Περιφέρεια

Γ.Χατζημάρκος : “Το μικρό θαύμα της Τήλου, με το πρόγραμμα “Just go Zero” Είναι το πρώτο νησί στον κόσμο, η πρώτη κοινότητα Zero Waste στην Ευρώπη”

Με την πρωτοβουλία Just Go Zero Tilos της Polygreen, η οποία πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον Δήμο Τήλου και με την υποστήριξη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, να μετρά λίγο περισσότερο από έναν χρόνο λειτουργίας, η Τήλος φέτος κατάφερε να γίνει ο πρώτος Πιστοποιημένος Δήμος Μηδενικών Αποβλήτων στην Ελλάδα, και το πρώτο νησί παγκοσμίως που φέρει τη διαπίστευση αυτή.

Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος με ανάρτηση του στα social media επισημαίνει τα εξής :
Το μικρό θαύμα της Τήλου, με το πρόγραμμα “Just go Zero”, μόνο μικρό δεν είναι και σίγουρα δεν έφερε αποτέλεσμα μόνο τοπικής κλίμακας ενδιαφέροντος.
Είναι το πρώτο νησί στον κόσμο, η πρώτη κοινότητα Zero Waste στην Ευρώπη. Και αυτό, πιστοποιημένο απο όλους τους Ευρωπαϊκούς οργανισμούς που χειρίζονται το αντικείμενο.
Τα εκατοντάδες άρθρα και αναφορές μέσων ενημέρωσης απο όλο τον κόσμο, όπως αυτό που προ ημερών ανέβηκε απο το πρακτορείο REUTERS, μας γεμίζει περηφάνεια. Μας δίνει τη δύναμη να συνεχίσουμε και να σχεδιάσουμε την εφαρμογή του και σε άλλα νησιά μας. Με 87% ανακύκλωση, 13% κομποστοποίηση, ένας τόπος που έκλεισε τον ΧΥΤΑ, εξαφάνισε τους κάδους απορριμμάτων απο τους δρόμους και δεν έθαψε ούτε κιλό στη γή, μπορεί και πρέπει να είναι το μοντέλο που θα μεταφέρουμε και αλλού.
Πιστέψαμε σε αυτό, δουλέψαμε για αυτό και υπηρετήσαμε επίμονα τον στόχο. Συνεργαστήκαμε με όσους έπρεπε στον Δημόσιο και Ιδιωτικό τομέα, τον Δήμο Τήλου, την ιδιωτική Polygreen, και δεν επιτρέψαμε στον γνωστό εγχώριο αρνητισμό να μας επηρεάσει.
Και ως γνωστόν, δυστυχώς στη χώρα μας, η αναγνώριση έχει έδαφος όταν έρχεται απο το εξωτερικό.
Οχι, η πολιτική δεν είναι μόνο πεδίο σύγκρισης δηλητηριωδών επιθέσεων.
Η ποίτική για εμάς, είναι κυρίως και πρωτίστως πεδίο δημιουργίας.
Και με αυτό ως αρχή, συνεχίζουμε✌️