Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023
Πολιτική

Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023: Πώς, πού και πόσους σταυρούς βάζουμε Οδηγός κάλπης


Όσα πρέπει να γνωρίζεις για το «ραντεβού» με την κάλπη στις 8 Οκτωβρίου

Οι αυτοδιοικητίκές εκλογές 2023 θα διεξαχθούν την Κυριακή 08 Οκτωβρίου. Ο επαναληπτικός γύρος, για όσους Δήμους και Περιφέρειες χρειαστεί ορίζεται την Κυριακή 15 Οκτωβρίου.

Στην τελική ευθεία βρίσκονται Δήμοι και Περιφέρειες ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών. Υπενθυμίζουμε ότι επανέρχεται το πλειοψηφικό εκλογικό σύστημα ανάδειξης των αιρετών οργάνων των ΟΤΑ μετά την εφαρμογή, κατά τις προηγούμενες αυτοδιοικητικές του 2019, του εκλογικού συστήματος της απλής αναλογικής.

 

Στις αυτοδιοικητικές εκλογές 2023, για την ανάδειξη των δημοτικών αρχών σε 332 δήμους, συμμετέχουν 1.211 συνδυασμοί

Επιτυχών από την πρώτη Κυριακή θεωρείται ο συνδυασμός που πλειοψηφεί με ποσοστό μεγαλύτερο του 43%, στο σύνολο των έγκυρων ψηφοδελτίων. Στην περίπτωση που κανένας συνδυασμός δεν συγκεντρώσει αυτό το ποσοστό στον α’ γύρο, διενεργείται επαναληπτική ψηφοφορία, μεταξύ των υποψήφιων Δημάρχων των δύο συνδυασμών που έλαβαν τις περισσότερες ψήφους. Την είσοδο στο δημοτικό ή περιφερειακό συμβούλιο εξασφαλίζει ο συνδυασμός που στον α’ γύρο έλαβε ποσοστό τουλάχιστον 3%.

 

Αυτοδιοικητικες εκλογες 2023, Περιφερειακες εκλογές 2023, δημοτικεσ εκλογεσ 2023, πως φηφιζω στις δημοτικες 2023, που ψηφιζω για δημοτικες 2023, ποιοι ειναι υποψηφιοι περιφερειαρχες, εκλογες δημαρχων 2023, τι έγγραφα χρειαζομαι για να ψηφισω στις δημ

 

Πώς μπορώ να μάθω που ψηφίζω;

Οι εκλογείς μπορούν να ενημερώνονται άμεσα για τον τόπο άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος από την εφαρμογή «Μάθε που ψηφίζεις» του Υπουργείου Εσωτερικών στην ηλεκτρονική διεύθυνση mpp.ypes.gov.gr, καθώς και από τα κατά τόπους Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών και τους Δήμους.

Τι έγγραφα χρειάζομαι για να ψηφίσω;

Οι εκλογείς μπορούν να ψηφίσουν με αστυνομική ταυτότητα (φυσική ή ψηφιακή), διαβατήριο, άδεια οδήγησης ή ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων που έχουν εκδοθεί από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές. Εάν έχουν αλλάξει τα προσωπικά τους στοιχεία (π.χ. μεταβολή επωνύμου λόγω γάμου/διαζυγίου), θα πρέπει να προσκομίσουν και τα σχετικά δικαιολογητικά. Στρατιωτικοί και υπηρετούντες στα σώματα ασφαλείας χρησιμοποιούν την υπηρεσιακή τους ταυτότητα.

Πώς ψηφίζουμε;

Οι εκλογείς προσέρχονται στο κατάστημα της ψηφοφορίας και παρουσιάζονται στην εφορευτική επιτροπή, η οποία αναγνωρίζει την ταυτότητά τους και επαληθεύει την εγγραφή τους στον εκλογικό κατάλογο. Οι εκλογείς μπαίνουν στο κατάστημα της ψηφοφορίας ένας-ένας ή σε ολιγάριθμες ομάδες, με τη σειρά της προσέλευσής τους και όπως ειδικότερα καθορίζει κάθε εφορευτική επιτροπή. Πραγματοποιείται η αναγνώριση των εκλογέων και, στη συνέχεια, η εφορευτική επιτροπή δίνει σε κάθε εκλογέα έναν φάκελο με ειδικό γνώρισμα μονογραφημένο από τον αντιπρόσωπο της δικαστικής αρχής και σφραγισμένο με τη σφραγίδα της επιτροπής, καθώς και πλήρη σειρά έντυπων ψηφοδελτίων όλων των συνδυασμών και υποψηφίων για τις δημοτικές εκλογές, καθώς και λευκά ψηφοδέλτια.

Οι εκλογείς εισέρχονται στον χώρο εντός του διαχωριστικού ψηφοφορίας (παραβάν) για την επιλογή του ψηφοδελτίου και επιλέγουν τον συνδυασμό που επιθυμούν. Στη συνέχεια εξέρχονται και ρίχνουν τον φάκελο στην αντίστοιχη κάλπη. Η διαδικασία επαναλαμβάνεται ξεχωριστά και για τις περιφερειακές εκλογές. Στους εκλογείς που ψήφισαν χορηγείται, εφόσον ζητηθεί, σχετική βεβαίωση που υπογράφεται από τον Πρόεδρο της εφορευτικής επιτροπής και σφραγίζεται με τη σφραγίδα της.

Οι νέες Αρχές θα εγκατασταθούν την 1η Ιανουαρίου 2024 και η θητεία τους, που θα είναι πενταετής, θα λήξει την 31η Δεκεμβρίου 2028. Τη διοίκηση ή απλώς την είσοδο στα δημοτικά συμβούλια των 332 Δήμων της χώρας διεκδικούν συνολικά 1.222 συνδυασμοί, ενώ, για τις 13 Περιφέρειες θα «μονομαχήσουν» 78 συνδυασμοί.

Ποιοι και πώς ψηφίζουν στις Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές στις 8 Οκτωβρίου

Δικαίωμα ψήφου έχουν όλοι οι δημότες που έχουν συμπληρώσει το 17ο έτος της ηλικίας τους, δηλαδή έχουν γεννηθεί μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 2006 και είναι εγγεγραμμένοι στον εκλογικό κατάλογο του Δήμου. Στις αυτοδιοικητικές εκλογές συμμετέχουν και οι πολίτες των λοιπών 26 κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι δεν έχουν την ελληνική ιθαγένεια, αλλά κατοικούν στην Ελλάδα, έχουν συμπληρώσει το 17ο έτος της ηλικίας τους και είναι εγγεγραμμένοι στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους του δήμου όπου κατοικούν, μέχρι και την 30ή Ιουνίου 2023.

Για τις αυτοδιοικητικές εκλογές δεν ισχύουν οι ειδικοί εκλογικοί κατάλογοι ετεροδημοτών, αποδήμων, ναυτικών και κρατουμένων, που ισχύουν για τις βουλευτικές, τις ευρωεκλογές και τα δημοψηφίσματα. Αυτό σημαίνει ότι οι εκλογείς μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα μόνο στους Δήμους, στους εκλογικούς καταλόγους των οποίων είναι εγγεγραμμένοι.

Οι εκλογείς μπορούν να ενημερώνονται για τον τόπο όπου θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του Υπουργείου Εσωτερικών «Μάθε πού Ψηφίζεις», που βρίσκεται στον σύνδεσμο https://mpp.ypes.gov.gr/.

Για τον ίδιο σκοπό, έχει τεθεί σε λειτουργία τηλεφωνικό κέντρο στον αριθμό 213–1361500 με δυνατότητα εξυπηρέτησης τριάντα ταυτόχρονων καλούμενων και λειτουργεί καθημερινά από τις 08:00 έως τις 20:00.

Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023: Πόσους σταυρούς βάζουμε σε δημοτικές και περιφερειακές εκλογές

Πολλοί αναρωτιούνται πόσους σταυρούς προτίμησης βάζουμε σε δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, καθώς οι υποψήφιοι είναι πολλοί και τα ψηφοδέλτια… μεγάλα!

Το σίγουρο είναι πως ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός σταυρών προτίμησης διαφέρει από περιοχή σε περιοχή.

Πόσους σταυρούς προτίμησης βάζουμε στους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους

Ειδικότερα, για την εκλογή δημοτικών συμβούλων, ο εκλογέας μπορεί να ψηφίσει μέχρι 3 υποψήφιους σε δήμους (έως 10.000 κατοίκους) που εκλέγουν έως και 19 μέλη.

Ωστόσο, αν ο αριθμός των μελών του δημοτικού συμβουλίου είναι μεγαλύτερος ή ίσος του 25 και ο πληθυσμός άνω των 10.000 κατοίκων, ο εκλογέας μπορεί να ψηφίσει μέχρι 4 υποψήφιους κατά ανώτατο όριο.

Για την εκλογή συμβούλων δημοτικών κοινοτήτων, ο εκλογέας μπορεί να εκφράσει την προτίμησή του υπέρ ενός ή δύο υποψηφίων.

Για την εκλογή προέδρου της δημοτικής κοινότητας, ο εκλογέας μπορεί να εκφράσει την προτίμησή του υπέρ ενός υποψηφίου.

Σημειώνεται, πως άν οι δημοτικές ενότητες δήμων με πληθυσμό 10.001 – 30.000 κατοίκων, 30.001 – 50.000 κατοίκων και 50.001 – 150.000 κατοίκων έχουν συσταθεί με το άρθρο 2 του ν. 3852/2010 (Α’ 87), υπερβαίνουν τις 6, ο αριθμός των μελών του δημοτικού συμβουλίου τους είναι εκείνος που αντιστοιχεί στην επόμενη πληθυσμιακή κλίμακα.

Ο αριθμός των εδρών των δημοτικών συμβούλων κάθε εκλογικής περιφέρειας του άρθρου 12 του ν. 4804/2021, με βάση τον μόνιμο πληθυσμό της, όπως προκύπτει από την τελευταία απογραφή εδώ.

Πόσους σταυρούς προτίμησης βάζουμε στους υποψήφιους περιφερειακούς συμβούλους

Με τον σταυρό προτίμησης ο εκλογέας εκφράζει την προτίμησή του:

προς 1 υποψήφιο περιφερειακό σύμβουλο στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγεται 1 περιφερειακός σύμβουλος,

προς 1 ή 2 υποψήφιους συμβούλους στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται από 2 έως και 7 περιφερειακοί σύμβουλοι,

προς 1 ή 2 ή 3 υποψήφιους συμβούλους στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται από 8 έως και 12 περιφερειακοί σύμβουλοι και

προς 1 ή 2 ή 3 ή 4 υποψήφιους συμβούλους στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται περισσότεροι από 12 περιφερειακοί σύμβουλοι.

Τι θα συμβεί αν βάλω περισσότερους σταυρούς;

Σε περίπτωση που κάποιος επιλέξει περισσότερους υποψηφίους από όσους είναι επιτρεπτό, το ψηφοδέλτιο δεν είναι άκυρο και προσμετράται κανονικά στο σύνολο των ψηφοδελτίων που έλαβε ένας συνδυασμός, χωρίς όμως να λαμβάνεται υπόψη κανένας σταυρός.

Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023: Τι ισχύει για την εκλογική άδεια των δημοσίων και ιδιωτικών υπαλλήλων

Όσον αφορά τη χορήγηση ειδικής άδειας για τη μετάβαση στον τόπο άσκησης του εκλογικού δικαιώματος, ισχύουν για τους υπαλλήλους του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα τα εξής:

Α. Για τους υπαλλήλους για τους οποίους δεν εφαρμόζεται πενθήμερη εβδομάδα εργασίας:

1. Όσοι μετακινηθούν για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος σε απόσταση 100 – 200 χιλιομέτρων θα λάβουν άδεια μίας εργάσιμης ημέρας.

2. Όσοι μετακινηθούν σε απόσταση 201 – 400 χιλιομέτρων θα λάβουν άδεια δύο εργάσιμων ημερών.

3. Όσοι μετακινηθούν σε απόσταση 401 χιλιομέτρων και πάνω θα λάβουν άδεια τριών εργάσιμων ημερών, εφόσον κινηθούν εξ ολοκλήρου οδικώς, με βάση την υπεύθυνη δήλωσή τους.

4. Όσοι μετακινηθούν από και προς νησιά, για τα οποία δεν υπάρχει οδική πρόσβαση, ο αριθμός των ημερών αδείας που θα λάβουν θα εξετάζεται κατά περίπτωση, ανάλογα με την απόσταση και τις ειδικές συνθήκες μετακίνησης, ωστόσο, χωρίς αυτή η άδεια να υπερβαίνει τις τρεις εργάσιμες ημέρες.

Β. Για τους υπαλλήλους, για τους οποίους εφαρμόζεται πενθήμερη εβδομάδα εργασίας:

1. Όσοι μετακινηθούν για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος σε απόσταση 200 – 400 χιλιομέτρων θα λάβουν άδεια μίας εργάσιμης ημέρας.

2. Όσοι μετακινηθούν σε απόσταση 401 χιλιομέτρων και πάνω θα λάβουν άδεια δύο εργάσιμων ημερών, εφόσον κινηθούν εξ ολοκλήρου οδικώς, με βάση την υπεύθυνη δήλωσή τους.

3. Όσοι μετακινηθούν από και προς νησιά, για τα οποία δεν υπάρχει οδική πρόσβαση, ο αριθμός των ημερών αδείας που θα λάβουν θα εξετάζεται κατά περίπτωση, ανάλογα με την απόσταση και τις ειδικές συνθήκες μετακίνησης, ωστόσο, χωρίς αυτή η άδεια να υπερβαίνει τις τρεις εργάσιμες ημέρες.

Η συγκεκριμένη άδεια είναι μετ’ αποδοχών και δεν συνυπολογίζεται στον χρόνο της κανονικής άδειας που δικαιούνται οι υπάλληλοι.

 

Αυτοδιοικητικες εκλογες 2023, Περιφερειακες εκλογές 2023, δημοτικεσ εκλογεσ 2023, πως φηφιζω στις δημοτικες 2023, που ψηφιζω για δημοτικες 2023, ποιοι ειναι υποψηφιοι περιφερειαρχες, εκλογες δημαρχων 2023, τι έγγραφα χρειαζομαι για να ψηφισω στις δημ

 

Αποζημίωση για πρώτη φορά στα μέλη των εφορευτικών επιτροπών

Αποζημίωση πρόκειται να καταβληθεί για πρώτη φορά στα μέλη των εφορευτικών επιτροπών στις αυτοδιοικητικές εκλογές, όπως ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, ο κ. Βορίδης επεσήμανε ότι «τα μέλη των εφορευτικών επιτροπών τα οποία μέχρι πρότινος ήταν άνευ οιασδήποτε αποζημιώσεως τώρα θα λαμβάνουν εκλογική αποζημίωση. Και αυτό σε μεγάλο βαθμό γίνεται γιατί πρώτον υπάρχει η δυνατότητα να γίνει δημοσιονομική δυνατότητα και δεύτερον γιατί έχει παρατηρηθεί πολύ χαμηλή συμμετοχή στις εφορευτικές επιτροπές, με αποτέλεσμα να διεξάγουν τις εκλογές συνήθως ο δικαστικός αντιπρόσωπος με έναν γραμματέα που έχει δίπλα του».

Βάσει της σχετικής ΚΥΑ, ορίζεται εκλογική αποζημίωση και για τα μέλη της εφορευτικής επιτροπής 40 ευρώ για την πρώτη Κυριακή (8 Οκτωβρίου 2023) και 30 ευρώ για τη δεύτερη -εφόσον χρειαστεί- Κυριακή (15 Οκτωβρίου 2023).

Το καταβαλλόμενο ποσό είναι ακατάσχετο, δεν υπόκειται σε κανενός είδους παρακράτηση και δεν συμψηφίζεται με οφειλές των δικαιούχων προς το ελληνικό δημόσιο ή τα ασφαλιστικά ταμεία από οποιαδήποτε αιτία.