Περιφέρεια

Στo Περιφερειακό Φυτώριο Νοτίου Αιγαίου οι Υφυπουργοί Χρήστος Τριαντόπουλος και Γιάννης Παππάς

Με 100.000 € θα χρηματοδοτηθεί το Περιφερειακό Φυτώριο Νοτίου ώστε να διαδραματίσει πρωτεύοντα ρόλο στις προκλήσεις της κλιματικής κρίσης

Το Περιφερειακό Φυτώριο Νοτίου Αιγαίου επισκέφθηκαν  το Σάββατο  2  Σεπτεμβρίου 2023 ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Τριαντόπουλος και ο  Υφυπουργός  Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Παππάς , συνοδευόμενοι από τον Εκτελεστικό  Γραμματέα  της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, Νίκο Παπασταματίου.

Στην διάρκεια της επίσκεψης, στην διάρκεια της οποίας ενημερώθηκαν από τον Πρόεδρο του Φυτωρίου, Μιχάλη Λουλού για τις δράσεις που υλοποίει, ήταν η χρηματοδότηση της εταιρίας ώστε να διαδραματίσει πρωτεύοντα ρόλο στις προκλήσεις της κλιματικής κρίσης .

Το αίτημα στάλθηκε αρχικά στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, όπου ανταποκρινόμενος άμεσα ο υφυπουργός  Γιάννης Παππάς  επικοινώνησε με τον Υφυπουργό Κλιματικής  Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ο οποίος άμεσα ανταποκρίθηκε στο αίτημα του Φυτωρίου, για χρηματοδότηση ύψους 100.000 €.

Οι δυο υπουργοί ξεναγήθηκαν και ενημερώθηκαν για το σημαντικό έργο το οποίο επιτελείται από το Περιφερειακό Φυτώριο Νοτίου Αιγαίου, από τον πρόεδρό του, Μιχάλη Λουλού, τον Γεωπόνο Νίκο Ρένεση καθώς και από στελέχη του Φυτωρίου, για τις δραστηριότητες του και ειδικότερα για τις ενέργειες που θα ακολουθήσουν στο πλαίσιο της συνεισφοράς του Φυτωρίου στην  αποκατάσταση της περιοχής που επλήγη από την φωτιά, σε πλαίσιο συνεργασίας που έχει αναπτυχθεί και εξελίσσεται.

Ο πρόεδρος του Φυτωρίου επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος  με τις αποφάσεις του στηρίζει τις δράσεις της εταιρίας σε όλα τα επίπεδα.

Με αφορμή την επίσκεψη στη Ρόδο, ο Υφυπουργός, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, δήλωσε:

«Από τις δύσκολες ημέρες της μεγάλη πυρκαγιές που έπληξε τη Ρόδο βρεθήκαμε στο πεδίο, ήμασταν στο νησί, όπου συνεργαστήκαμε με τους τοπικούς παράγοντες για τη διαχείριση και αντιμετώπιση όλων των πιεστικών συνθηκών που προέκυψαν από την πυρκαγιά, με κομβική τη διαδικασία εκκένωσης, μεταφοράς και φιλοξενίας περίπου 25.000 κατοίκων, εργαζομένων και επισκεπτών. Ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα, στο οποίο ήταν καταλυτική η μεγάλη προσφορά των κατοίκων και επαγγελματιών της Ρόδου. Από εκείνες τις ημέρες ξεκινήσαμε την υλοποίησης του πλαισίου της κρατικής αρωγής με τα στελέχη της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής να είναι στο πεδίο, να κάνουν αυτοψίες και να προχωρούν σε καταγραφές. Και, φυσικά, ξεκίνησε η υλοποίηση των μέτρων στήριξης και αποκατάστασης, με τις πρώτες καταβολές της πρώτης αρωγής να έχουν ήδη πραγματοποιηθεί, αλλά και με όλα τα μέτρα να προχωρούν. Προς αυτή την κατεύθυνση, θα συνεχίσουμε την επόμενη περίοδο, προχωρώντας και σε στοχευμένες κινήσεις όπου κριθεί αναγκαίο και απαραίτητο για τη στήριξη επαγγελματιών και παραγωγικών ομάδων της Νοτίου Ρόδου».

Ο Γιάννης Παππάς, Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, δήλωσε:

«Ευχαριστώ πολύ τον κ Τριαντόπουλο γιατί ήταν από την πρώτη στιγμή δίπλα μας, στο επιτελείο που έστειλε στη Ρόδο  ο Πρωθυπουργός . Ήμασταν έξι υπουργοί και υφυπουργοί, όλο το επιτελείο όλο το συντονιστικό και σε καθημερινή επικοινωνία με τον υπουργό είχαμε επαφή άμεσα με το πεδίο, γνωρίζαμε, βλέπαμε τα προβλήματα. Ο υπουργός είναι γνώστης από την πρώτη στιγμή  και αμέσως, η  επιστολή που δέχθηκα από το Φυτώριο και το τηλεφώνημα από τον πρόεδρο κ. Λουλού ,με ενεργοποίησε, γιατί ήδη ενισχύσαμε σαν υπουργείο νησιωτικής πολιτικής την ΔΕΥΑΡ Ρόδου με 570 χιλ για έργα αποκατάστασης στο δίκτυο στις περιοχές που επλήγησαν ιδιαίτερα.

Μόλις δέχθηκα την επιστολή από τον κ. Λουλού ήρθα σε επικοινωνία και προσπάθησα να δω από τους δικούς μου κωδικούς πως μπορώ να βοηθήσω. Ήρθα σε επικοινωνία άμεση με τον υπουργό  κ. Τριαντόπουλο και αμέσως αντιλήφθηκε το γεγονός. Γνώριζε την δουλειά που έκανε το Φυτώριο και την δουλειά που έκανε η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και  αμέσως ήταν θετικός,από την πρώτη στιγμή. Και για αυτό σήμερα ήρθε εδώ ο ίδιος να το ανακοινώσει, αλλά και να δει και να ευχαριστήσει όλο το προσωπικό, τους ανθρώπους του Φυτωρίου, που με τόσο ευθύνη δύναμη και πάθος πέσατε στη δουλειά από την πρώτη στιγμή, για να στηρίξετε την περιοχή που επλήγη. Σας ευχαριστώ πολύ κ.υπουργέ, είναι μεγάλη μας τιμή και ικανοποίηση που σας έχουμε εδώ κοντά μας .Ήδη χθες μαζί με τον πρωθυπουργό ανακοινώθηκαν μια σειρά μέτρων, υπάρχουν και άλλα τα οποία θα ακολουθήσουν».

Ο πρόεδρος του Φυτωρίου, Μιχάλης Λουλούς  δήλωσε:

 «Από την πρώτη μέρα που τελείωσε η δασική πυρκαγιά στο νησί της Ρόδου, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου με εντολή του Γιώργου Χατζημάρκου και το Φυτώριο, στον οδικό άξονα από την Γλύστρα μέχρι τον κόμβο του Ασκληπειού επιχειρεί καθημερινά , καθαρίζοντας περιμετρικά την οδό και ταυτόχρονα προχωρά σε φυτεύσεις .

Το περιφερειακό φυτώριο διέθεσε περισσότερα από 2 χιλιάδες φυτά και για τους λόγους αυτούς εμείς στείλαμε ένα αίτημα στο υπουργείο νησιωτικής πολιτικής ώστε να ενισχυθεί οικονομικά το περιφερειακό φυτώριο, διότι εμείς έχοντας την ευθύνη των 50 νησιών της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και επειδή θέλαμε να μην στερήσουμε τις δράσεις περιβάλλοντος και γενικότερα τις δράσεις στον πρωτογενή τομέα τις οποίες κάνουμε, δεσμεύοντας όλα τα φυτά για τη Ρόδο λόγω της δασικής πυρκαγιάς, ζητήσαμε την οικονομική στήριξη του Υπουργείου Νησιωτικής Πολιτικής . Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ για την οικονομική ενίσχυση, ώστε να μπορέσουμε να μην στερήσουμε και από τα υπόλοιπα νησιά τα φυτά τα οποία χρειάζονται και ταυτόχρονα να μπορέσουμε τα επόμενα 2 έτη και εφόσον ζητηθεί – γιατί είμαστε ο φορέας ο οποίος εμείς παράγουμε περιβαλλοντική συνείδηση και παράγουμε τα φυτά που χρειάζονται – να συμβάλουμε στην αποκατάσταση των πληγεισών περιοχών».

Επιστολή Περιφερειακού Φυτωρίου προς Υφυπουργό κ. Παππά

Αξιότιμε Κε Υφυπουργέ,

Το Περιφερειακό Φυτώριο Ν. Αιγαίου Α.Ε. είναι αναπτυξιακή εταιρεία της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου με άδεια λειτουργίας και ίδρυσης εμπορίας και παραγωγής δασικών και καλλωπιστικών φυτών, η οποία δραστηριοποιείται από το 1998 και έχει ως γνώμονα της το Περιβάλλον και την αειφόρο ανάπτυξη.

Όλα αυτά τα χρόνια σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου προάγει την προστασία του περιβάλλοντος και την αειφορία με ποικίλες δράσεις:

  • Παράγει ετησίως πάνω από 100.000 χιλιάδες δασικά, κτηνοτροφικά, μελισσοκομικά και καλλωπιστικά φυτά τα οποία διανείμει δωρεάν σε συλλόγους, σχολεία και κάθε είδους οργανωμένη ομάδα, με σκοπό να στηρίξει τις περιβαλλοντικές τους δράσεις σε ολόκληρο το Ν. Αιγαίο (Κυκλάδες και Δωδεκάνησα).
  • Σε συνεργασία με το Κέντρο Περιβαλλοντικής εκπαίδευσης Πεταλούδων υλοποιεί σχολικά περιβαλλοντικά προγράμματα και κάθε χρόνο πάνω από 1.200 παιδιά της Πρωτοβάθμιας αλλά και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, επισκέπτονται το φυτώριο και συμμετέχουν στα δύο θεματικά προγράμματα « Καλλιεργώντας ένα νέο μέλλον» και «Αρωματικά φυτά και βότανα της Δωδεκανήσου» με σκοπό την μύηση τους στην κατανόηση του μηχανισμού της προστασίας του Περιβάλλοντος αλλά και την ενημέρωση τους για τον πρωτογενή τομέα .
  • Σε συνεργασία με τους Δήμους της Περιφέρειας του Ν. Αιγαίου προβαίνει σε δράσεις που αναμορφώνουν και διαμορφώνουν το αστικό πράσινο με την δημιουργία νέων χώρων πρασίνου αλλά και με την ανακατασκευή και τον εμπλουτισμό των ήδη υπαρχόντων.
  • Προάγει την βιοποικιλότητα των νησιών του Αιγαίου και την αειφορία παράγοντας φυτά σπάνια και υπό εξαφάνιση, διαθέτοντας τα δωρεάν στους τοπικούς φορείς
  • Διαθέτει όλα τα δασικά δενδρύλλια τα οποία χρειάζεται η δασική υπηρεσία και η Περιφέρεια, οργανώνοντας δενδροφυτεύσεις σε πυρόπληκτες περιοχές του νησιού.

Μετά και τις τελευταίες καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν το νησί μας, το Περιφερειακό φυτώριο θα παίξει σημαντικό ρόλο τόσο στην παραγωγή  πιστοποιημένων δασικών δενδρυλλίων όσο και στην οργάνωση δράσεων υπέρ της αναδάσωσης των καμένων περιοχών. Λέγοντας πιστοποιημένα δασικά δενδρύλλια εννοούμε σύμφωνα και με πρόσφατο νόμο για τις δεντροφυτεύσεις από το  Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, δενδρύλλια τα οποία έχουν δημιουργηθεί από σπόρο που έχει συλλεχθεί από περιοχές  της Ρόδου τις οποίες υποδεικνύει η δασική υπηρεσία και έχουν μεγαλώσει στις κλιματολογικές συνθήκες του νησιού.

Όπως καταλαβαίνετε, όλο αυτό το βάρος θα το επωμιστεί το Περιφερειακό φυτώριο τόσο σε οικονομικό όσο και έμψυχο υλικό.

Για τους λόγους αυτούς και γνωρίζοντας την ευαισθησία σας σε θέματα περιβάλλοντος των νησιών ζητάμε την οικονομική σας στήριξη παρέχοντας μας το ποσό των 100.000€ ώστε να προχωρήσουμε άμεσα στη συλλογή νέων σπόρων και στη βλάστηση τους για να είμαστε έτοιμοι τα επόμενα 1-2 χρόνια να συμβάλλουμε στην οποιαδήποτε δράση απαιτηθεί για την ανάπλαση του φυσικού μας πλούτου.

Μετά τιμής,

Ο Πρόεδρος  Δ.Σ.

Μιχαήλ Λουλούς