαρχίδα του ελληνικού τουρισμού αναδεικνύεται τα τελευταία χρόνια η Κρήτη, η οποία είναι και ένας από τους προορισμούς που ποντάρουν σταθερά στην επιμήκυνση της σεζόν και κινούνται σε αυτή την κατεύθυνση.

 

Τα έσοδα της Περιφέρειας Κρήτης από τον τουρισμό το 2021, αντιπροσώπευαν το 23% (3.058 εκατ. ευρώ ) των συνολικών εσόδων της χώρας, ενώ η άμεση συμβολή του τουρισμού στο ΑΕΠ της Περιφέρειας ανήλθε σε 33%.

To 2022 η Κρήτη υποδέχτηκε 5,1 εκατ. τουρίστες, καταγράφοντας 3,66 δισ. ευρώ ταξιδιωτικές εισπράξεις, με τη μέση δαπάνη ανά επίσκεψη να ανέρχεται σε 715 ευρώ. Σημειώνεται ότι στην Κρήτη υπήρχαν μέχρι το 2022 καταγεγραμμένες 1.650 μονάδες, εκ των οποίων οι 159 είναι 5 αστέρων.

Το Νότιο Αιγαίο

Ισχυρές επιδόσεις καταγράφει τα τελευταία χρόνια και η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, στην οποία ανήκουν κορυφαίοι τουριστικοί προορισμοί της χώρας, όπως η Ρόδος, η Σαντορίνη, η Κως, η Πάρος και η Μύκονος.

Τα έσοδα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου από τον τουρισμό το 2021, αντιπροσώπευαν το 30% (3.985 εκατ. ευρώ) των συνολικών εσόδων της χώρας ενώ η άμεση συμβολή του τουρισμού στο ΑΕΠ της Περιφέρειας ανήλθε σε 63%.

To 2022 η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου κατέγραψε 6,69 εκατ. επισκέψεις, σημειώνοντας 4,71 δισ. ευρώ ταξιδιωτικές εισπράξεις, με τη μέση δαπάνη ανά επίσκεψη να ανέρχεται σε 703 ευρώ. Σημειώνεται ότι στην Κρήτη υπήρχαν μέχρι το 2022 καταγεγραμμένες 2.256 μονάδες, εκ των οποίων οι 274 είναι 5 αστέρων.

Πηγή tourismtoday